Investējot divus miljonus eiro, AS "Balticovo" atklāj pašpatēriņa saules paneļu parku

© Publicitātes foto

Olu ražošanas uzņēmums AS "Balticovo" uzņēmuma teritorijā Bauskas novada Iecavā atklājis pašpatēriņa saules paneļu parku, kura būvniecībā investēti teju divi miljoni eiro. Saules paneļu parks, kura kopējā jauda sasniedz 2,3 MW, ir viens no lielākajiem pašpatēriņa saules enerģijas parkiem Latvijā.

Enerģija olām, vistām, cilvēkiem

Saules paneļu parks tapis sadarbībā ar elektrovairumtirdzniecības uzņēmumu SIA "Baltijas Elektro Sabiedrība," kas ir parka būvnieks. Šis ir saules paneļu izbūves pirmais posms, jo "Balticovo" plāno parku paplašināt.

AS "Balticovo" valdes priekšsēdētājs Vladimirs Mhitarjans parka atklāšanā pastāstīja, ka uzņēmums par saules paneļu parka projektu esot sapņojis ļoti ilgi, un bijusi sajūta, ka visi palīdz to realizēt - AS "Sadales tīkls," Bauskas novada pašvaldība un bankas. Viņš uzsvēra, ka šis projekts ir nozīmīgs ne tikai investīciju ziņā, bet vairāk nozīmīgs kā "zaļā kursa " īstenošanas projekts.

"Balticovo" saules paneļu parks, kura kopējā jauda sasniedz 2,3 MW, ir viens no lielākajiem pašpatēriņa saules enerģijas parkiem Latvijā. / Ketija Keita Krastiņa, F64

Energoresursu krīze, kuru Eiropa un Latvija piedzīvoja pagājušajā gadā, lika meklēt jaunus risinājumus, lai uzņēmums būtu mazāk atkarīgs no elektroenerģijas cenu svārstībām. "Elektrības ieguve no saules paneļiem tieši putnkopības nozarei ir ļoti piemērots risinājums, jo lielākie elektrības rēķini uzņēmumam ir vasarā, kad nepieciešams papildus atdzesēt saules piesildītās vistu kūtis. Tieši tad saules paneļi saražo lielāko daļu elektrības," uzsvēra "Balticovo" valdes loceklis, komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

No kreisās: Sandis Jansons, Vladimirs Mhitarjans, Toms Auškāps / Ketija Keita Krastiņa, F64

V.Mhitarjans norādīja, ka saules paneļu parka attīstība ir daļa no plašākas programmas, kurā uzņēmums gan modernizē iekārtas un ražošanu, gan rod veidus, kā iedzīvināt aprites ekonomikas principus ikdienas darbā. AS "Balticovo" "zaļos" projektus īsteno jau no 2000. gada, kad izbūvētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Iepriekšējos gados uzņēmums divus miljonus eiro investējis notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izveidē un 10 miljonus putnu mēslu pārstrādes rūpnīcā "Egg Energy".

Top vēl citi projekti

Uzņēmumam ir ambiciozi plāni līdz 2027.gadam. Līdztekus saules paneļu parka izveidei uzņēmums attīsta arī biometāna un sašķidrinātās CO2 ražotni, kas ne tikai samazina CO2 pēdu, bet ir lielisks aprites ekonomikas un atjaunojamo energoresursu ražošanas piemērs Baltijas mērogā.

Toms Auškāps sagaida klimata un enerģētikas ministru Kasparu Melni / Ketija Keita Krastiņa, F64

"Patlaban pretī saules paneļu parkam tiek būvēta biometāna attīrīšanas stacija, kur no vistu kūtsmēsliem iegūtā biogāze pārtaps metāna gāzē un tiks laista gāzes tīklā. Šādā veidā iegūtais gāzes apjoms būs līdzvērtīgs tam dabasgāzes apjomam, kuru pašlaik patērē viss Bauskas novads," paskaidroja T.Auškāps, piebilstot, ka biometāna attīrīšanas staciju ekspluatācijā paredzēts nodot novembrī.

Saules paneļu parka atklāšanā piedalījās arī klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, Latvijas eksportētāju asociācija "The Red Jackets," Latvijas apvienotā putnkopības nozares asociācija, uzņēmums "Virši- A" un citi viesi.

Pasākuma viesiem bija arī iespēja izbraukt ar Latvijā pirmo "Volvo" elektro kravas auto vilcēju. Ar uzlādētu pilnu bateriju un pilnu kravu tas varot nobraukt 200 kilometru. Pagaidām gan "Balticovo" elektro "fūre" vēl reisos nebrauc un darbojas testa režīmā, sacīja T.Auškāps.

Toms Auškāps (no kreisās), Vladimirs Mhitarjans un klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis "piešķiļ" AS "Balticovo" saules paneļu parku / Ketija Keita Krastiņa, F64

Cer, ka šādu projektu būs vairāk

"Pateicoties pašmāju uzņēmēju drosmei un iniciatīvai, tiek sperti būtiski soļi pretī zaļākai nākotnei un mūsu valsts enerģētiskās neatkarības stiprināšanai. Latvijā šobrīd ir 610 saules parku ar uzstādīto jaudu 120 MW, un tam pievienojas arī Bauskas novadā ilgi gaidītais saules enerģijas parks, kur saražotā "zaļā elektroenerģija" būs vērtīgs pienesums kopējā Latvijas atjaunojamo elektroenerģijas resursu bilancē. Turpinot paplašināt atjaunojamo energoresursu infrastruktūru, arvien vairāk redzēsim pozitīvu ietekmi uz valsts ekonomiku ilgtermiņā un enerģētisko drošību, kas sniegs labumu arī iedzīvotājiem," pauda klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

No kreisās: Sandis Jansons, Aivars Okmanis, Toms Auškāps, Vladimirs Mhitarjans, Kaspars Melnis AS "Balticovo" saules paneļu parkā / Ketija Keita Krastiņa, F64

"Tikai realizējot šādus projektus, mēs varam sasniegt to, ka maksāsim mazāk. Bet, ja nebūs šādu projektu, tad maksāsim visi kopā, un mums trūks naudas ceļiem, satiksmei, skolotāju algām u.c.", sacīja K.Melnis. Ministrs slavēja "Balticovo" par uzdrīksēšanos un projekta realizēšanu dzīvē, uzsverot, ka Latvijai "ir jālepojas ar projektiem, kur mēs parādam, ka mēs varam," izsakot cerību, ka tādam "ledlauzim" kā "Balticovo" sekos arī citi uzņēmēji, šādu projektu būs vairāk, un tie kļūs par ikdienu.

Saules paneļu parka būvnieki SIA "Baltijas Elektro Sabiedrība" pārstāvji kā dāvanu "Balticovo" pasniedza planšeti ar foto attēliem, kuros redzama saules parka tapšana - no nolīdzināta lauka līdz jau gatavam parkam. / Ketija Keita Krastiņa, F64

Iegādājoties saules paneļus, tiek samaksāts arī par dalību ražotāja atbildības sistēmā, kas garantē atbilstošu saules paneļu apsaimniekošanu pēc to darbības beigām. Saules paneļu ražotā elektrība palīdzēs mazināt "Balticovo" CO2 pēdu. Svarīgi ir arī tas, ka saules paneļu ieviešana samazinās energoresursu un elektrības cenu svārstību ietekmi uz uzņēmuma darbību.

AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons atzina, ka realizēt šo projektu bijis liels izaicinājums, jo "esošais reglaments neatbalstīja pašpatēriņa saules parku izveidi," taču tika paveikts neiespējamais. Turklāt uzņēmēji, kas grib, izdara to ātri. Pēc viņa teiktā, uzņēmējiem ne vienmēr vajag sapņot lielus mega sapņus, pietiek ar mazām lietām.

Gadā vairāk nekā 900 miljonu olu

AS "Balticovo" ir unikāls uzņēmums savā nozarē, kas nodrošina pilna cikla ražošanu, bet līdz ar enerģētikas projektiem - arī būtisku CO2 emisiju samazinājumu un "zaļās enerģijas" ražošanu.

AS "Balticovo" atklātajā saules paneļu parkā, no kreisās: Vladimirs Mhitarjans, Aivars Okmanis, Kaspars Melnis un Toms Auškāps / Ketija Keita Krastiņa, F64

AS "Balticovo" ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums. Tas dibināts 1972. gadā, un šobrīd ir lielākais olu un olu produktu ražotājs Ziemeļeiropā. Uzņēmumā vistas gadā izdēj vairāk nekā 900 miljonu olu.

"Balticovo" 2022. gadā strādāja ar 101,8 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 63% vairāk nekā gadu iepriekš. Apmēram 70% produkcijas tiek eksportēta uz vairāk nekā 20 valstīm, kas arī veido apgrozījuma "lauvas tiesu".

"Balticovo" Latvijā nodarbina vairāk nekā 300 cilvēku. 2022. gadā tas nodokļos samaksājis vairāk nekā piecus miljonus eiro, no kuriem apmēram trīs miljoni ir darba devēja nodokļi un divi miljoni - pievienotās vērtības nodoklis.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A.Okmanis atgādināja, ka "Balticovo" ir ne tikai lielākais darba devējs un investīciju apguvējs novadā, bet arī sociāli atbildīgs uzņēmums, un tagad ir kļuvis arī par pārliecinošu līderi "zaļās enerģijas" ieviešanā. Pašvaldība cenšas uzņēmumam palīdzēt ar dzīvojamo fondu - īres māju attīstību un ceļu infrastruktūru.

Pasākuma viesiem bija iespēja izbraukt arī ar Latvijā pirmo "Volvo" elektro kravas auto vilcēju. Ar uzlādētu pilnu bateriju un pilnu kravu tas varot nobraukt 200 kilometru. Pagaidām gan "Balticovo" elektro "fūre" vēl reisos nebrauc un darbojas testa režīmā. / Ketija Keita Krastiņa, F64