PAŠU ROKĀM: Ziemassvētku ideja- gēla sveces

© Leonīds Gusevs

Že­le­jas jeb ge­la sve­ces ir lie­lis­ka dā­va­na gan Zie­mas­svēt­kos, gan ga­du­mi­jā, gan jeb­ku­ros ci­tos zī­mī­gos mū­su dzī­ves brī­žos, jo tās tiek vei­do­tas da­žā­dās kom­bi­nā­ci­jās un iz­ska­tās kā uni­kā­li māk­slas dar­bi, ku­ru pie­vie­no­tā vēr­tī­ba slēp­jas ap­stāk­lī, ka ik­vie­na sve­ce ta­ču ta­pu­si pa­šu ro­kām!

Ide­ju pie­dā­vā māk­sli­nie­ce Mar­gi­ta Drav­nie­ce

NE­PIE­CIE­ŠA­MIE MA­TE­RI­ĀLI:

da­žā­du for­mu caur­spī­dī­gi stik­la trau­ki

sve­ču gels

Rayher krā­su tab­le­tī­tes bez­krā­sai­na ge­la ie­krā­so­ša­nai

sve­ču dakts un tās stip­ri­nā­jums

krā­sai­nas pēr­lī­tes, glie­mež­vā­ci­ņi, kal­tē­ti zie­di­ņi vai jeb­ku­ri ci­ti da­bas ma­te­ri­āli

 

DAR­BA GAI­TA:

  1. Rū­pī­gi iz­tī­ra, no­spod­ri­na glā­zi, tās di­be­nā ie­liek de­ko­ra­tī­vo ma­te­ri­ālu kār­tu (ša­jā ga­dī­ju­mā – de­ko­ra­tī­va stik­la ga­ba­li­ņus) (1).
  2. Skār­da, alu­mī­ni­ja vai kā­dā ci­tā uguns­dro­ša ma­te­ri­āla trau­kā sa­sil­da ge­lu (vis­la­bāk – kar­sta ūdens pel­dē, ti­kai jā­uz­ma­nās, lai ge­lā ne­ie­kļūst ne pi­lī­te ūdens, kas ra­dīs ne­pa­tī­ka­mu sprak­šķē­ša­nu). Ja ge­lu sil­da uz elek­tris­kās plī­ti­ņas, tem­pe­ra­tū­rai jā­būt mi­ni­mā­lai. Gels ne­drīkst vā­rī­ties!
  3. Lai ie­gū­tu krā­sai­nu ge­lu, pa­ma­ta ma­sai klāt liek krā­su tab­le­tī­tes (krā­sas to­ni un in­ten­si­tā­ti va­ri­ē pēc iz­jū­tas) (3).
  4. Ka­mēr gels silst, glā­zes vi­du­cī liek sve­ces dak­ti, kas ie­stip­ri­nā­ta spe­ci­ālā me­tā­la stip­ri­nā­ju­mā, un no­mas­kē to ar de­ko­ra­tī­va­jiem ele­men­tiem (2).
  5. Lai dakts, le­jot ge­lu glā­zē, ne­aiz­brauk­tu, tā no abām pus­ēm vis­pirms jā­no­fik­sē ar di­viem ko­ci­ņiem. Uz­ma­nī­gi ie­lej ne­daudz ge­la (4), pa­gai­da, līdz tas sa­stingst, tad dar­bī­bu tur­pi­na, ka­mēr trauks pilns (5).
  6. Ja grib ie­gūt daudz­krā­sai­nu ge­la sve­ci, krā­su slā­ņus un to bie­zu­mu re­gu­lē pēc va­ja­dzī­bas (6). La­bāk būs, ja kat­ru nā­ka­mo ge­la kār­tu ie­priek­šē­jai lej vir­sū tā, lai tās abas ne­daudz sa­plūst un sa­jau­cas vie­na ar ot­ru.

 

PA­DOMS

  • Jeb­ku­ram ma­te­ri­ālam, ko iz­man­to ge­la sve­ču pa­pil­di­nā­ša­nai, jā­būt pil­nī­gi sau­sam.
  • Kad trauks ar ge­lu pie­pil­dīts, at­ka­rī­bā no sve­ces lie­lu­ma 10–20 mi­nū­šu ļauj sve­cei sa­stingt.

Svarīgākais