4 padomi, kā samazināt pārtikas izšķērdību

© pexels.com

Viens no pašreiz aktuāliem vides ilgtspējas izaicinājumiem ir pārtikas atkritumu daudzums. Ik gadu Eiropā tiek izšķērdēti miljoniem tonnu ēdiena, tai pat laikā citviet pasaulē cilvēki cieš badu. Turklāt, izmetot ēdienu, mēs izniekojam dabas resursus un izejvielas, kas tiek izmantotas pārtikas ražošanai. Šo iemeslu dēļ eksperti apkopojuši četrus ikdienā vienkārši ieviešamus padomus, kas palīdzēs ikvienam ievērojami samazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

pexels.com

1. Iepērcieties gudri - veiciet biežākus, bet mazākus pirkumus

Eksperti iesaka vērienīgu iepirkšanās braucienu vienu reizi nedēļā aizstāt ar biežāku pārtikas veikala apmeklējumu, lai neiegādātos vairāk ēdiena nekā nepieciešams. Mēģiniet plānot ēdienreizes un izveidot nepieciešamo produktu sarakstu, kas palīdzēs novērst impulsīvu iepirkšanos. Ja redzat “neglītus” augļus vai dārzeņus - iegādājieties arī tos! Bieži vien cilvēki izvēlas preces pēc to vizuālās pievilcības, taču produktu fiziskās nepilnības neietekmē to uzturvērtību.

“Nelielas izmaiņas ikdienas paradumos var ievērojami uzlabot šī brīža situāciju un dot cerību par zaļāku nākotni, turklāt tam tic arī vairāk nekā puse aptaujāto Latvijas jauniešu. Lai iepirktos gudri, izmantojiet mūsdienu tehnoloģijas - nofotografējiet ledusskapja saturu pirms veikala apmeklējuma, lai netīšām neiegādātos to, kas jau ir mājās. Viedtālrunis var būt arī lielisks rīks iepirkšanās saraksta izveidošanai,” iesaka Samsung “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

pexels.com

2. Produkti ar īsāku derīguma termiņu - tuvāk ledusskapja durvīm

Nepareiza produktu uzglabāšana rada milzīgu daudzumu pārtikas atkritumu. Izmēģiniet ļoti vienkāršu principu - jo tuvāk acīm, jo ātrāk vēderā. Produktus, kuri var sabojāties ātrāk vai kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas, ledusskapī novietojiet pēc iespējas redzamākā veidā. Ja šaubāties, vai kādu no produktiem paspēsiet apēst vai pagatavot, sasaldējiet to.

pexels.com

3. Vakariņu pārpalikumi kā nākamās dienas pusdienas

Pusdienot ar draugiem, ģimenes locekļiem un kolēģiem iecienītākajā restorānā ir visai patīkama nodarbe, tomēr tā izmaksā gan dārgi, gan veicina pārtikas izšķērdēšanu. Neizmetiet vakardienas vakariņu pārpalikumus - pārvērtiet tos par rītdienas pusdienām! Centieties ēst mājās pagatavotus ēdienus un līdzņemšanai izmantojiet pārtikas uzglabāšanas traukus. Paņemiet līdzi savus līdzņemamos traukus, ja zināt, ka tomēr nāksies iegādāties maltīti ārpus mājas un nebaudīsiet to uzreiz. Lielākā daļa ēdināšanas vietu ir ļoti pretimnākošas un izvēlēto ēdienu ieliks tajos. Savukārt tas saudzēs dabu un apkārtējā vidē nenonāks tik daudz vienreizlietojamo trauku.

pexels.com

4. Gatavojiet bez pārpalikumiem

Vēl viens veids, kā mazināt pārtikas atkritumu daudzumu, ir ēst gatavošana, neradot pārtikas atliekas. Šis var izklausīties pēc liela izaicinājuma, taču patiesībā ļauj virtuvē izpausties radoši un pārliecināties, ka šādi gatavot ir iespējams. Sociālo tīklu satura veidotāja un ēst gatavošanas entuziaste Justīne Martinsone, kura pieņēmusi izaicinājumu nedēļu savā ikdienā ieviest ekspertu ieteiktos padomus, stāsta: “Ir vairāki triki, kā izvairīties no pārtikas produktu atliekām. Iesaku kartupeļus cepeškrāsnī cept ar mizu un dārzeņu atlikumus pārvērst aromātiskā buljonā. Garšaugu pārpalikumus var kombinēt ar olīveļļu un sasmalcinātiem ķiplokiem, pēc tam sasaldēt ledus kubiņos, lai iegūtu gardu piedevu sautējumiem un citiem ēdieniem. Izaicinājuma laikā izmēģināšu dažādas receptes un iedvesmošu ar tām savus sekotājus.”

Satura veidotāja Justīne aicina arī citus pievienoties izaicinājumam un vismaz nedēļu ikdienā ieviest ekspertu ieteiktos padomus, lai kopīgiem spēkiem mazinātu pārtikas atkritumu negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi.

Virtuvē

Vistas fileju medus un ķiploka mērcē būs neticami vienkārši un ātri pagatavot. Būs nepieciešamas vien 15 minūtes un astoņas sastāvdaļas!

Svarīgākais