Pīlādžu gads

© F64

Pīlādži padevušies raženi. Nav īstas ticības, vai tas uz lietainu rudeni un bargu ziemu, taču neatkarīgi no vecu ļaužu pareģojumiem skaidrs ir viens: jāpasteidzas.

Kamēr putni nav notiesājuši visas sarkani oranžās pīlādžogas, tās jāsalasa un jāgatavo papildinājumi ziemas krājumiem: jāvāra ievārījumi un kompoti, jāgatavo čatniji un želejas, jāspiež sula, ogas tējas tiesai jāsakaltē un kāds našķis jāsarūpē. Jā, un pīlādžu liķieris jau arī derētu!

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Sastāvdaļas: 0,5 kg nomizotu, šķēlēs sagrieztu rudens ābolu, 150 g pīlādžogu, 200 g cukura, ½ puse citrona: sula un rīvēta miziņa, 2 kanēļa standziņas, 100 ml ūdens.

Pagatavošana: ābolus ar pīlādžogām ūdenī sasautē mīkstus, atdzesē un sablenderē vai izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru, kanēļa standziņas, rīvētu citrona miziņu un sulu. Maisot vāra uz lēnas uguns apmēram pusstundu, radušās putas nosmeļ.Kad ievārījums gatavs, izņem kanēļa standziņas, karstu pilda burkās un aizvāko.

Pīlādžu ķekari pūdercukurā

Sastāvdaļas: savvaļas vai dārza pīlādžu ķekari, 1 glāze ūdens, 500 g cukura, pūdercukurs.

Pagatavošana:pīlādžu ķekarus pārlasa, izņem sakaltušās un bojātās ogas, saliek caurdurī un noskalo. Rūgtuma noņemšanai ogas blanšē verdošā sālsūdenī, tad aukstā ūdenī noskalo un uz papīra salvetēm nosusina. No ūdens un cukura savāra sīrupu. Karsēšanu turpinot, pīlādžu ķekarus uz dažām minūtēm iemērc un patur sīrupā, tad izņem un bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru. Apkaisīšanu ar pūdercukuru atkārto vairākas reizes, kamēr ogas to vairs neuzsūc. Pīlādžu ķekarus kārto vienā kārtā uz cepamā papīra, liek sakarsētā cepeškrāsnī un 50 grādu temperatūrā apžāvē. Vēlreiz pārkaisa ar pūdercukuru, uzglabā noslēgtā traukā tumšā un vēsā vietā.

Pīlādžu un lavandas ievārījums

Sastāvdaļas:  600 g pīlādžu, 0,5 l ūdens, 100 g brūnā cukura uz katriem 100 g iegūtā biezeņa, 2 nelieli svaigas vai kaltētas lavandas zariņi.

Pagatavošana: pārlasītus, nomazgātus pīlādžus liek katlā, pielej ūdeni un uz lēnas uguns vāra vienu stundu. Tad no uguns noņem, masu nedaudz atdzesē un izberž caur sietiņu. Iegūto biezeni nosver, lai zinātu, kādu cukura daudzumu pievienot. Biezeni liek atpakaļ katlā, attiecīgi pievieno brūno cukuru (var izlīdzēties arī ar parastu balto cukuru, taču brūnais kombinācijā ar lavandu ievārījumam piešķir interesantu garšu), uz vidējas uguns maisot karsē, līdz cukurs izkusis. Pievieno lavandas zariņus un pēdējās 10 minūtes, ievārījumu maisot, vāra uz straujas liesmas. Katrā burkā ieliek pa lavandas zariņam, karstu ievārījumu pilda burkās un aizvāko. Ievārījums ar lavandu lieliski garšo pie svaigas maizes šķēles, ar pankūkām vai kādu cepeti.

Pīlādžu ievārījums

Sastāvdaļas: 1 kg pīlādžogu, 0,5 kg ievārījuma cukura (1 kg parastā cukura), puscitrona sulas, 400 ml ūdens.

Pagatavošana: no ūdens un cukura savāra sīrupu, pievieno mazgātas, no ķekaru kātiņiem nolasītas, saldētavā sasaldētas un verdošā ūdenī noplaucētas pīlādžogas. Ogas, ik pa laikam apmaisot, sīrupā vāra aptuveni 25 – 30 minūtes. Ja parādās putas, tās nosmeļ. Gatavu ievārījumu pilda neliela tilpuma izkarsētās burkās un aizvāko. Ievārījumu ziemā profilakses nolūkos pret saaukstēšanās slimībām ēd tāpat, pievieno tējai, kā piedevu pasniedz kopā ar gaļas ēdieniem.

Pīlādžu sīrups

Sastāvdaļas:  1 l pīlādžu sulas, 1,3 kg cukura.

Pagatavošana: ogas diennakti mērcē aukstā ūdenī, tad 10 minūtes blanšē verdošā ūdenī. Nomērcētās ogas izspiež. Iegūto biezeni uz lēnas uguns karsē, kamēr sulas virspusē paceļas visi biezumi – tos ar putu karoti nosmeļ. Sulu izkāš, salej katlā un pievieno cukuru. Vāra apmēram 5 minūtes, līdz cukurs izkūst. Vārīšanas laikā radušās putas nosmeļ. Karstu sīrupu pilda dezinficētās pudelēs vai burkās un aizvāko. Ogas izkaltē cepeškrāsnī un izmanto kā sukādes!

NODERĪGI

Kaltētas pīlādžogas

• Pārlasītas, nomazgātas un nosusinātas ogas kaltē 70 – 75 grādu karstā cepeškrāsnī vai vītina saulē. Šādas ogas var vārīt tējā kopā ar citām zālītēm.

Pīlādžu sāls

• Kaltētas pīlādžogas samaļ kafijas dzirnaviņās vai sagrūž piestā. Iegūto pulveri izmanto dažādu mērču un gaļas ēdienu garšas uzlabošanai, lai iegūtu mazliet rūgtenu garšu un aromātu. Maltu pīlādžogu pulveri lieto tāpat kā sāli – pa šķipsniņai, tuč – tuč!

Pīlādžogas šokolādē

• Izžāvētas pīlādžogas pārlej ar izkausētu balto vai tumšo šokolādi, apviļā un ļauj sastingt.

Svarīgākais