Vakariņu ideja: biešu un puravu gratēns + burkānkūka

© unsplash.com

Gribi pārsteigt mīļoto ar gardu ēdienu? Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā vegāniska gratēna un sulīgas burkānkūkas recepti Valentīndienas vakariņām.

unsplash.com

Biešu - puravu gratēns

Gatavošanas laiks: 10 min + laiks cepšanai

Sastāvdaļas:

  • 5 bietes;
  • 2 puravi;
  • 120 ml dārzeņu buljona;
  • 400 ml kokosriekstu piena;
  • 4 ķiploku daiviņas;
  • 5 timiāna zariņi;
  • sāls, melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

1) Sagriez bietes plānās ripiņās, puravus aptuveni puscentimetru platās ripiņās.

2) Cepamtraukā izkārto pamīšus bietes un puravus.

3) Katliņā samaisi kokosriekstu pienu, caur spiedi izspiestus ķiplokus, buljonu, sāli un piparus, lapiņas no timiāna zariņiem un sinepes (var izmantot blenderi, lai šīs visas sastāvdaļas vienmērīgāk samaisītu kopā), un visu uzvāri.

4) Šo maisījumu izlej virsū bietēm un puraviem, noklāj cepamtrauku ar foliju un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādos) 40-50 minūtes.

5) Noņem foliju un cep vēl 10 minūtes, tad pasniedz karstu!

unsplash.com

Sirdi sildoša burkānkūka

Gatavošanas laiks: 10 minūtes + laiks cepšanai

Sastāvdaļas:

  • 150 ml rapšu eļļas;
  • 50 g cukura;
  • 120 g brūnā cukura (var izmantot balto);
  • 3 olas;
  • 20 g vaniļas cukura;
  • 210 g pilngraudu kviešu miltu;
  • 1,5 tējk. kanēļa;
  • 1 tējk. sodas;
  • 1/2 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 tējk. sāls;
  • 240 g smalki sarīvētu burkānu;
  • 50 ml paniņu;
  • sauja rupji sakapātu valriekstu;
  • sauja rozīņu;
  • 180 g krēmsiera;
  • 150 g rikotas siera;
  • 1 ēdamk. medus;
  • 1/2 tējk. kanēļa;
  • ogas rotāšanai.

Pagatavošana:

1) Samaisi eļļu ar cukuru un olām viendabīgā maisījumā.

2) Pievieno rīvētus burkānus, samaisi.

3) Pievieno miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli un sāli, visu samaisi.

4) Pielej paniņas, pievieno valriekstus un rozīnes, samaisi un izlej cepamā formā.

5) Cep cepeškrāsnī (160 C grādos) aptuveni 45 minūtes, gatavību pārbaudot ar kociņu - iedur kociņu, ja tas iznāk ārā tīrs un mīkla nelīp klāt, tad kūka gatava.

6) Kūku atdzesē līdz istabas temperatūrai.

7) Pagatavo krēmu - saputo vai samaisi rikotu ar krēmsieru, medu un kanēli, un liec to kūkai virsū, izlīdzina ar karoti piešķirot krēmam formu pēc savas izvēles.

8) Rotā ar ogām.

Svarīgākais