Brokastis mēdz dēvēt par svarīgāko dienas maltīti. Kāpēc brokastīs ir vērts iekļaut olbaltumvielām bagātus produktus un kā tos labāk kombinēt, stāsta šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kā zināms, olbaltumvielas ir svarīga ikviena dzīva organisma sastāvdaļa, un tās ik dienu ir jāiekļauj uzturā.
“Domājot par olbaltumvielām, gribētu mudināt mazliet aizmirst par gaļas produktiem, bet atcerēties tieši augu valsts izcelsmes olbaltumvielas. Tāpēc arī šoreiz piedāvātās receptes ir bez gaļas. Katrs var piedomāt pie tā, lai retāk uzturā lietotu gaļu. Tā noteikti nav jāēd katrā ēdienreizē,” stāsta Normunds Baranovskis. Pupiņas un graudaugi, kā arī dažādi piena produkti un, protams, olas - šie produkti dos sāta sajūtu, neēdot gaļas ēdienus.
Lai ēdiens būtu ne tikai vērtīgs, bet arī garšīgs, ir vērts padomāt par dažādām kombinācijām.
“Ieteiktu nevis pirkt jau gatavu jogurtu, bet gatavot to pašiem, izmantojot, piemēram, grieķu jogurtu, kam pievieno dažādas ogas. Tas palīdz katram ģimenes loceklim pagatavot sev tādu jogurtu, kas garšo tieši viņam. Arī tas, ka jogurtā viss nav samaisīts kopā, ļauj just izteiktākas garšas - gan skābo ogu, gan paša jogurta un sīrupa garšu,” teic garšas eksperts Normunds Baranovskis un dalās idejās, kā var kombinēt dažādus olbaltumvielām bagātus produktus, piemēram, olas ar pupiņām.
Lūk, dažas idejas, kā kombinēt produktus:
Pagatavošanas laiks: 3 minūtes
Nepieciešams (1 personai):
Pagatavošana:
Jogurtu samaisi un liec traukā, izveido centrā bedrīti, kurā ber ogas, pievieno svaigas piparmētras. Visu pārlej ar sīrupu un izbaudi.
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Nepieciešams (4 personām):
Pagatavošana:
Šampinjonus sagriez gabaliņos, nokās pupiņas. Pēc tam uzkarsē pannu, uzlej eļļu un apcep šampinjonu šķēlītes. Pievieno pupiņas un nedaudz uzsildi. Sakul olas ar šķipsnu sāls un lej pannā. Uzliec vāku un visu cep vidējā karstumā vai 170 grādos cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes. Pasniedz ar mikrozaļumiem.
Pagatavošana: 25 minūtes
Nepieciešams (2-4 personām):
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Cepamtraukā liec tomātus un apslaki tos ar eļļu, pievieno nedaudz sāls. Cep 12-15 minūtes; paralēli sagrauzdē maizi. Uz grauzdētajām maizēm liec plucinātu burratas sieru un tomātus ar visu eļļu.