Piparkūku un karstvīna aromāts būs vēl daudz izteiksmīgāks, ja prasmīgi izmantosiet garšvielas. Tieši garšvielu daudzveidībā slēpjas prasme uzburt patiesi skaistu noskaņojumu svētkos.
"Pat apelsīns, kurā iespraustas krustnagliņas, piepildīs telpu ar īpašu smaržu, nerunājot par aromātu, kādu sniedz ēdienam pievienotais kanēlis, kardamons, ingvers, karstvīna, piparkūku garšviela u.c., tāpat īpašu garšu ēdieniem rada vaniļas cukurs, Teličeri pipari, dažādas šķidrās un sausās marinādes. Ziemassvētku laika karalis virtuvē ir dārgākā pasaules garšviela - safrāns!" padomu sniedz Santa Maria un Paulig zīmolu mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa
Kā padarīt safrāna garšu kūkās un maizītēs vēl izteiksmīgāku
Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, kas ēdienam piešķir īpašu garšu, kā arī spilgti zeltainu nokrāsu. Gatavošanas sākumā safrāna pavedieniem iepriekš pievieno 1 ēdamkaroti karsta šķidruma, pēc tam piemaisa ēdienam tā gatavošanas beigu posmā. Pirms pievienošanas mīklai var sajaukt safrānu ar cukuru. Vēl ir iespēja izšķīdināt safrānu nelielā daudzumā konjaka un cukura, ļaut maisījumam uz nakti pastāvēt istabas temperatūrā. Pēc tam iegūto šķidrumu pievieno maizīšu mīklai un cept kā parasti. Alkohols atbrīvo garšvielas garšu un ļauj maizītēm iegūt vairāk safrāna garšas no tāda paša garšvielas daudzuma. Vēl, lai pastiprinātu un uzlabotu safrāna garšu, var izmantot tādas garšvielas kā kanēlis, vaniļa, lakrica, krustnagliņas un ingvers.
Vaniļas cukurs pūdercukura vietā
Vaniļa ir ļoti izplatīta un iecienīta garšviela, ko var izmantot gan desertu, gan konditorijas izstrādājumu receptēs. Svarīgi, lai vaniļas pākstis nav izžuvušas un zaudējušas aromātu. - lai tās būtu tumši brūnā vai melnā krāsā, mitras, elastīgas. Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts, un tas noder arī pūdercukura vietā, lai pārkaisītu kūkas un citus konditorijas izstrādājumus. Vēl vaniļas cukurs labi sader ar putukrējumu, plaši tiek izmantots krēmu receptēs, piemēram, cepot tortes. Vaniļas cukurs tiek izmantots arī maizes un konditorijas izstrādājumu cepšanai, piedod lielisku garšu un aromātu piena dzērieniem, kakao. Svarīga nianse ir, ka vaniļas cukura sastāvā ir dabiskā vaniļa ar smalkiem, tumšiem graudiņiem, un tādu nebūs, piemēram, sintētiskajā vanilīnā.
Kanēļa standziņas Ziemassvētku karstajos dzērienos
Kanēlis ir nemainīgi populāra garšviela, kas maltā veidā visvairāk pie mums tiek izmantota kanēļmaizītēs, bet labi papildina arī citus konditorejas izstrādājumus, ceptas gaļas ēdienus. Var pagatavot arī kafijas garšvielu, pievienojot kanēli un citas aromātiskas garšvielas. Kanēļkoka mizu jeb tautā dēvētās kanēļa standziņas pievieno karstajiem Ziemassvētku laika dzērieniem, kompotiem, ievārījumiem.
Cepetim Teličeri piparu garša un smarža
Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari nāk no Teličeri, Keralā, Indijā. No vienas pipara stīgas var iegūt tikai 20% šo augstvērtīgo piparu. Tie ir 4-6,5 mm lieli, jo pēc novākšanas tiek īpaši atlasīti šķirošanas procesā. Teličeri pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu. Tādējādi ēdiens iegūst viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas, turklāt spēcīgi smaržo! Gaļas ēdieniem, cepetim ir īpaši svarīgi iegūt šādu īpašu garšu un smaržu.
Ingvers arī piparkūkās un saldējumā
Ingvers labi papildina ne tikai Āzijas ēdienus, bet arī konditorejas izstrādājumus, desertus. Ja tiek gatavots sālīts ēdiens, ingveru pievieno uzmanīgi, saldajiem - pēc garšas. Tāpat ingvers iederas tortēs un citos konditorijas izstrādājumos. Piparkūkas ar ingveru iegūst pavisam citu garšu un smaržu. Ingveru pievieno arī augļu un dārzeņu, gaļas, sēņu ēdieniem, saldējumam, putukrējumam, dzērieniem, marinādēm. Protams, to pievieno dažādiem austrumu virtuves ēdieniem no gaļas, zivs, vistas gaļas un vēžveidīgajiem.
Kardamons kūkām un karstvīnam
Kardamonu kā aromātisku garšvielu daudz izmanto Indijas ēdieniem, bet Austrumu valstīs raksturīgi pievienot kafijai. Mums raksturīgāk kardamonu pievienot kūkām, kliņģeriem, maizei un augļu salātiem, gaļas un zivju ēdieniem. Ar kardamonu papildina arī piparkūku mīklu un karstvīnu.
Krustnagliņas arī smalcinātā veidā
Krustnagliņām ir patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas var lietot mērcēs, sautējumos, gaļas ēdienos un konservējumos. Lai garša būtu izteiktāka un svaigāka, pirms lietošanas tās jāsasmalcina.
Piparkūku garšviela garantē izdošanos pat iesācējiem
Populāri ir gatavot piparkūku mīklu mājās un šeit var izpausties ļoti radoši, kombinēt dažādas garšvielas, bet visvienkāršāk un drošāk par gaidāmo rezultātu ir var justies, ja tiek mīklai pievienota piparkūku garšviela. Tajā esošais kanēļa, ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums attiecīgās proporcijās garantē, ka izdosies ideālas piparkūkas. 1 kg piparkūku mīklai būs nepieciešams 15 g piparkūku garšvielas. Tās pievieno atdzisušam sīrupam. Piparkūku garšviela padarīs interesantākus arī Ziemassvētku desertus un kafiju.