Līdzīgi kā dziesmā un dejā, arī maltītē, kas ar mīlestību gatavota, ir spēks, – par to ir pārliecināts "Rimi Gardēdis" un šefpavārs Normunds Baranovskis. Tāpēc viņš, svinot XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkus, kas šogad tiek aizvadīti 150 gadu jubilejas zīmē, uz savu virtuvi ciemos aicināja Dziesmu svētku virsdiriģentu Intu Teterovski, lai kopā radītu spēcinošu un ātri pagatavojamu maltīti – foreles burgeru un ogu desertu.
Kā atklāj Dziesmu svētku virsdiriģents, viņš labprāt gatavo, lai gan straujajā ikdienas ritmā tam ne vienmēr izdodas rast pilnvērtīgu laiku.
“Visdrīzāk steidzīgās dienās izvēlēšos apēst kādu kvalitatīvu kebabu, bet ar burgeriem ir tā - esmu laimīgs, ja tajos ir relatīvi maz maizes. Bet tas, kā man patiešām pietrūkst, ir skābētais gurķis. Saldie ēdieni mazāk. Pirmajā vietā man ir skābēts gurķis, otrajā - mazsālīts, trešajā - konservēts un kaut kur attāli - marinēts. Kaperi arī garšo,” stāsta Ints Teterovskis.
Ātrais ogu deserts (divām personām)
Nepieciešams:
Karamelei:
Pagatavošana:
Liec katliņā 3 ēdamkarotes cukura, piparmētras un pielej 100 ml ūdens. Vāri, līdz iztvaiko ūdens un izveidojas sīrups. Noņem no uguns, izņem ārā piparmētras un lej sīrupu uz ogām.
Pagatavo karameli: liec katliņā vai pannā 4 ēdamkarotes cukura, pielej 1-2 tējkarotes citronu sulas. Karsē uz uguns, līdz cukurs kļūst brūns un šķidrs. Liec klāt sauju mandeļu skaidiņu, samaisi un karsē, lai mandeles apbrūnē. Uz galda uzklāj loksni cepamā papīra, uz tā lej gatavo karameli. Liec virsū vēl vienu loksni cepamā papīra un izrullē plānā kārtiņā. Ļauj atdzist, tad salauz karameli gabalos.
Pēc tam 200 ml putukrējuma sakul ar 1-2 ēdamkarotēm pūdercukura.
Šķīvī liec ar sīrupu aplietās ogas, uzkulto putukrējumu un rotā ar karameles gabaliņiem.
Foreles burgers (divām personām)
Nepieciešams:
Kotletei:
Mērcei:
Pagatavošana:
Mērces sastāvdaļas sagriez smalkos kubiņos un sajauc ar majonēzi, citrona vai kimči sulu un sāli. Sakapā foreles fileju kopā ar pārējām sastāvdaļām. Izveido burgera kotletes un cep uz pannas 1-2 minūtes no katras puses. Noņem no pannas un uzliec siera cepuri. Gatavo burgeru, liekot visas sastāvdaļas kārtās.