5 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu mazgāt pirms gatavošanas

© pexels.com

Var šķist, ka pirms ēst gatavošanas nepieciešams nomazgāt it visus pārtikas produktus, lai tie būtu tīri un droši ēšanai. Tomēr tā nebūt nav! Speciālisti nosauc piecus pārtikas produktus, kurus nav ieteicams mazgāt pirms to gatavošanas, jo šāds process var izraisīt baktēriju izplatīšanos un citas nevēlamas lietas.

pexels.com

1. Olas

Vārot, cepot vai kā citādāk izmantojot olas nav nepieciešams to čaumalas mazgāt. Ja atnākot mājās no veikala pirms olas likt ledusskapī tās mēdzāt nomazgāt, tad vairāk tā nedariet. Kā min speciālisti, tad reizēm olu čaumalām, lai tās pasargāt no baktērijām, uzklāj virsu īpašu aizsargkārtiņu. Ja olas tiek nomazgātas, šī aizsardzība tiek aizskalota līdz ar ūdeni. Tāpēc olas nav jāmazgā!

pexels.com

2. Vistas gaļa

Baktērijas, kas atrodas uz svaigas vistas gaļas, var būt ļoti bīstamas mūsu veselībai. Viena no zināmākajām ir salmonella. Daudzi uzskata, ka, ja nomazgāsim vistu pirms pagatavošanas, tad visas baktērijas pazudīs un problēma būs atrisināta. Taču tā nemaz nav! Mazgājot vistu, tekošajā ūdeni nokļūst baktērijas, kas pēcāk izplatīsies pa visu izlietni un mūsu rokām, vai pat virtuves virsmām. Tāpēc eksperti iesaka nemazgāt jēlu vistas gaļu. Uzreiz vistu gatavojot augstā tempertūrā, visas baktērijas pazudīs un tā būs droša ēšanai!

pexels.com

3. Jēla gaļa

Tāpat kā vistas gaļu, arī cita veida svaigo gaļu (liellopa, cūkgaļu, teļa gaļu, jēra gaļu) nevajadzētu mazgāt, jo mazgāšana palīdz baktērijām izplatīties uz virtuves virsmām un rokām. Jūs varat atbrīvoties no baktērijām, gatavojot gaļu augstā temperatūrā. Ja pirms gatavošana uz gaļas vēl ir, piemēram, asinis, izmantojiet papīra dvieļus un tās noslauciet nost. Pēc tam kārtīgi rokas nomazgājiet ar ziepēm un karstu ūdeni.

pexels.com

4. Makaroni

Var šķist pavisam dīvaini, bet ir cilvēki, kuri pirms ēst gatavošanas mazgā makaronus. Pavāri norāda, ka makaronu mazgāšana būtu jāaizliedz ar likumu. Veicot šādas darbības, ūdens noskalo nost uz makaroniem esošo cieti un tas nemaz nav labi. Šī ciete palīdz labāk makaronos uzsūkties mērcei. Makaronus var mazgāt tikai pēc to vārīšanas, ja vēlaties, piemēram, tos izmantot salātos.

pexels.com

5. Sēnes

Sēnes nav ieteicams ilgstoši mazgāt zem tekoša ūdens un tam ir viens pavisam vienkāršs izskaidrojums. Tās ļoti labi uzsūc ūdeni. Ja vēlaties mazgāt sēnes, tad to dariet pavisam ātri un pēcāk nosusiniet ar papīra dvieli. Un to ieteicams darīt īsi pirms to pagatavošana, pretējā gadījumā tās vairs nebūs tik gardas.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Svarīgākais