"Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka gardu, olbaltumvielām bagātu vakariņu recepti.
“Tādu olbaltumvielu avotu kā vistas fileja cilvēki izvēlas galvenokārt tāpēc, ka to var ātri pagatavot, kas mūsdienu steidzīgajā laikmetā ir ārkārtīgi svarīgi. Vistas fileja ir ļoti liesa un ātri pagatavojama, kas arī ir būtisks faktors, kāpēc cilvēki vispār dod priekšroku cāļu filejai un vistas gaļai kopumā. Ikdienā jau tā uzņemam pārāk daudz tauku, izvēloties, piemēram, treknus piena produktus, ēdienus, kas cepti pārmērīgā eļļas daudzumā, konditorejas un kulinārijas izstrādājumus,” norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte.
Putnu gaļu, piemēram, vistu vai tītaru, viņa iesaka iekļaut uzturā 2-3 reizes nedēļā, bet sarkano gaļu (liesu) - divas reizes nedēļā. “Sarkanajā gaļā ir vairāk dzelzs, cinka, fosfora un B grupas vitamīnu. Tāpat sarkanā gaļa bieži vien ir treknāka nekā baltā gaļa. Sarkano gaļu, piemēram, liellopu, jēru vai to pašu vieglāk sagremojamo truša gaļu iesaku sutināt, gatavot cepeškrāsnī, kas, protams, aizņems arī vairāk laika,” iesaka eksperte.
Nepieciešams:
Pagatavošana:
Cāļa filejas noskalo un nosusini. Samaisi olīveļļu ar sāli, pipariem, timiānu un izspied divas ķiploku daiviņas, liec filejas marinēties aptuveni uz 20-30 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, ieklāj cepamtraukā fileju un cep filejas aptuveni 30 minūtes.
Uzvāri ūdeni, liec tajā saldētus zaļos zirnīšus un vāri 3-5 minūtes. Nokās ūdeni, pievieno sviestu, sāli un piparus, sablendē.
Pasniedz biezeni ar cāļa fileju. Dekorē ar svaigām piparmētras lapiņām.