Kas iznāk no ķirbja un kafijas pupiņas dueta? Vai eksotiskais mango var papildināt iecienīto karsto šokolādi? Un kā senas Eiropas tradīcijas rod jaunas izpausmes kafijas krūzē? No 7. oktobra “Narvesen” tirdzniecības vietās pieejami jauni, oriģināli karstie dzērieni sildošiem, pikantiem un aizraujošiem garšas piedzīvojumiem. Kādas tad ir rudens garšu tendences karstajos dzērienos?
Ko no plašā rudens velšu klāsta izvēlēties savam kafijas galdam? Izrādās, dažādi augļi, ogas un dārzeņi noder ne tikai gardu cepumu un kūku pagatavošanai, bet daļa no tiem ir droši liekami tieši kafijas krūzītē! Tas iespējams, pateicoties pašai kafijas pupiņai, kas satur daudzveidīgas garšu nianses, tāpēc katrs pievienotais produkts izceļ īpašu aromāta šķautni. Nemainīgas vērtības, kas “draudzējas” ar kafiju, ir rieksti, šokolāde, kanēlis un kardamons. Bet faktiski jebko, kas garšo citos ēdienos, ir iespējams pārnest uz kafijas dzērieniem - tikai jāatrod īstās proporcijas.
Viens no populārākajiem kafijas pupiņas “pāriniekiem” jau kopš 2003. gada ir ķirbis. Tas, kas radās ASV kā Helovīna mēneša eksperiments, ir izrādījies viens no veiksmīgākajiem garšu savienojumiem, kas nu jau vairāk nekā 15 gadus turpina uzvaras gājienu pasaules kafijas tirdzniecības vietās. Arī šoruden pienācis laiks bagātīgam ķirbju kafijas dzērienam, piemēram, ķirbju lattei, kas pagatavota no espresso, karsēta piena un ķirbju sīrupa, garšā pavīdot krustnagliņu, muskatrieksta, ingvera un kanēļa niansēm.
Šogad ir vērts pamēģināt arī kādu eksotiskāku augli no rudens ražas krietni tālāk uz dienvidiem. Izcils sabiedrotais iecienītajam šokolādes dzērienam var izrādīties eksotiskais mango. Ar dievišķu garšu apveltītais auglis nāk no Indijas, kur to uzskata par dievu augli, jo tas ir bagāts ar vērtīgām uzturvielām un satriecošu aromātu. Šokolādes mango dzēriens ar čili piedevu sasildīs un piešķirs patīkamu asumiņu drēgnā dienā vai možumu agros rītos, piešķirot ikrīta iecienītā dzēriena rituālam koķetīgu rotaļīgumu.
Dažas garšu un aromātu kombinācijas ir iekarojušas noturīgu slavu ne tikai 15, bet pat 150 gadu garumā. 19. gadsimta vidū Eiropas kafejnīcās savas pozīcijas nostiprināja Īru krēma kafija, kas vēl aizvien glāsta kafijas mīļotāju garšas kārpiņas ar samtainu, bagātīgu garšas buķeti. Tiesa, klasiskā Īru kafija nav gluži bez grēka - tā tiek stiprināta ar malku zeltaina īru viskija. Tā kā darba dienas rīts nav pats piemērotākais brīdis šādai piedevai, šoruden pienācis laiks izmēģināt kādu tās variāciju, piemēram, samtainu īru krēma cappuccino no maigi putota piena, īru krēma sīrupa un espresso, kas veido sabalansētu garšas buķeti un kārdinošu aromātu.