Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone dalās ar divām gardām ēdienu receptēm, kurās izmantot pāri palikušās Lieldienu olas.
Olas Benedikta gaumē ar īpašo mērcīti
Sastāvdaļas:
- 4-5 vārītās olas;
- 4 maizes šķēles;
- 4 ēdamk. krēmsiera;
- 4 šķiņķa vai laša šķēles (var neizmantot);
- zaļumi rotāšanai.
Sastāvdaļas mērcei:
- 2 vārītu olu dzeltenumi;
- 60 ml olīveļļas;
- 1 ēdamk. citrona vai laima sulas;
- 1/2 tējk. maigu sinepju;
- 4 ēdamk. grieķu vai bezpiedevu jogurta;
- sāls, sarkanie pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
- Ar dakšiņu viendabīgā masā saspaidi olu dzeltenumus viendabīgā masā, pievieno citrona sulu, sinepes un pakāpeniski pielej klāt olīveļļu.
- Pievieno jogurtu, sāli, sarkanos piparus un samaisi visu viendabīgā mērcē.
- Uz sakarsētas pannas nedaudz apgrauzdē maizītes no abām pusēm.
- Uz katras maizes šķēles uzsmērē krēmsieru, uzliec šķiņķi vai lasi.
- Liec maizei virsū sagrieztas olas.
- Pārlej olas ar mērcīti, rotā ar zaļumiem un pasniedz.
Pavasara proteīnu salāti
Sastāvdaļas:
- 4 vārītās olas;
- 1 nogatavināts avokado;
- 400 g ķiršu tomātiņu;
- 2 vārītas vai ceptas vistas filejas;
- 100 g bekona šķēles;
- 100 g iecienītā siera (piemēram, ar siera ar zilo pelējumu);
- rukola, spināti.
Sastāvdaļas mērcei:
- 6 ēdamk. olīveļļas;
- 3 ēdamk. citrona sulas;
- 1 ēdamk. medus;
- 1/2 tējk. sinepju;
- sāls, melnie pipari.
Pagatavošana:
- Apcep bekona šķēles uz sausas pannas, kamēr tās paliek kraukšķīgās.
- Pārgriez tomātiņus uz pusēm.
- Sieru un vistas filejas sagriez nelielos kubiņos, nelielos gabalos sagriez arī bekona šķēles.
- Nomizo un sagriez plānās šķēlēs avokado.
- Sagriez ceturtdaļās vārītās olas.
- Sajauc visas mērces sastāvdaļas.
- Samaisi spinātus un rukolu ar mērci, atstājot nedaudz mērces salātu apslacīšanai beigās.
- Kārto salātus pa šķīvjiem - pamatā liec spinātus un rukolu, kas sajaukta ar mērci, virsū kārto pārējās sastāvdaļas.
- Pasniedz apslakot ar atlikušo mērcīti.