Pavāre iesaka: vegāniskais dārzeņu karijs ar augu bumbiņām

© Publicitātes foto

Augu izcelsmes pārtikas produktu iekļaušana ikdienas uzturā var ne tikai būtiski samazināt ietekmi uz vidi, bet arī ir laba un veselīga alternatīva, kā dažādot ikdienas uzturu, norāda uztura speciāliste Lizete Puga. Izmēģiniet veikala "Ikea"virtuves vadītāja Jeļenas Siņicinas dārzeņu karija vegānisko recepti.

“Izmantojot uzturā vairāk augu izcelsmes produktu, un šeit es nekādā gadījumā pat nerunāju par pilnīgu vai galīgu atteikšanos no dzīvnieku valsts produktiem, ir iespējams uzlabot sirds un asinsvadu veselību, veicināt gremošanas procesus un uzlabot gremošanas trakta veselību, kā arī samazināt aptaukošanās risku. Taču ir būtiski augu izcelsmes produktus lietot gudri un ar izpratni. Diemžēl Latvijas iedzīvotāji uzturā lieto salīdzinoši maz augu valsts produktu. Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību savai ikdienas ēdienkartei - vai tajā ir iekļauti svaigi augļi un dārzeņi (vismaz 5 porcijas). Veselīgāks ieradums ir starp ēdienreizēm kā uzkodu izvēlēties augļus,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

Dārzeņu karijs ar augu bumbiņām

Sastāvdaļas (5 personām):

  • 350 g kartupeļi (jeb aptuveni 2 gab.);
  • 1 burkāns;
  • 300 g jeb 1/2 ziedkāposta;
  • 1 sīpols;
  • ķiploks (2 daiviņas);
  • 100 g konservēti turku zirņi jeb aunu zirņi;
  • 100 g zaļie zirnīši;
  • 1-2 saujas spinātu lapu;
  • 500 g "Ikea" vai cita ražotāja augu bumbiņas;
  • 3 ēd. k. augu eļļa;
  • 230 g konservēti tomāti;
  • 100 ml dārzeņu buljons vai ūdens;
  • sāls - pēc garšas;
  • citronu sula - pēc garšas;
  • ūdens dārzeņu vārīšanai.

Garšvielas:

  • 1 ēd. k. karija pulveris;
  • 1/2 ēd. k. “Garam masala” garšviela;
  • 1 tējk. kurkuma.

Padoms: karija pulvera, kurkuma un “Garam masala” garšvielu vietā var izmantot karija kopējo garšvielu.

Pagatavošana:

Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež lielos gabalos. Ziedkāpostu sadala mazākos gabalos. Dārzeņus liek katliņā un novāra ūdenī līdz tie ir gandrīz gatavi (gatavības pakāpe - orientējoši 75%).

Sīpolus un ķiplokus sakapā, uzkarsē pannu un sautē augu eļļā. Cep līdz tie ir pilnīgi gatavi. Pievieno garšvielas un sautē uz lēnas uguns aptuveni 1 min. Masa nepārtraukti jāuzmana un ik pa laikam jāapmaisa, lai tā nepiedeg.

Pievieno konservētus tomātus, ūdeni vai buljonu un vāra 2-3 minūtes. Pēc tam pievieno novārītus dārzeņus un zirņus. Sautē apmēram 10 min. līdz dārzeņi ir pilnībā gatavi.

Pašās beigās pievieno atkausētas augu bumbiņas, spinātu lapas, sāli un citrona sulu pēc garšas. Visu sautē 5 min. Pasniedz ar rīsiem, kuskusu vai bulguru.

Virtuvē

Lieliskas pastas maltītes pagatavošanā viens no svarīgākajiem posmiem ir perfekti izvarīt pastu jeb makaronus. Lai izvārītu perfektu pastu, ievērojiet šos deviņus soļus! 

Svarīgākais