Pagatavot restorāna cienīgu maltīti pa spēkam ir daudziem, un tas ne vienmēr ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Viens no Latvijas labākajiem šefpavāriem Māris Jansons kopā ar TikTok satura veidotāju Airitu Kodorāni jeb Airitatu izmēģinā trīs vienkāršu ēdienu – uzkodu, pamatēdienu un desertu receptes.
Uzkoda - burrata siers ar hurmu, vīģēm un pašgatavotu pesto
Sastāvdaļas (4 personām):
- 4 iepakojumi Smiltenes burrata siers;
- 1 hurma;
- 3 vīģes;
- dekoram - kreses.
Bazilika pesto mērce:
- 100 g baziliks;
- 50 g indijas vai ciedru rieksti;
- 50 g parmezāna siers (sarīvēts);
- olīveļļa;
- baltais balzamiko etiķis;
- nedaudz cukurs;
- sāls - pēc garšas.
Pagatavošana:
Pesto mērce:
- Blenderī vai virtuves kombainā samaļ noskalotu, nedaudz sasmalcinātu baziliku.
- Pievieno Indijas vai ciedru riekstus.
- Pievieno sarīvētu cieto sieru.
- Pievieno sāli, cukuru.
- Visu kārtīgi samaļ un, lēnām putojot, pievieno eļļu un etiķi - tik daudz, līdz pesto mērce iegūst vēlamo konsistenci.
Visas sastāvdaļas soli pa solim iespējams sajaukt un sasmalcināt arī piestā.
Uzkoda:
- Hurmu nomizo un sagriež mazās daiviņās, bet vīģi - sagriež 6 daļās.
- Visas sastāvdaļas kārto salātu bļodā un pa vidu liek burrata sieru, pārlej ar pesto mērci un dekorē ar kresēm, kā arī pievieno sāli un piparus.
Pamatēdiens - arktiskās palijas fileja en papillote ar sezonas dārzeņiem un sviesta mērci
Sastāvdaļas (4 personām):
- 4 gab. (katra orientējoši 140 g) arktiskās palijas filejas ar ādu un bez asakām;
- 120 g fenhelis;
- 120 g burkāni;
- 120 g ķiršu tomātu;
- 20 g kale jeb lapu kāposta lapas;
- 120 g brokoļu;
- 120 g cukīni;
- 300 ml baltvīns;
- 80 g sviests, sadalīts 4 vienlīdzīgās daļās;
- olīveļļa;
- 4 gab. timiāna zariņi;
Filejas pagatavošanai būs nepieciešams arī cepamais papīrs (4 gab., katrs 30 x 30 cm liels) un pārtikas diegs
Pagatavošanas gaita:
- Visus dārzeņus (brokoļus, burkānus, fenheli) sagriež salmiņos.
- Ķiršu tomātus pārgriež uz pusēm.
- Sagrieztos brokoļus, burkānus un fenheli novāra verdošā ūdenī aptuveni 4 minūtes, līdz tie ir pa pusei mīksti..
- Katras cepamā papīra loksnes (30 x 30 cm) vidū liek dārzeņus un pārslaka tos ar olīveļļu, pievieno sāli un piparus.
- Uz dārzeņiem liek palijas fileju un sviesta gabaliņu. Izveido sainīti un tajā ielej 50 ml baltvīna, pēc tam - aizsien ciet ar diegu.
- Kopumā izveido 4 sainīšus pēc viena un tā paša principa, atkārtojot visu ar pārējiem produktiem. Ievieto sainīšus cepeškrāsnī un cep 25 minūtes līdz zivs ir gatava.
Sviesta mērce:
- 120 g šalotes sīpoli;
- olīveļļa;
- 100 ml baltvīns;
- 100 g sviests;
- sāls;
- citrona sula.
Pagatavošana: Šalotes sīpolus sagriež smalkos kubiņos. Katliņā ielej olīveļļu un sautē sīpolus, pievieno baltvīnu un visu kopā novāra. Lēnām pievieno sviestu un maisa, nepārkarsējot un ļauj tam izkust. Pašās beigās pēc vajadzības pievieno citrona sulu, sāli un cukuru.
Uz šķīvjiem kārto sainīšus, atsien diegus un pagatavotajām palijas filejām pāri pārlej siltu sviesta mērci.
Saldais ēdiens - burkānu kūka ar vaniļas krēmu (6 personām)
Sastāvdaļas:
- 140 ml augu eļļa;
- 150 g cukurs;
- 2 olas;
- 75 g rieksti ( mandeļu skaidiņas vai smalcināti valrieksti);
- 75 g rozīnes;
- 175 g burkāni (sarīvēti uz rupjās rīves);
- 125 g milti;
- 1 tējk. cepamais pulveris;
- 1 tējk. soda;
- ½ tējk. sāls;
- ½ tējk. kanēlis;
- šķipsniņa muskatrieksts.
Pagatavošanas gaita:
- Vienā bļodā sajauc olas cukuru un eļļu, kārtīgi samaisa
- Otrā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas - miltus, sāli, kanēli, muskatriekstu, cepamo pulveri.
- Sodu liek ēdamkarotē un uzpilina mazliet citronu sulu, lai izreaģē, izburbuļo. Pievieno olu masai.
- Trešajā bļodā sajauc rīvētos burkānus, rozīnes riekstus
- Lielā traukā liek kopā visas sastāvdaļas, sajauc un labi izmaisa
- Lej mīklu uz cepamā papīra cepamajā formā, aptuveni 2cm biezumā un cep uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūtes. Kamēr kūka cepas, pagatavo krēmu.
Sastāvdaļas krēmam:
- 200 g krēmsiers;
- 150 ml saldais krējums;
- 120 g pūdercukurs;
- 1 tējk. vaniļas cukurs.
Pagatavošanas gaita:
Ar mikseri saputo saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru, masai pievieno un iemaisa krēmsieru. Kad kūka atdzisusi, pārgriež to uz pusēm un pa vidu iesmērē krēmsieru. Atlikušo krēmsieru atstāj dekorēšanai. Kūku dekorē ar apelsīna miziņām un riekstiem vai sevis izvēlētu dekoru. Ļauj ievilkties un pēc brīža pasniedz.