Ja brokastīs izvēlas apēst kādu maizes šķēli, tad visticamāk uz tās tiek uzziesta plāna kārtiņa sviesta vai margarīna.
Lai gan pirms tam droši vien daudzi izvērtē, ko labāk izmantot - sviestu vai margarīnu; kas tad ir veselīgāks; vai varbūt atteikties pilnībā gan no viena, gan otra. Pēc ķīmiskā sastāva margarīns gandrīz neatšķiras no augu eļļas un satur 82 procentus tauku un ne vairāk par 18 procentiem ūdens, kurā izšķīdināts neliels daudzums olbaltumvielu, cukura un sāls.
Kvalitatīvi pagatavotā margarīnā atšķirībā no eļļas pilnībā nav holesterīna, un tas mazina risku saslimšanai ar sirds slimībām.
Pateicoties tam, margarīns ir fizioloģiski pilnvērtīgs pārtikas produkts. Mūsdienās margarīns līdzinās sviestam - ar zeltainu krāsu un labu garšu. Taču margarīna ražošanas procesā atšķirībā no augu eļļas veidojas tā saucamās transtaukskābes jeb transtauki, kam, protams, ir negatīvs aspekts - tie paaugstina holesterīna līmeni asinīs, bremzē šūnu membrānas normālu darbību un veicina asinsvadu slimības. Protams, ražotāji domā, kā samazināt tauku saturu margarīnā vai lai to nebūtu nemaz. Transtaukiem nevajadzētu pārsniegt viena grama robežu uz 100 gramiem produkta. Margarīnam ir daudz labu īpašību - tas satur neaizvietojamās taukskābes - Omega 3 un Omega 6. Ja to gatavo no kvalitatīvas eļļas, margarīns satur arī E vitamīnu.
Noderīgi!
* Pieaugušam cilvēkam ieteicamā margarīna diennakts norma ir 20 līdz 30 grami.
* Margarīna kaloriskā vērtība - 743 kilokalorijas, bet enerģētiskā vērtība - 0,3 g olbaltumvielu, 82 g tauku un grams ogļhidrātu.