Ideja vegāniskām vakariņām

© Publicitātes foto

Katru gadu janvārī arvien vairāk cilvēku nolemj mēnesi ēst tikai augu izcelsmes ēdienus un pievienojas tā dēvētajam Vegāniskā janvāra jeb Veganuary izaicinājumam. Tomēr bieži vien pastāv maldīgs priekšstats, ka ilgtspējīgāki pārtikas produkti ir dārgāki un to pagatavošana ir sarežģītāka. IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins pierāda pretējo, daloties ar viegli pagatavojamu augu izcelsmes maltītes recepti.

Viņš dalās ar vienkāršu recepti, ko iespējams pagatavot, izmantojot tikai augu izcelsmes sastāvdaļas.

Sastāvdaļas:

  • Augu bumbiņas

Tomātu mērcei:

  • 500 g sasmalcinātu tomātu;
  • 100 ml ūdens;
  • 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa;
  • 0,5 tējk. agaves nektāra vai kļavu sīrupa;
  • 0,5 tējk. sāls;
  • 0,5 tējk. žāvētas raudenes;
  • 0,5 tējk. melno piparu.

Ceptiem kartupeļiem:

  • 1 kg mazu kartupeļu;
  • 2 ēd. k. rapšu eļļas;
  • 1 šķipsniņa sāls.

Tzatziki mērcei:

  • 300 ml bieza augu izcelsmes jogurta;
  • Puse gurķa;
  • 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa;
  • 1 ēd. k. olīveļļas;
  • 0,5 tējk. sāls.

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 225 ℃.
  2. Sajauc kopā visas tomātu mērces sastāvdaļas. Ļauj tai nostāvēties istabas temperatūrā, līdz tiek pagatavotas augu bumbiņas.
  3. Apcep augu bumbiņas uz pannas ar nelielu daudzumu eļļas, līdz tās iegūst brūnu krāsu. Pārlej gatavās augu bumbiņas ar tomātu mērci un 10 minūtes vāri uz lēnas uguns. Ja nepieciešams, atšķaidi ar ūdeni.
  4. Kad cepeškrāsnī ir sasniegta vajadzīgā temperatūra, ievieto kartupeļus cepeškrāsns traukā, aplej tos ar olīveļļu, pievieno sāli un samaisi. Cep 25 minūtes vai līdz kartupeļi ir mīksti un tiem ir zeltaini kraukšķīga ārpuse.
  5. Kamēr kartupeļi cepas, sāc gatavot tzatziki - rupji sarīvē gurķi. Izspied no tā šķidrumu. Sajauc gurķi, jogurtu, ķiploku un sāli kopā un pārlej ar olīveļļu.
  6. Kad viss ir gatavs, pasniedz augu bumbiņas ar ceptiem kartupeļiem, tzatziki un zaļajiem salātiem.