Kā zināt, kad pienākuši svētki? Tad, kad galdā tiek celti klasiskie salāti! To pagatavošana gan mēdz prasīt laiku un rūpību, piemēram, lai pienācīgi sasmalcinātu visas sastāvdaļas un ļautu visam labi ievilkties – otrajā dienā tādi gardumi ir pat vēl labāki. Dziedātāja Olga Rajecka kopā ar Rimi Gardēdi Normundu Baranovski gatavo siļķi kažokā.
Olgai Rajeckai ir rūpīgi izstrādāti ēšanas paradumi: “Divas reizes nedēļā ēdu gaļu, vienu - reizi zivi, trīs reizes - zupu, bet katru dienu - olas, svaigus dārzeņus, citronus, ābolus un citus augļus. Ģimenei parasti gatavoju es, sestdienu un svētdienu rīti mums ir īpaši garo brokastu un pārrunu laiks. Draugiem arī gatavoju - svētkos un pēc deju mēģinājumiem, piemēram, skābu kāpostu zupu, kartupeļu kārtojumu, dažādus salātus.”
Viņas visu laiku iecienītākie ēdieni ir pamatīgi un spēcinoši: cepelīni, kartupeļu pankūkas, skābu kāpostu zupa, ukraiņu borščs, gulašzupa, ķirbju zupa, dažādi salāti ar pupiņām, cepeša gaļas salāti un biezpiena kūka ar zemenēm.
Nepieciešams (3 cilvēkiem):
Pagatavošana:
Novāri bietes, kartupeļus un olas, atdzesē un sarīvē. Sagriez siļķi, sīpolus, zaļumus. Sarīvē marinēto gurķi. Majonēzi sajauc ar krējumu un garšvielām. Kārto siļķi traukā: liec siļķi, tad sīpolus, daļu kartupeļu, daļu mērces. Sajauc bietes ar ēdamkaroti mērces, kārto pa virsu. Liec pārējos kartupeļus, mērci, pa virsu - olas un zaļumus.