Komentāri: Elektrība Latvijā ir dārga un būs dārgāka

braucosais

Nu skaidrs - būs vēl jo tramvajs arī taču būs uz fāzi

6.aug Atbildēt
Jānis

Varbūt kādiem no ministriem un ierēdņiem par to ir jānes atbildība? Vai vieglākā metode, gulties apakšā.

6.aug Atbildēt
Gints

Pareizākā metode ir ministriem un Saeimas deputātiem noteikt ar likumu maksimālo algu, kas nevar būt lielāka pr vidējo valstī. Kā uz burvja mājienu šitie staļļi iztīrītos no pašlabuma meklētājiem un naudas rausējiem, bet likumi valstī par elektrības un siltuma cenām atgrieztos pie saprātīgām patēriņu groza izmaksām. Balsošu par politisko partiju, kas šito piedāvās un man vienalga, vai tajā latvieši vai krievi.

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis atbilde Gints

Kā redzu pasakām ticīgie vēl jo projām ir atrodami lielā skaitā.

6.aug Atbildēt
Arturs Ozols

Izteikties par tēmu var dažādi . Tomēr raksta virsraksts un teksts nesakrīt un neko neskaidro . Latvijā netiek skaidrota elektrības cenu politika un cenu veidošanas principi . Nord Pool cenas mainās pa stundām ,bet ne tās skaidro notiekošo . Slēpts tiek eksporta un importa cenu noteikšanas mehānisms un slēgto kontraktu cenu sadaļas teksts. Skaidrojumos un aprakstos tiek apieta skaidri izveidojusies situācija ,ka cenas nenosaka "brīvais tirgus" un tajā esošā konkurence ,bet gan ,domāju , monopolregulācija ,valsts budžeta nodokļu ieguves politika ,kas ir pretrunā ar eksporta ienākumu interesēm ,jo augstās elektrības cenas uzņēmējiem padara tos nekonkurētspējīgus ārējos tirgos. Latvijas situāciju aprakstīšu atsevišķi ,šeit šīs nedēļas Vācijas ekonomikas institūta aptaujas rezultāti. Šī gada I pusē Vācijā 4 no 10 uzņēmējiem sašaurina ražošanu elektrības augsto cenu ietekmē , 1 no 10 uzņēmējiem pārtrauc ražošanu un pamet Vāciju . Tāds tur AES slēgšanas rezultāts un fakts ,ka Vācijā mājsaimniecībām ir augstāka elektrības cena ES !!!

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis

Ne jau AES slēgšana Vācijā izraisīja elektrības cenu lēcienu. P utina pārtrauktā gāzes piegāde izraisīja gāzes cenas lēcienu, kas tālāk pacēla elektrības cenas, jo daudz elektrības ražo no gāzes. Šobrīd gāzes cenas ir kritušās, tomēr aptuveni par kādiem 30 % augstākas nekā iepriekš.

6.aug Atbildēt
Arturs Ozols

Sagadījies ka 5.08. pusdienslaikā pierakstīju elektrības cenu situāciju Baltijā un Skandināvijā ,jo esam vienotā Nord Pool elektrības biržas tirgū . Latvija pati ražoja tobrīd 26% patērētās elektrības . Zviedri ražoja 97x vairāk , Somija - 38x vairāk elektrības nekā Latvija .Ražošanas mērogu starpības ir uzkrītoši milzīgas . Bet tas jāzina ,kad šeit sāk sapņot par nākotnes eksporta iespējam ! Uz kurieni ! Mēs importējām no Somijas 53% ,no Zviedrijas - 28% , starpību no igauņiem un lietuviešiem . Tad lūk , Somijā cena bija 27.92 eiro/ MWh , Latvijā - 126.50 e/MWh , Zviedrijā vidēji valstī arī 27.92 ,bet SE4 zonā , no kurienes kabelis uz Lietuvu, cena bija jau 74.50 e/MWh !!! Mums pieminētie 126 eiro ! kas skaidros , kas notiek cenā pa kabeli no Somijas uz Igauniju ,ja cena "palecās" 4,66x !!! Tomēr tas nav viss . Neviena mājsaimniecība Latvijā elektrību par šiem 126 eiro praktiski nesaņem ! Latvija tirgū vispirms darbojas 17 firmas strāvas "stabilizētājas" ,tad 25 firmas , kas tirgojas ar elektrību . Šo firmu reklāmas prospekts internetā rāda ,ka līgumcenas ir visai dažādas , un svārstās no 22 līdz 32 eiro par 100kwh ! Māju rēķinos parādās Nord Pool cena + elektrības nodoklis , + ST noteiktais tarifs , + tirdzniecības pakalpojuma izmaksas ,+ PVN ,man kopā jūnijā 177 eiro MWh ! Darbojas skaidri fiksēta 3 pakāpju cenu veidošanas sistēma .Tas uzdevums maksimizēt budžeta ienākumus no dividendēm un tirgotāju peļņas . Kas pelna Nord Pool biržas finanšu kontraktu tirgū ? Protams ,visdažādākie investori , kas "spēlē" pasaules preču biržās . Nezinu vai Latvijas bizness tur vispār "spēlē" .

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis

Kārtējās pasakas, par kādu ļauno, kas to vien dara kā plāno un aptīra nabaga tautu. Protams patīkamāk klausīties ka kāds cits pie visa vainīgs nevis mēģināt saprast, kā pasaule iekārtota un kā tā darbojas.

1. Par eksporta iespējām. Nav jēgas skatīties, cik katrs vairāk ražo nekā Latvijā. Jāskatās kāda ir bilance un tad izrādās, ka Somijai trūkst elektrības, tā pat kā Igaunijai, Latvijai un Lietuvai. Polijā un Vācijā priekšā akmeņogļu TEC slēgšana.

2. Par elektrības cenas pieaugumu kabelī. Šeit ir jāizprot vienkārši cenas veidošanās mehānisms. Elektrības cenu katrā reģionā nosaka atbilstoši dārgākās elektrostacijas cenai, kuru jādarbina, lai tev būtu elektrība. Šo dārgāko cenu tad arī maksā viesiem elektrības ražotājiem. Kabelis šajā gadījumā ir jāuzskata par vienu ražotāju. Cenu atšķirības tikai parāda, ka pārvades jaudas starp valstīm ir nepietiekamas, jo tomēr jādarbina "dārgās elektrības" elektrostacijas.

3. Par elektrības cenu. Pirmkārt, nevajag jaukt biržas cenu, kas mainās katru stundu ar fiksēta līguma cenu. Vari noslēgt līgumu par biržas cenu un tad arī maksāsi to cenu, kāda ir biržā plus komisiju tirgotājam.

Tā kā viss ir daudz vienkāršāk nekā kārtējā konspirācijas teorija, ka "ļaunā valdība" visu izplānojusi, lai aplaupītu nabaga tautu.

6.aug Atbildēt
IMIK

Jā, nu tie tarifi?

Manuprāt tarifs ir viens - cik cilvēks par gaismu ir gatavs maksāt tik arī no viņa plēš. Vienīgais kā samazināt tarifus ir sēdēt tumsā.

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis

vispār par precēm jāmaksā visās ekonomiskās sistēmās, arī komunismā preces nevienam par brīvu nedalīja. Kārtējais gadījums, kad savu nevēlēšanos maksāt maskē ar citu iedomātu ļaunprātību. Pasaulē, izņemot muļķību, viss pārējais ir ierobežots un kaut kādā veidā to jāsadala - kapitālismā to sadala ar cenu, komunismā ar taloniem.

6.aug Atbildēt
Līga

Var arī sekot līdzi cenām ar kādu aplikāciju un tādā veidā karstajos laikos izvairīties no liela patēriņa ierīču darbināšanas. Es ik pa laikam izmantoju "elektrības cenas latvijā" aplikāciju uz iPhone, bet gan jau uz Android arī ir kaut kāds veids ar kuru saņemt ziņas, kad varbūt nedarbināt plīti / veļasmašīnu un trauķeni reizē...

Jāsaka gan, ka tāpat ietaupījums nav ļoti liels, parasti ar kāpošajām cenām rēķins izskatās + - vienādi

8.aug Atbildēt
Jahnis Kalninysh

Viss tāpēc ka valsts iztirgotāju varza ar absurdiem saukļiem negrib un neļauj piekt reģionā lētāko enerģiju no baltkrievu AES. Tā vietā maļ zaļās afēras murgus.Pēc Karla Čipolli muļķības teorijas tā ir augstākā mēra muļķība kas robežojas ar idiotiju.

6.aug Atbildēt
Juris Seikovskis

Ir tāds variants, ka pērkam no Batjkas. Arī no Putina kunga var pirkt. Ne tikai elektrību. Tikai par to naudu kaimiņi nopirks tankus un pēc Ukrainas atbrauks mūs aplaimot. Mūsu tēvi un vectēvi daudz mežu Sibīrijā nocirta. Nu jau būs atauguši. Vai Jahnis Kalninysh grib braukt tos cirst?

6.aug Atbildēt
IMIK atbilde Juris Seikovskis

Oi, oi, kas par dziesmiņu, kas par pantiņu - šie nopirkšot tankus! Un tie citi, tie tikai konfektes pirks vai? Tā var nodziedāties pliks un nabags.

6.aug Atbildēt
ir tāds atbilde Juris Seikovskis

Zini, šitās bērnu pasaciņas par to, ka Krievija nāks virsū stāsti savam kāmītim, varbūt notic. Nevajag plēsties un visādi provocēt Krieviju, tad viss būs labi. Ukraiņi bija tik pat gudri kā tu. 2022. gada februārī un martā tie lepni stāstīja, ka jau augustā viņu karaspēks soļos Maskavā pa sarkano laukumu un tieši viņi sadalīs un pārvaldīs Krieviju. Kaut kā viss notiek ne tā. Bet sākās taču tik vareni, pēc apvērsuma sākās cīņa ar visu krievisko un ar ko tas beigsies nevienam nav zināms.

Tavi vecietēvi un vecvectēvi 1940. gada pavasarī veiksmīgi beidza Latvijas deģermanizāciju, atbrīvojās no nīstajiem vāciešiem un kā balvu saņēma iespēju iepazīt plašo PSRS. Par ko tu uztraucies, vai tad nebija labi? Tu taču visādi atkal uz to pašu uzprasies. Lejas Tagila mežos un Noriļskas metāllietuvēs darba rokas jo projām ļoti pieprasītas.

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis atbilde ir tāds

Kārtējais pasaku stāsts, ka nabaga Putistānu visi provocē un tāpēc tā sāk karu. Šāds stāsts der tikai aprobežotiem cilvēkiem, kas noticēt ka kara sākšanai pietiek tikai ar apsaukāšanos un tie nesaprot, kas ir samērīgums.

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis

Bet kas tev teica, ka Lukašesku to elektrību tev pa lēto pārdos? Esi kādā shēmā ar viņu par naudas atmazgāšanu? Ja arī viņš pārdos, tad par tirgus cenu. Kaut kā Putistāna arī gāzi pa lēto ES nepārdeva, pārdeva ar tādu uzcenojumu, ka 3/4 peļņas Gazpromam nāca no ES, kaut gan ES pārdeva labi ja trešo daļu no iegūtās gāzes.

6.aug Atbildēt
IMIK atbilde Andis Vaičulis

Nu bet, kāds tas pasaku stāsts ja to stāsta pats Putins? Tad jau drīzāk aprobežoti ir tie kas neieklausās un nekādu samērīgumu ir nemeklē, un rezultātā dabū karu. Un karā dabū pa biksēm un spiesti vien būs ieklausīties ko Putins saka, jo Putinam kā nekā ir lielā bumba.

6.aug Atbildēt
Juris Seikovskis

Visu cieņu, pat Arnis Kluinis ir atļāvies uzrakstīt, ka jābūvē savs jaudīgs kabelis uz lētās elektrības zemi Skandināviju.Pat būtu vēlams uz SE2 tarifu zonu. Jau labu laiku tas ir kļuvis aktuāli, pat ir uzbūvēts Kurzekes loks! Tikai nenotiek. Jo pie mumsiem rati ir zirgam priekšā aizjūgti. Mūsu elite uzskata, ka Latvijas ražotāju konkurētspēja ir mazsvarīga, svarīgākas ir dividendes no Latvenergo. Tikai šī politika ir veidota caur vienu vietu, paši saprotiet kādu.

Pēc Dziesmotās revolūcijas Baltija attiecībā uz elektrību bija ideālā situācijā. AES, Daugavas kaskāde, igauņu degakmens TEC, arī RīgasTEC-i. Sazarota augstsprieguma līniju infrastruktūra. Tikai tas nepatika mūsu Austrumu kaimiņam un arī Eiropai. Kad kaut kādi Baltijā būs konkurētspējīgāki par visu veco Eiropu!!! Arī Gazpromam bija vajadzīgs gāzes noiets. Un Ignalina tika slēgta. Vai apgreidota Ignalina būtu mazāk droša par krievu būvēto Astravjecas AES blakus Vilņai!!? Bet nu ir kā ir. Gazpromam spoža uzvara un arī mūsu un Eiropas "šrēderīši" par savām pūlēm tak jau tukšā nepalika.

Tad tiek uzblieztas divas spēkstacijas TEC-2-2 pa 400 MW. Protams uz krievu gāzi. Komplektā ar OIK!!! Kurš joprojām nav izbeidzies, bet ir klāt vēl viens mazs saules paneļu OIK. Un tad brīnamies, ka esam nekonkurētspējīgi. Bet vēja parki!!! Nav mums vēja parku. Kas pie vainas, noderīgie idioti vai zaļie diversanti? Toties būvējam saules parkus, tikai pie mums saules ir tik cik ir. Ziemā tie vispār praktiski neražo. Bet kapitālieguldījumi lieli un tā naudiņa par paneļiem nepaliek Latvijā!!! Arī tās jaudas jākompensē ar drošakiem avotiem.

Rodas sajūta, ka enerģētikas sektoru Latvijā kūrē valsts ienaidnieki?!! Vai man tikai vienam tāda sajūta veco smadzeņu dēļ???

Ir nu mums tie divi nu jau vairs ne jaunie TEC-i. Tikia gāze pie tiem nāk caur Būtinģi. Jo Skulte tika norakta. Lai arī blakus Inčukalnam. Latvenergo esot saslēdzis daudzgadu līgumus, ko pozicionē kā nopietnu panākumu. Ka broļukai pelnīs uz mums. Ekonomiskie aprēķini it kā viennozīmīgi apliecināja Skultes varianta priekšrocības. Tikai nekā.

Būs mums arī turpmāk dārgākā elektrība Eiropā. Ar to arī visus apsveicu.

6.aug Atbildēt
ir tāds

Kur palika treju valstu kopprojekts par Visagīnas AES būvniecību? Ak jā mums tagad tasvairs nav svarīgi, tagad svarīgāk ir būvēt dzelzceļu, štrunts par enerģiju, tauta samaksās.

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis

Interesanti būtu uzzināt, ar kādu gāzi tad tos vecos TEC Rīgā darbināja, ka bija lētā elektrība?

6.aug Atbildēt
ir tāds atbilde Andis Vaičulis

Agrāk Rīgas TEC kurināja vietējo izejvielu- kūdru kuru Ieguva Pierīgā, Sedā un citās Latvijas vietās.

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis atbilde ir tāds

Kūdru kurināja tikai Rīgas TEC-1, kas ir mazākā un arī tad kūdru dedzināja kopā ar dabasgāzi. TEC-2 visu laiku dedzināja gāzi.

7.aug Atbildēt
Kalamburs

Andiņ, nu tas kurš Vaičulis, vai tev pašam tevis publicētie tekstiņi nešķiet pārāk nopirkti? Īpaši tad, ja tie parādās pie publikācijām par elektrības cenām Latvijā.

Bet nu jā - smieklīgs esmu es, jo kaut ko rakstu kaut kādam botam.

6.aug Atbildēt
Andis Vaičulis

Kārtējais, kas nespēj argumentēt ne savu viedokli, ne parādīt, kur kļūdos. Tādiem atliek tikai viens stāstīt, ka oponents strādā par naudu un vispār ir slikts cilvēks. Vispār ir dīvaini klausīties, kad sāk stāstīt, ka strādāt par naudu ir slikti, jo strādā par naudu visi cilvēki. Tad jau sanāk, ka muļķīgi komentāri ir tāpēc, ka tos raksta par brīvu, jo par brīvu taču neies izprast tēmu un saprast, kā kas strādā.

7.aug Atbildēt
janis

nekļūsti smieklīgs Seikovski - kāds dos pāķiem elektrītbu pa lēto. Pa lēto paņem no Latvijas hesiem , bet neaizmirst par to aizbāzt priekšniecībai muti ar piķi.

7.aug Atbildēt
Aksels

Ja cilvēkiem interesē kāpēc nav lētāka elektroenerģija vai kāpēc vairāk cilvēku netaisās būvēt saules paneļu parkus, viņi var apskatīties sadalestikls.lv/lv pie digitālajām kartēm, brīvā jauda kartes tur varēs apskatīt “Sadales tīkla” transformatoru apakšstacijās (110 / (6 - 20) kV) pieejamo jaudu elektrības patēriņam un ražošanai. Jums jāskatās uz brīvo jaudu ražošanai. Vienai 10 hektāru platībai vajag brīvo jaudu ģenerācijai aptuveni 5-8 MW saules paneļiem. Un tagad apskatiet cik daudz transformātoru Latvijas teritorijā ir, kas var nodrošināt to. Tikai Rīgā (29) un Daugavpilī (1), un tur kur ir brīva jauda ģenerācijai tur arī apkārtnē var likt tos Saules paneļus, vēja ģeneratorus un citus štruntus, bet pēc kartes var redzēt, ka vai nu mums nav infrastruktūras vai nav pieprasījuma pēc tik lielas jaudas.

Zinu to jo pats gribēju uzlikt uz savas zemes, bet nesanāca saistībā ar to, ka nebūtu kur to likt.

8.aug Atbildēt
Aksels

Nebūtu kur likt elektrību.

8.aug Atbildēt

Komentēt