Ievārījums ir lielisks gardums, ar ko palutinām sevi garajos ziemas vakaros. Taču ievārījumu var gatavot ne tikai no ogām un augļiem, bet izmēģināt arī dažas neierastākas kombinācijas. Kāpēc gan nepamēģināt ievārījumu no bietēm un riekstim, vai no ķirbja un ingvera, vai varbūt labāk patiks burkāna un kardamona savienojums?! Izmēģini šīs neparastās receptes.
Šis būs neparasts ievārījums, kurā apvienosies saldā ķirbja garša ar ingvera asumu.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Notīra ķirbi, to pārgriežot uz pusēm un ar ēdamkaroti izņemot ķirbja mīkstumu. Sagriez ķirbi daivās un nomizo. Tad ķirbi sagriez mazos kubaciņos un ievieto lielā bļodā. Apber ķirbi ar cukuru un samaisi. Pārvelc bļodai pāri pārtikas plēvi un atstāj uz diennakti istabas temperatūrā.
Citronu sagriez gabaliņos un izņem tā sēkliņas (to ērti var izdarīt ar tējkaroti). Ar visu mizu sablendē citronu viendabīgā masā. Citrona masu pievieno ķirbim. Nomizo ingveru un pierīvē klāt ķirbim un citronam.
Visu saimaisa un liek 30 minūtes vārīties. Kad viss uzvārījies, ņem spiedi un samīci visu vēlamā konsistencē. Salej ievārījumu stikla burkās.
Gardu ievārījumu iespējams pagatavot arī no bietēm.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Bietes nomazgā un nomizo. Tad notīrītās bietes sarīvē ar rīvi. Sarīvētās betes liek blenderī un pievieno nomizotu ingvera gabaliņu. Visu sablenderē.
Ņem riekstus un sasmalcina. Sablenderētās bietes liek pannā uz mazas uguns un kārtīgi apmaisa. Tad bietēm pievieno cukuru un tējkaroti sāls. Visu samaisa un turpina vārīt uz mazas uguns. Visu laiku bietes apmaisi. Kad bietes sāk vārīties un veidot putas, turpini tās maisīt, līdz bietes iegūst ievārījuma konsistenci (veido biezu masu).
Visbeidzot ievārījumam pievieno riekstus un pielej izpiesto citronu sulu. Visu kārtīgi samaisa. Tad noņem katliņu no uguns un stundu ļauj tam atdzist.
Izrādās, ka burkāns un kardamons ir lieliski sabiedrotie.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Burkānus sarīvē ar smalku rīvi. Tad burkānus liek katliņā, tiem pievieno kilogramu cukura un litru ūdens. Katlu liek uz mazas uguns vārīties. Tad masai pievieno izspiesto laimu un apelsīna sulu. Pievieno laima miziņas smalki sagrieztas strēmelītēs. Visu kārtīgi samaisi.
Sagatavo maisiņu garšvielām (nelielu kokvilnas auduma gabaliņu, kurā iebērt garšvielas, lai tās vēlāk būtu vieglāk izvilkt no ievārījuma, kad tas būs gatavs). Šim nolūkam var izmantot arī metāla tējas maisiņu (vai karoti tējas biezumiem). Maisiņā ievieto 6 līdz 8 zaļas kardamona pākstis kopā ar kanēļa standziņu un 2 līdz 3 Jamaikas pipariem.
Garšvielu maisiņu pievieno katliņam un vāri aptuveni stundu, regulāri to apmaisot. Ievārījums būs gatavs, kad uzliekot tējkaroti karsta ievārījuma uz auksta šķīvja, tas neizplūdīs pa šķīvi. Kad ievārījums gatavs, pievieno tam divas ēdamkarotes rožūdens. "Izmakšķerē" garšvielu maisiņu.
Avoti: