Nav tik sens laiks, kad daudzās virtuvēs parādījās mikroviļņu krāsns, ierindojoties gluži vai otrā vietā aiz ledusskapja.
Ikdienas steigā brīnišķīga ir šīs krāsniņas priekšrocība - ātri var uzsildīt vai pagatavot ēdienu. Tomēr der aizdomāties, vai ēdiens, kas tapis šādā veidā, ir vai nav kaitīgs cilvēka veselībai. Viennozīmīga viedokļa par to, ka mikroviļņu krāsns ir kaitīga, nav.
No vienas puses, ēdienos, kas pagatavoti mikroviļņu krāsnī, saglabājas daudz C vitamīna, bet, gatavojot ēdienu tradicionāli, saglabājas ne vairāk par 38 līdz 60 procentiem vitamīnu.
Ja ir vēlēšanās atrast kādu kaitīgu mikroviļņu krāsns īpašību, tad parasti tiek pieminēta mikroviļņu ietekme uz veselību. Protams, tie var iedarboties uz cilvēku, taču no tā droši aizsargājot mikroviļņu krāsns korpuss un speciāls stikls durvīs. Gatavojot ēdienu šajā krāsnī, pārtikas produktos nekādas īpašas izmaiņas nenotiek, tāpēc ēdiens nav kaitīgs, gluži otrādi - ir veselīgs, jo pagatavošanai taukvielas var izmantot ļoti minimāli vai pat nemaz. Cepot ēdienu eļļā, augstas temperatūras ietekmē veidojas kancerogēnas vielas - ķīmiskas vielas, kas, ilgstoši iedarbojoties uz cilvēku vai dzīvnieku organismu, var izraisīt ļaundabīgu audzēju rašanos.
Noderīgi!
* Mikroviļņu krāsni var izmantot ne tikai ēdiena uzsildīšanai, bet arī gatavošanai.
* Mikroviļņus uzskata par kaitīgiem tiem, kam ir kardiostimulators.
* Mikroviļņu krāsns palīdz labāk saglabāt vitamīnus un minerālvielas īsās termiskās apstrādes