Auksto zupu var lieliski pagatavot arī bez tradicionālajām sastāvdaļām – bietēm un olas, arī pievienot gaļu nav obligāti. Piedāvājam divas ļoti vieglas un atsvaidzinošas aukstās zupas receptes.
Nomizotu gurķi sasmalcina un ieber atdzesētā jogurtā.
Pēc garšas pieliek sāli, piparus, cukuru un dilles, lai būtu pikanta garša.
Atdzesē un pasniedz ar rupjmaizi.
Uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apgrauzdē valriekstus, pieber pāris šķipsnas sāls un piestā saberztus melnos piparus. Ja vēlas, lai grauzdējums būtu vienmērīgs, riekstus liek cepeškrāsnī.
Grauzdētos riekstus sablendē kopā ar svaigu estragonu, baziliku un avokado. Šai receptei derēs tikai patiešām gatavi avokado. Blendējot pamazām lej klāt olīveļļu, līdz izveidojas bieza masa.
Visam pielej apmēram puslitru bērzu sulas un kārtīgi samaisa. Tas, cik daudz šķidruma liet klāt zupai, atkarīgs no tā, kādu vēlas zupas konsistenci. Pēc tam visam piejauc klāt jogurtu, un - zupa gatava!
Zupu pasniedz atdzesētu kopā ar plānās šķēlēs sagrieztiem svaigiem redīsiem, balzametiķa pilieniem un svaigām piparmētru lapiņām.