Par kāpostiem gleznās un dzīvē

© Lauris Nagliņš

"Ēst gatavošana nav mana stihija, bet, tā kā man ir ģimene un trīs bērni, nevaru ignorēt šo dzīves pusi," atzīst māksliniece Anitra Bērziņa dienu pirms savu darbu izstādes atklāšanas galerijā GlobalArtRoom.com. Tās nosaukums "Kāpostu un atmiņu lauki" mudina domāt, ka ar šo dārzeni gleznotājai varētu būt arī kādas kulināras "attiecības".

Glezniecībā Anitru interesē apkārtējās vides vērojums, tāpēc viņa bieži zīmē plenērā. Mākslinieces uzmanību jau ilgstoši piesaistīja kāposti. Ar savu jēli zaļo, tāpēc slideno, un violeto krāsu tie esot savdabīgā veidā metuši radošu izaicinājumu. Kāposti Anitras Bērziņas gleznās ir gan fons tēliem, gan tēli stāsti par kāpostiem – "gaišajām kāpostgalvām", "naudīgajiem kāpostiem" vai gluži vienkāršiem sentimentāliem un poētiskiem laukiem, kuros atrodas arī kāposti, kas bagāti ar C vitamīnu un ir svarīgs dārzenis katra latvieša uztura piramīdā. "Pērn man bija sadarbība ar Bulduru Dārzkopības vidusskolu – saņēmu uzaicinājumu viņu telpās rīkot izstādi. Šai skolai ir lielisks puķu dārzs un arī dārzeņu lauki, tāpēc man bija daudz modeļu."

Māksliniece par kāpostiem priecājoties ne vien kā gleznu objektu, bet arī kā par augstvērtīgu, vitamīniem un šķiedrvielām bagātu dārzeni.

Vienu no izstādes darbiem, kuram dots nosaukums Laimīgais astoņkājis, māksliniece gleznojusi uz koka skapja durvīm, kuras paglābusi no iemešanas ugunskurā. "Šis skapis piederēja fotogrāfam Andrejam Grantam. Mani piesaistīja koka faktūra un durvju forma, tāpēc dzima doma, ka tās man varētu kalpot audekla vietā," stāsta gleznotāja un iesmejas, atceroties, kā radies gleznas nosaukums Laimīgais astoņkājis. "Glezniecībai es pievērsos relatīvi nesen, pirms tam radošās ieceres realizēju stiklā. Man ir bijusi tā lieliskā izdevība vairākas reizēs strādāt Murāno Itālijā, kas ir stikla mākslas citadele. Strādājot ar šo materiālu, it īpaši, ja top lielas formas veidojumi, kādas piecas sešas dienas ir jāgaida, kamēr darbi pēc karsēšanas atlaidinās, un tas ir laiks, ko varu veltīt Murāno apskatei un arī vietējās virtuves baudīšanai. Tad parasti meklēju mazos krodziņus, kas nav uz tūristu trasēm, bet ēdiens, ko lielākoties izvēlos, ir jūras veltes un sasmalcināti astoņkāji. Reiz izmantoju gadījumu un pajautāju astoņkāju zvejniekiem, kā viņi tos dabū laukā no ūdens. Izrādās, tīkliņā ieliekot astoņkāju mātīti, kas spējot no tuvējās apkārtnes pievilināt tik daudz astoņkāju tēviņu, ka spēj tik ķeksēt ārā. Tas mani šokēja, jo sanāk, ka krodziņā tiek piedāvāti satrakojušies un uzbudināti astoņkāju puiši."

Māksliniece stāsta, ka no ārvalstu braucieniem bieži vien mājās pārvedot garšvielas. "Brīnišķīgs garšvielu tirgus bija Jaltā, kur vienu mēnesi gleznoju plenērā. Šā tirgus piedāvājumā varēja apjukt, tāpēc uzticējos tirgotājiem, piemēram, pateicu, ka man vajag garšvielas vistas gaļai, un tad no daudzām kaltētu augu kaudzītēm tūtiņā tika ātri – hop, hop! – samests nepieciešamais. Vēl es nopirku kalnu mētru, ko esmu ļoti iecienījusi."

"Mājās diezgan bieži gatavoju gaļas ēdienus – taisu lazanju, cepu kotletes un arī cepeti. Ielieku cūkgaļu, kurā sabakstīti ķiploki un treknumiņi, cepammaisā, apkārt izkārtoju nenomizotus mazus kartupelīšus, ko tautā sauc par cūku kartupelīšiem (mēs dārzā norokam visus līdz pēdējam), burkānus, kāļus, arī sīpolus un pētersīļus un cepu aptuveni divas stundas. Lai ēdiens ātrāk būtu gatavs, citkārt cūkgaļu pirms likšanas cepammaisā mazliet pavāru."

Taču, kad Anitra gleznojot, viss cits atkāpjoties otrajā plānā, aizmirstot arī par ēšanu un ēst gatavošanu. Tad vienīgi dzerot ūdeni vai uzvārot tēju, ko vīrs atvedis no Ķīnas. "Viņš ir kinooperators, patlaban filmē Honkongā, tāpēc tikām pie šīs ļoti kvalitatīvās tējas. Tā smaržo kā vecs siens šķūnī, taču garšo debešķīgi, nav rūgtās pēcgaršas, kas raksturīga citām. Neprasiet, kā šo tēju sauc, jo ķīniešu hieroglifus neprotu atšifrēt," nosmej māksliniece un atgriežas pie iesāktā darba – gleznu izkāršanas, jo nākamajā dienā ir paredzēta izstādes atklāšana.

***

Cepts ābols ar riekstiem un medu

Vajag: ābolus, riekstus pēc izvēles (Anitra izmanto grieķu riekstus jeb valriekstus), medu, mazliet ruma un saldā krējuma.

Pagatavošana: āboliem izņem serdi, pilda ar riekstiem un medu, uzbārsta cukuru, lai veidotos karamelizēta garoziņa, un liek cepeškrāsnī cepties. Kad izņem, apslaka ar rumu un pārlej saldo krējumu.

***

Anitras Bērziņas iecienīto ēdienu receptes

Tomātu un garneļu zupa

Vajag: vienu lielu vai pāris mazus sīpolus, 5–6 svaigus tomātus, puslitru saldā krējuma, garneles un garšvielas pēc izvēles.

Pagatavošana: tomātus noblanšē, noņem mizu, sagriež gabaliņos un apcep kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem nelielā eļļas daudzumā, uzbārsta garšvielas (piparus, sāli) un pielej saldo krējumu. Kad krējums uzmet pirmo burbuli, pievieno garneles. Uzkarsē un lej šķīvjos.

Svaigu kāpostu un biešu salāti

Vajag: svaigu kāpostu, vārītas bietes (var izmantot arī svaigas), citronu, eļļu ar citrusu – greipfrūtu vai apelsīnu – garšu, garšviela pēc izvēles.

Pagatavošana: sašķērē kāpostu, sarīvē bietes, uzspiež citrona sulu, pievieno eļļu un garšvielas pēc izvēles.

Svarīgākais