Ērkšķogu ievārījums un kompots: divas labas receptes

© pixabay

Izmēģini pagatavot “Ķeizara ievārījumu” no stingrām ērkšķogām un ķiršu lapu sīrupa un ērkšķogu kompotu kopā ar citām ogām.

1. “Ķeizara ievārījums”

Vēl stingrām ērkšķogām izņem sēklas, liek traukā kārtās ar ķiršu lapām un aplej ar verdošu ūdeni.

Pēc 6 stundām ūdeni nolej un tajā pagatavo sīrupu (pēc aprēķina uz 1 kg ogu - 1,5 kg cukura, glāze ūdens).

Ķiršu lapas izņem, ogas uz 5-7 minūtēm ieliek vārošajā sīrupā, tad noceļ no uguns un vēl 6 stundas nostādina.

Tad uzkarsē un vāra līdz gatavībai.

Ievārījuma smaragda nokrāsa, kuras dēļ tas arī nosaukts par ķēniņu ēdienu, saglabājas, ja ievārījumu ātri un stipri atdzesē.

pexels.com

2. Ērkšķogu kompots ar citām ogām

Šai receptē ļoti svarīgs ir kompota izskats, tāpēc rūpīgi jāizvēlas zaļganas, veselas ogas. Tas mazāk plīst un labāk saglabā formu.

Ērkšķogas ir “draudzīgas” pret citu augļu pievienošanu: kompots viegli iegūst atšķirīgu aromātu vai spilgtāku krāsu, pievienojot citus augļus un ogas, piemēram, avenes, jāņogas, upenes, ķiršus, ābolus. Kombinētie dzērieni ļoti garšo bērniem.

Pirms gatavošanas sākuma ērkšķogām norauj astītes, kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens, noteikti katru sabaksta ar zobu bakstāmo vai adatu. Pretējā gadījumā ogas var plīst, sēkliņas nokļūt šķidrumā un tas zaudēs caurspīdīgumu.

Sastāvdaļas:

  • 350 g ērkšķogu
  • 1 glāze cukura
  • 200 - 300 g citu augļu vai ogu

Pagatavošana:

Tīrā trīslitru burkā ieber ērkšķogas, citas ogas vai augļus pēc vēlēšanās.

Burku līdz augšai pilda ar verdošu ūdeni. Uzliek vāku un liek atdzist 15 - 20 minūtes.

Pēc tam ūdeni nolej katliņā un liek vārīties.

Burkā ieber 1 glāzi cukura. Kad ūdens uzvārījies, atkal pārlej ar verdošu ūdeni līdz augšai un aizvāko.

Var gatavot divos veidos: ar un bez sterilizācijas. Abos variantos gatavots kompots uzglabājams ziemai vēsā vietā.

Aizvāko ar metāla vāciņiem, atdzesē, apgrieztu otrādi, ietītu siltā audumā.

pexels.com

IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!