Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas ķirbju ēdienu receptes, kas noteikti jāpagatavo šoruden.
(Gatavošanas laiks: 30-40 minūtes)
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
1. Sagatavo tālākai apstrādei dārzeņus - sīpolu un ķiploku sakapā, burkānu, ķirbi un konservētos tomātus sagriez kubiņos.
2. Lielā pannā augu eļļā apcep sīpolus un ķiplokus, pievieno tiem garšvielas (iznemot sāli un piparus) un cep apmaisot vēl minūti.
3. Pievieno burkānus un ķirbi, maisot apcep visu dažas minūtes.
4. Pielej buljonu, uzliec pannai vāku un sautē līdz dārzeņi ir gandrīz mīksti (~10 minūtes).
5. Pievieno tomātus un turku zirņus, apmaisi un sautē vēl 5-7 minūtes.
6. Pievieno lēcas un kokosriekstu pienu, sautē bez vāka vēl ~5 minūtes vai līdz karijs nedaudz sabiezē.
7. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, pielej laima sulu, pievieno laima miziņas, ja ir vēlme.
8. Pasniedz kopā ar vārītiem rīsiem, rotājot ar pētersīļiem.
(Gatavošanas laiks: 15 minūtes)
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
1. Sajauc 3 ēdamkarotes olīveļļas ar ķiploku, garšvielām, sāli.
2. Ar šo maisījumu no visām pusēm ieeļļo ķirbja šķēles
3. Cep ķirbi sakarsētā cepeškrāsnī (180C), kamēr tas kļūst mīksts.
4. Kamēr ķirbis cepas, lielā bļodā sajauc salātu lapas ar šķēlītēs sagrieztiem gurķiem un papriku, atlikušajām 2 ēdamk. olīveļļas un citronpipariem.
5. Uz šķīvja kārto salātlapu maisījumu, liec tam pa virsu siltu ķirbi.
6. Rotā ar kazas siera bumbiņām un ķirbju sēklām.
7. Pasniedz siltus!