UZZINI, cik maģisks izrādās ir Jāņu vainags

© f64

Jāņi ir seni latviešu tradicionālie svētki, tikpat seni ir dažādi rituāli, bez kuriem šie saulgriežu svētki nebūtu tik īpaši un interesanti. Izrādās, ka vainagu pīšanas tradīcijai piemīt maģisks izskaidrojums.

Piemēram, mūsu tautas senči vainagā pītas jāņuzāles izmantoja visa gada garumā, piemēram, tējā vai pirts slotās.

Tostarp vainags un tā pīšana izrādās viens no būtiskākajiem un sarežģītākajiem saulgriežu rituāliem. Vainaga forma (slēgts aplis) simbolizē sauli, kas ir viens no galvenajiem saulgriežu elementiem, ziņo portāls visisvetki.lv.

Kā vēsta dainas un citas senlatviešu kultūras liecības, vainagā būtu jābūt iepītām trejdeviņām (3×9=27) zālītēm. Īpaši tas attiecās uz daļā dzimuma pārstāvēm, kuras vēl nav atradušas savu otro pusīti.

f64

Izrādās, ka pats vainaga pīšanas process ir ļoti maģisks, domājot konkrētas un labas domas, tās var piepildīties nemanot. Protams, svarīgi, ka vainagu pin pats nēsētājs.

Nereti šos Jāņu simbolus nepin tikai tamdēļ, lai tas būtu kā aksesuārs saulgriežu naktī. Interesantākais sākas tikai rītausmā. Vainagu var mest ūdenī, kas piesaista labvēlību. Tostarp var arī zīlēt, piemēram , metot ozola zaros, lai uzzinātu, pēc cik gadiem gaidāmas kāzas,kā arī laižot vainagu pāri ūdenī, lai noteiktu, vai meitai un puisim ir vai nav lemts būt kopā.

.