Tomātu pasta ir bieza, koncentrēta tomātu mērce, kuru vēlāk var pievienot dažādiem ēdieniem. To pagatavot ir pavisam viegli.
Kā jau nojaušamas, galvenā šīs pastas sastāvdaļa ir tomāti. Protams, tai var pievienot arī citas sastāvdaļas, piemēram, olīveļļu, piparus vai sāli. Viss atkarīgs no gaumes. Var mērci gatavot bez papildu sastāvdaļām, tās pievienojot vēlāk maltītes laikā.
Tomātu pastai vēlams izmantot tās tomātu šķirnes, kam ir vairāk mīkstuma un mazāk sēklu. Tas nozīmē, ka šādos tomātos būs arī mazāk ūdens.
Ir vairāki veidi, kā pagatavot tomātu pastu. Kamēr daži dod priekšroku tomātu mizošanai un sēklu izņemšanai pirms gatavošanas, citi taisa pastu ar visu mizu un sēklām, taču tās var padarīt mērci rūgtenu.
Vēl nemizotus tomātus var sagriezt gabaliņos un sasmalcināt blenderī.
Pēc tam sēklas un mizu nokāš. Kāšanas procesu atvieglos sietiņš vai caurduris (tautā pazīstamai "duršlaks").
Biezas tomātu pastas pagatavošana nav grūta - pamatā ir tomātu biezenis, kuru vāra uz nelielas uguns. Tomātu pastas blīvumam svarīgi ir vārīšanas procesā iztvaicēt pēc iespējas vairāk ūdens. Jo vairāk tas tiks iztvaicēts, jo biezāka būs pasta. Tomēr jāņem vērā, ka procesa laikā jāuzmanās, lai mērce nepiedeg. Svarīgi ir neizmantot katla vāku, lai ūdens var iztvaikot.
Tā kā pasta procesā kļūs biezāka, to vēlam ik pa laikam apmaisīt ar silikona lāpstiņu, pie kuras pasta nepielips.
Daži cilvēki izvēlas tomātu pastu gatavot cepeškrāsnī. Tad mērce jāizlej uz cepešpannas un jāliek cepeškrāsnī, izvēloties vienu no zemākajiem grādiem. Vēlams procesā ieslēgt arī krāsns ventilatoru, ja tāds ir. Ik pa laikam pasta jāsamaisa. Lai gan šis process ir lēnāks, šādi var izvairīties no pastas piedegšanas.
Tomātu pastas uzglabāšanas ilgums ir atkarīgs no ūdens daudzuma tajā. Jo šķidrāka būs pasta, jo mazāks būs tās uzglabāšanas laiks. Tomātu pasta, kurā ir vairāk ūdens, būs uzglabājama vien septiņas līdz 10 dienas. Ja tā ir ļoti bieza, to ledusskapī var uzglabāt pat vairākas nedēļas.
Vēl viens veids ir pastas sasaldēšana. Pastu ielej ledus saldēšanas formās un tad sasaldētos gabaliņus saber noslēdzamā maisā un uzglabā saldētavā. Šādi mērce aizņems mazāk vietas.
Tomātu pastu var pievienot zupām un citiem ēdieniem, kam nepieciešama tomātu garša. Tā ir lieliska sastāvdaļa mērcēm.