Komentāri: Kāpēc Latvija tiek vaļā no rūpniecības

viesis

Vislabāk par šo pateica Lapsa- Latvija šobrīd iet pa Krievijas ceļu, bet valdošās koalīcijas atbalstītājiem tāpat kā Putina faniem Krievijā ir pilnīgi vienalga, kur šis ceļš ved, kamēr viņi saņem kādu labumu no valsts budžeta. Vienotība jau vairāk kā desmit gadus ir pie varas, un šo gadu laikā Latvijas atpalicība tikai aug, bet latvieši kā strausi iebāzuši galvas smiltīs un gaida ko labāku. No otras puses, nav jau ko politiķus vainot. Kamēr viņiem ir tiesības noteikt sev algu neatkarīgi no darba rezultātiem un kamēr sabiedrība klapē ar ausīm, kādēļ lai viņi šo situāciju neizmantotu pēc pilnas programmas. Jebkurā gadījumā sevi viņi nodrošinājuši ir, bet cietīs jau pārējie, bērnus un mazbērnus ieskaitot......

11.jun Atbildēt
Līga B.B.

Smalki, tagad fakta konstatējums, ka Latvijā bez kokapstrādes nekāda dižā rūpniecība vairs nav palikusi, automātiski nozīmē kremļa propagandu. Kas vēl pašu roku darītais vai nedarītais ir kremļa propaganda? Vai arī tas, ka no Latvijas ir aizbraukuši virs 300 t. darbaspējīgu pilsoņu, kuri varētu būt nodarbināti šajā nepazudušajā rūpniecībā?

11.jun Atbildēt
Artūrs Malta

Lai dzīvo Padomju Latvija!

Ta teica Alfreds Ceihners 1942 gada atskatoties uz baigo gadu!!!

11.jun Atbildēt
ir tāds

Lai dzīvo Artūrs Malta un viņa demence! Kāds te sakars art PSRS? Galīgi demence pēdējās prāta paliekas atņēmusi? Tiko bija EP vēlēšanas, pirmo vietu tajās guva JV. Kas to ievēlēja? Tauta! Tātad tauta ir mazohistiska un tai tīk, ka to dzen iznīcībā un tur nav nekā kopēja ar Jūsu murgiem par PSRS.

P.S. Diemžēl demence ir neārstējama kaite, jeb latviski izsakoties, lēna smadzeņu nāve. Ja tā jūs ir piemeklējusi ar to nevajag lielīties un savus murgus par padomjzemi labāk pieturat sev!

11.jun Atbildēt
baiba baibiņa

Izbrīna plakandomājošie pastaldauņi - JVnieki un NAciķi čakarē tautu un nolaiduši izdevušos valsti līdz ES apakšai, bet mudaki turpina par šiem balsot. Ja vēlēšanu rezultāti nav viltoti, diemžēl to visu paši esam pelnījuši.

11.jun Atbildēt
ir tāds

Katrai tautai ir tāda valdība kādu tā pelnījusi (vēlējusi). Kad mums būs demokrātiskas vēlēšanas, tas ir vēlēšanas kurās nobalsos vismaz 50%+1 balss no balstiesīgo vēlētāju skaita tad redzēsim. Pagaidām tādu nav bijis. Nevienas vēlēšanas nevar saukt par demokrātiskām, ja tajā nobalso mazāk par 50%+ 1 balss no balstiesīgo vēlētāju skaita.

11.jun Atbildēt
Valdis

Īpaši jau tu, baibiņ!

12.jun Atbildēt
Guntis Akmeņkalns

Jā, valsts amatpersonu mums netrūkst! Tagad katram valsts darbā esošajam pamatprofesijas pārstāvim ir palīgi. Tiesnešiem, prokuroriem, policistiem, skolotājiem, ārstiem, deputātiem, - visiem ir palīgi, dažiem pat ar likumu noteikti divi palīgi. Es patiesi brīnos, - kā valsts var visus noalgot? Es jau nerunāju nemaz par prezidenta aparāta, ministriju, valsts kancelejas, Latvijas Bankas, ministru biroju utt. ierēdņu bariem! Kamēr valsts nebankrotēs, tikmēr viss ies kā gājis, kariņi lidos, ierēdņi imitēs darbu, palīgi svilpos!

11.jun Atbildēt
Arturs Ozols

Teksts neatklāj virsrakstā paustā saturisko būtību . Nav atbildes uz jautājumu - Kāpēc ! Atveru statistisko tabulu UZG010. , izveidoju salīdzinošu tabulu 2015.g. un 2021.g. .Jaunāku gadu datu nav. Parādās 333 ieraksti pa visām nozarēm Latvijā . Kas vēlas uzzināt visus skaitļus ,veidojiet paši šo vai biežāku gadu tabulu . Tad lūk , sagrupēto uzņēmumu skits Latvijā no 2015.g. 6488 ir pieaudzis uz 6777 ! Apstrādes rūpniecībā no 553 uz 604 ! Kur te pazaudētā rūpniecība ? Patiesi samazinājusies ir gumijas izstrādājumu ražošana , no 37 uz 28 ... un ēku būvniecības firmu skaits no 204 uz 196 ! Pat vairumtirgotāji no 1067 uz 1036 ! Datorprogrammētāju firmas ir vairojušās no 149 uz 291 ! informācijas pakalpojumu firmas no 82 uz 103 ,zinātniskie un tehniskie pakalpojumi no 628 uz 654 . Skaitļi liecina ,ka mainās ekonomikas struktūra. Samazinoties iedzīvotāju un nodarbināto skaitam ,rūpnīcas nav tās kas nosaka Latvijas attīstību . IKP struktūrā pakalpojumu sfēras apjoms valstī ir pieaudzis līdz 73% (!!!) . Miljardu apjomus valstī IKP sastāvā jau nodrošina IT sektors un tur strādājošie . Par eiro papildus laišanu apgrozībā eirozonā un vispār ,neizteikšos , tā ir cita tēma .

11.jun Atbildēt
ir tāds

Un ko atklāj statistiskā tabulu UZG010? Ko izsaka šie cipari? Ja ir velme salīdzināt, tad jāskatās ir uz saražotā apjoma salīdzinājumu nevis uz kādu firmu skaitu. Pie tam būvniecība, tirdzniecība IT nozare nav ražošana. Patieso situāciju var atklāt saražotā gala produkta apjoms un te būs problēmas jo tas ūs nevis ar +, bet - zīmi. Nav jau svarīgi cik ir uzņēmumi, jautājums ir cik tie kopā saražo. Nav noslēpums, ka pastāv arī uzņēmumi kuri pastāv tikai uz papīra, bet neko neražo.

11.jun Atbildēt
Valdis atbilde ir tāds

Nu un kā tad ir ar tiem apjomiem?

Atradi statistiku?

11.jun Atbildēt
Arturs Ozols atbilde ir tāds

Statistika ir vērts ieskatīties . Tabula UFR010. atklāj visai īpatnu ainu . 2015.g. rūpnieciskais apgrozījums valsti bija 10,13 miljardi eiro gadā , 2022.g. - 20.08 miljardi . Personāla izmaksas 1,41 miljards un 2,47 miljardi . Paņemiet kalkulatoru un noskaidrosies ,ka 2015.g. personāla izmaksas apgrozījumā bija 13,9% , bet 2022.g. - 12,3 % (!!!) .Masu mediji katru dienu atkārto ,ka esot audzis vidējais atalgojums , skaitļi to tā rāda , tikai personāla izmaksu īpatsvars apgrozījuma summā ir ievērojami krities ! Un atkārtoti norādu ,ka ekonomikas struktūra Latvijā ir ļoti izmainījusies ,pakalpojumu sfēras īpatsvars ir 73,7 % ,rūpniecības - 22,4% , lauksaimniecības - 3,9% ! Pasaulē rūpniecības īpatsvars ekonomikā vidēji ir 31,55 % , Ķīnā - 40,5% , ASV - 19,1% !!!

12.jun Atbildēt
viesis

Pirmkārt, iedzīvotāju skaits rūk tādēļ, ka mazinās rūpniecība, nevis otrādi. Emigrācija un dzimstības kritumu izsauc nabadzība un darba neesamība un tās nav lietas ar ko lepoties. Otrkārt- runājot par ekonomikas transformāciju- uzskatāms piemērs ir mans paziņa- strādā ārzemēs reģistrētā IT firmā, pelna labi, bet viņa līdzekļi aiziet Vācu mašīnām, poļu pārtikai, ķīnas apģērbam un korejas datoriem.... Latvijā paliek tikai PVN, IIN un sociālie maksājumi. Visa Jūsu teorija, ka tas nozīmē stabilu un ilgtspējīgu attīstību ir bērnu dārza līmenis, nekas vairāk. Tādēļ arī Latvija ir starp nabadzīgākajām Eiropas valstīm, bez cerībām kaut ko panākt, jo bez ražošanas nekāda pārticība nav iespējama, varat statistiku pētīt kaut vai pa diagonāli, realitāte ir nepielūdzama.

12.jun Atbildēt

Komentēt