Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 26. septembra līdz 2. oktobrim

© Publicitātes foto

8.lapa

«Jaunākā brāļa vasara» Valmieras teātrī

Piektdien, 2. oktobrī, Valmieras teātrī pirmizrāde - Gunāra Priedes liriskā drāma «Jaunākā brāļa vasara». Režisore - Inese Mičule.

1955. gada 4. februāra rītā pēc lugas «Jaunākā brāļa vasara» pirmizrādes Dailes teātrī jaunais arhitekts Gunārs Priede pamodās kā slavens dramaturgs, aizsākot jaunu posmu latviešu literatūrā.

Stāsts par jaunā Uģa vasaru, viņa veidošanos par personību un pārpratumi, ko veido jaunības maksimālisma sadursme ar dzīves realitāti, pirmā nelaimīgā mīlestība, skumjas, kļūdas un maldi, izauga no Gunāra Priedes paša personiskās dzīves pieredzes un vērojumiem. «Jaunākā brāļa vasara» kļuva par pirmo lugu, kas atspoguļoja padomju dzīves realitāti ar visu tās deformēto ideoloģiju, nebaidoties balansēt starp toreiz pieļaujamo un nepieļaujamo jaunu cilvēku redzējumā.

Kāpēc režisorei Inesei Mičulei ir svarīgi šo lugu iestudēt šodien? «Pirmkārt, lai esošajai un jaunajai teātra paaudzei apliecinātu, ka Gunāra Priedes atstātais mantojums nav aizmirstams ideoloģiski saindētā laikmeta dēļ, kurā viņš dzīvoja un rakstīja. Otrkārt, lugas varoņu redzējuma dēļ. Tajā jauna cilvēka iekšējie un ārējie konflikti ir mūžīgi un nodarbinājuši cilvēkus visos laikos.»

Līdzīgi, kā 1955. gadā, arī Valmieras teātra iestudējumā uz Lielās zāles skatuves debitēs jaunība - seši jaunākās paaudzes aktieri: Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiermākslas 4. kursa studenti Ieva Estere Barkāne, Katrīna Griga, Meinards Liepiņš, Sandis Runge, Diāna Krista Stafecka un Krišjānis Strods (kursa vadītāji Indra Roga un Mihails Gruzdovs).

Izrādē spēlē arī Māra Mennika, Ieva Puķe, Anna Nele Āboliņa, Kārlis Freimanis, Eduards Johansons, Mārtiņš Meiers, Krišjānis Salmiņš un Uldis Sniķers.

Scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Ieva Veita-Breidaka, gaismu māksliniece - Santa Grāvelsiņa, komponists - Edgars Šubrovskis.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais