Veģetārās vakariņas: gardā lazanja un krēmīgā biezzupa

© Viktorija Kožemjakina

Ja jaunā gadā esi apņēmies dzīvot veselīgāk un pamēģināt kaut ko jaunu, iespējams, ir īstais brīdis pamēģināt kādu veģetāro ēdienu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā receptes diviem sātīgiem veģetārajiem ēdieniem.

Viktorija Kožemjakina

Kartupeļu-puravu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 kg kartupeļu;
  • 1 ēdamk. olīveļļas;
  • 1 selerijas kāts;
  • 1 burkāns;
  • 1 neliels sīpols;
  • 1 puravs;
  • 2 ķiploku daiviņas;
  • 30 g sviesta;
  • 30 g miltu;
  • 800-850 g dārzeņu buljona;
  • 250 g piena;
  • 180 g krēmsiera;
  • sāls, melnie pipari pēc garšas;
  • 150 g rīvēta siera pasniegšanai (var nepievienot);
  • grieķu vai bezpiedevu jogurts pasniegšanai;
  • zaļumi pasniegšanai.

Pagatavošana:

1) Kartupeļus nomizo un sagriez palielos gabalos (~2x2cm), vāri tos sālsūdenī, kamēr gatavi (ap 20 min).

2) Pannā vai lielā katlā apcep olīveļļā smalki sakapātus sīpolus, ķiplokus, selerijas, puravus un burkānus.

3) Pievieno ceptajiem dārzeņiem sviestu, izkausē to.

4) Pieber klāt miltus un maisot turpini cept visu aptuveni 30 sekundes.

5) dārzeņu sacepumam lēnām pievieno buljonu, maisot gatavo līdz buljons ir uzvārījies.

6) Pielej pienu un pievieno krēmsieru, visu samaisi un atkal uzvāri.

7) Pievieno kartupeļus, sāli un piparus, samaisi.

8) Pusi no zupas sablenderē (tā dos zupai papildus krēmīgumu).

9) Pasniedz kopā ar grieķu jogurtu, sieru un zaļumiem.

Viktorija Kožemjakina

Ķirbju-kazas siera lazanja

Sastāvdaļas:

  • 1 sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 ēdamk. olīveļļas;
  • 1 neliels riekstu ķirbis (derēs arī muskata vai cits);
  • 1 ēdamk. timiāna un rozmarīna lapiņu (var izmantot kaltētus);
  • 65 g sviesta;
  • 65 g kviešu miltu;
  • 800 ml piena;
  • rīvēts muskatrieksts;
  • 150 g rīvēta cietā siera;
  • 150 g pusmīksta kazas siera;
  • 150 g rīvēta mocarellas siera;
  • lazanjas plāksnes.

Pagatavošana:

1) Pannā apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus, kamēr tie kļūst zeltaini.

2) Notīri un sagriez ķirbi plānos gabalos (formai nav lielas nozīmes), pievieno to pannā kopā ar timiāna un smalki sakapāta rozmarīna lapiņām. Apmaisi, uzliec vāku un gatavo uz lēnās uguns aptuveni 5 minūtes.

3) Pagatavo bešamela mērci - katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus, maisot cep vienu minūti. Pakāpeniski, pastāvīgi maisot, pielej klāt pienu. Kad mērce ir uzvārījusies un viegli burbuļo, pierīvē muskatriekstu, pieliec arī nedaudz maltu piparu. Iemaisi mērcē cieto sieru un izslēdz uguni.

4) Sakarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu.

5) Kārto lazanju - lielā cepamtrauka pamatnē uzsmērē 2-3 ēdamk. bešamela mērces, tad vienā slānī liec lazanjas plāksnes. Uz tām kārto pusi no ķirbju maisījuma, virsū vienmērīgi kārto kazas siera gabaliņus un uzlej aptuveni pusi bešamela mērces, izlīdzini.

6) Atkārto šo procesu ar otro lazanjas slāni, atstājot 4-5 ēdamk. bešamela mērces virskārtai.

7) Virskārtā uz lazanjas plāksnēm liec atlikušo bešamelas mērci, izlīdzini un vienmērīgi pārkaisi ar rīvētu mocarellu.

8) Pārklāj visu ar foliju un cep 20 minūtes.

9) Tad foliju noņem un cep vēl 15-20 minūtes, kamēr sieram izveidojas zeltaina garoziņa.

10) Rotā ar rozmarīna lapiņām un pasniedz karstu.

Svarīgākais