Pēc Lieldienu olu krāsošanas un ripināšanas, kā arī citām jautrām aktivitātēm, svinētājiem bieži vien paliek pāri prāvs olu skaits, ko var izmantot dažādu garšīgu ēdienu pagatavošanai, tā parūpējoties par to, lai ēdiens neiet zudumā, saka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.
LAPNA eksperti piedāvā izmēģināt sešas garšīgas olu receptes. Tās ne tikai palīdzēs garšīgi "atbrīvoties" no Lieldienu olu pārpalikumiem, bet var arī noderēt ikdienas ēdienkartes dažādošanai arī pārējos gada mēnešos!
Šie sātīgie salāti paredzēti kruasānu un brokastmaižu pildīšanai, bet tos var pasniegt arī kā patstāvīgu ēdienu. Protams, kruasānu vietā var izmantot jebkuru maizi, kas vien pašiem garšo. Vēlams to pirms pārziešanas ar salātiem apgrauzdēt.
Gatavošanas laiks: 10 minūtes
Sastāvdaļas (6 porcijām):
Pasniegšanai - kruasāni vai svaiga maize pēc izvēles
Pagatavošana:
1. Palielā bļodā sajauc majonēzi, dilles, citrona sulu un sāli, un piparus.
2. Pievieno sakapātas olas un smalki sagrieztu zivi. Visu samaisa.
3. Kruasānus šķērsām pārgriež uz pusēm, liek uz pamatnes sagatavotos olu salātus, pāri klāj pāris spinātu lapiņas un nosedz ar otru kruasāna daļu.
Ideja neikdienišķiem salātiem: divas veselīgas sastāvdaļas - spināti un olas - kuras papildina kraukšķīga bekona mērce.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sastāvdaļas (4 porcijām):
Pagatavošana:
1. Bekonu sagriež šaurās strēmelēs un uz vidējas uguns pannā apcep, ik pa laikam apmaisot. Kad bekons kļuvis kraukšķīgs, to noņem no pannas un liek šķīvī, kas izklāts ar papīra dvieli.
2. Tajā pašā pannā, kur cepies bekons, liek sarkanvīna etiķi, brūno cukuru, sinepes, saspiestu ķiploka daiviņu, pievieno sāli un piparus un visu izkarsē, ik pa laikam apmaisot, lai garšas sajauktos.
3. Lej sagatavoto mērces pamatu bļodiņā un pakāpeniski pievieno olīveļļu, visu maisot. Pievieno mērcei pusi saceptā bekona.
4. Lielā salātu bļodā ber spinātus, sakapātas olas un plānos pusgredzenos sagrieztu sīpolu. Pārlej ar silto mērci un pārkaisa ar atlikušo bekonu.
Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas.
Šī ir vēl viena variācija par klasiskajiem kartupeļu salātiem. Tie lieliski sader ar marinēto cepto papriku.
Gatavošanas laiks: viena stunda
Sastāvdaļas (8 porcijām):
Pagatavošana:
1. Kartupeļus ar visu mizu uzvāra sālsūdenī.
2. Kamēr kartupeļi vārās, gatavo pārējās salātu sastāvdaļas: sīpolu sakapā, papriku sagriež nelielos kubiņos - gan svaigo, gan marinēto. Nelielos kubiņos sagriež arī olas. Visu samaisa, pievienojot sakapātus pētersīļus. Daļu maisījuma atliek citā traukā.
3. Kad kartupeļi gatavi, tos nokāš un nedaudz atdzesē. Remdenus kartupeļus nomizo un sagriež nelielos kubiņos, pievieno sagatavotajai paprikai un olām, pievieno majonēzi un visu samaisa. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.
4. Pirms pasniegšanas rotā ar iepriekš malā atlikto paprikas un olu maisījumu un pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem.
Šie salāti lieliski garšo kopā ar krekeriem - noderēs sāļo uzkodu platēm un omulīgiem vīna vakariem ar draugiem.
Gatavošanas laiks: 10 minūtes
Sastāvdaļas (6 porcijām):
Pagatavošana:
1. Krēmsieru un sviestu bļodiņā samīca ar dakšiņu. Ja šķiet, ka maisījums ir par biezu, pievieno vēl sviestu.
2. Sagatavotajā siera masā iemaisa sakapātas olas un sīpolus. Pievieno sāli un piparus, pasniedzot pārkaisa ar svaigiem zaļumiem.
Padoms: ja nepatīk svaigu sīpolu garša, tos pirms pievienošanas salātiem var apcept.
Ja jums garšo klasiskie vācu kartupeļu salāti, tad noteikti garšos arī šie!
Gatavošanas laiks: 30 minūtes
Sastāvdaļas (6 porcijām):
Mērcei:
Pagatavošana:
1. Ziedkāpostu tvaicē vai vāra - svarīgi, lai tas nebūtu pārāk mīksts, citādi salātu vietā būs biezenis!
2. Bekonu sagriež nelielos gabaliņos un uz lēnas uguns apcep pannā bez taukvielām. Kad gaļa kļuvusi brūna un kraukšķīga, to noņem no pannas un uzliek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli, ļaujot tam uzsūkt lieko taukumu.
3. Visas sastāvdaļas (ieskaitot mērcei paredzētās) liek lielā bļodā, samaisa un liek vēsumā, ļaujot garšām savilkties pāris stundas.
4. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar svaigām dillēm un šķipsnu maltas paprikas.
Marinēt var ne tikai gurķus, tomātus un citus dārzeņus, bet arī olas. Taču, pirms marinēt olas bietēs, jāatceras, ka jo ilgāk olas atradīsies marinādē, jo intensīvāki rozā tonī iekrāsosies un iegūs skābāku garšu.
Gatavošanas laiks 15-20 minūtes
Marinēšanās laiks 12 stundas
Sastāvdaļas:
Marinādei:
Pildījumam:
Pagatavošana:
1. Ņem apmēram 1 l tilpuma trauku, kurā pārlej marinētās bietes ar visu marinādi. Pievieno ābolu etiķi, cukuru, piparus un sāli. Visu samaisa.
2. Uzmanīgi iegremdē sagatavotajā marinādē nolobītas olas.
3. Pārsedz trauku ar vāku un liek vēsumā marinēties vismaz 12 stundas, bet ne vairāk kā trīs dienas.
4. Kad olas iemarinējušās, tās izņem no marinādes un uzmanīgi pārgriež šķērsām uz pusēm.
5. Izņem dzeltenumus, ko sajauc ar sinepēm, majonēzi, karija pulveri, baltvīna etiķi un olīveļļu.
6. Ar dakšiņu samīca dzeltenumu un piedevas, līdz iegūst viendabīgu masu. Ja šķiet, ka tā ir par biezu, pievieno vienu vai divas tējkarotes ūdens.
7. Sagatavoto pildījumu liek atpakaļ olbaltumu laiviņās. Pārkaisa ar sāli un pipariem, kā arī zaļumiem un bauda.