3 neparastu ievārījumu receptes no rudens veltēm

© pixabay

Ievārījums ir lielisks gardums, ar ko palutinām sevi garajos ziemas vakaros. Taču ievārījumu var gatavot ne tikai no ogām un augļiem, bet izmēģināt arī dažas neierastākas kombinācijas. Kāpēc gan nepamēģināt ievārījumu no bietēm un riekstim, vai no ķirbja un ingvera, vai varbūt labāk patiks burkāna un kardamona savienojums?! Izmēģini šīs neparastās receptes.

1. Ķirbja un ingvera ievārījums

Šis būs neparasts ievārījums, kurā apvienosies saldā ķirbja garša ar ingvera asumu.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg ķirbja
  • 1 kg cukura
  • viens citrons
  • 5 līdz 7 cm liels ingvera gabals

Pagatavošana:

Notīra ķirbi, to pārgriežot uz pusēm un ar ēdamkaroti izņemot ķirbja mīkstumu. Sagriez ķirbi daivās un nomizo. Tad ķirbi sagriez mazos kubaciņos un ievieto lielā bļodā. Apber ķirbi ar cukuru un samaisi. Pārvelc bļodai pāri pārtikas plēvi un atstāj uz diennakti istabas temperatūrā.

Citronu sagriez gabaliņos un izņem tā sēkliņas (to ērti var izdarīt ar tējkaroti). Ar visu mizu sablendē citronu viendabīgā masā. Citrona masu pievieno ķirbim. Nomizo ingveru un pierīvē klāt ķirbim un citronam.

Visu saimaisa un liek 30 minūtes vārīties. Kad viss uzvārījies, ņem spiedi un samīci visu vēlamā konsistencē. Salej ievārījumu stikla burkās.

Ekrānuzņēmums no YouTube

2. Biešu ievārījums

Gardu ievārījumu iespējams pagatavot arī no bietēm.

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēja izmēra bietes
  • pusotra krūze cukura
  • 2 citroni (no tiem izspiež citrona sulu)
  • neliels ingvera gabaliņš
  • 2 ēdamkarotes grauzdētu zemesriekstu
  • tējkaroti sāls

Pagatavošana:

Bietes nomazgā un nomizo. Tad notīrītās bietes sarīvē ar rīvi. Sarīvētās betes liek blenderī un pievieno nomizotu ingvera gabaliņu. Visu sablenderē.

Ņem riekstus un sasmalcina. Sablenderētās bietes liek pannā uz mazas uguns un kārtīgi apmaisa. Tad bietēm pievieno cukuru un tējkaroti sāls. Visu samaisa un turpina vārīt uz mazas uguns. Visu laiku bietes apmaisi. Kad bietes sāk vārīties un veidot putas, turpini tās maisīt, līdz bietes iegūst ievārījuma konsistenci (veido biezu masu).

Visbeidzot ievārījumam pievieno riekstus un pielej izpiesto citronu sulu. Visu kārtīgi samaisa. Tad noņem katliņu no uguns un stundu ļauj tam atdzist.

Ekrānuzņēmums no YouTube

3. Burkānu un kardamona ievārījums

Izrādās, ka burkāns un kardamons ir lieliski sabiedrotie.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg burkānu
  • 1 kg cukura
  • 1 litrs ūdens
  • 2 laimi (izspiest sulu)
  • 1 apelsīns (izspiest sulu)
  • 6 līdz 8 kardamona pākstis
  • kanēļa nūjiņu
  • 2-3 Jamaikas smaržīgie pipari
  • 2 ēdamkarotes rožūdens

Pagatavošana:

Burkānus sarīvē ar smalku rīvi. Tad burkānus liek katliņā, tiem pievieno kilogramu cukura un litru ūdens. Katlu liek uz mazas uguns vārīties. Tad masai pievieno izspiesto laimu un apelsīna sulu. Pievieno laima miziņas smalki sagrieztas strēmelītēs. Visu kārtīgi samaisi.

Sagatavo maisiņu garšvielām (nelielu kokvilnas auduma gabaliņu, kurā iebērt garšvielas, lai tās vēlāk būtu vieglāk izvilkt no ievārījuma, kad tas būs gatavs). Šim nolūkam var izmantot arī metāla tējas maisiņu (vai karoti tējas biezumiem). Maisiņā ievieto 6 līdz 8 zaļas kardamona pākstis kopā ar kanēļa standziņu un 2 līdz 3 Jamaikas pipariem.

Garšvielu maisiņu pievieno katliņam un vāri aptuveni stundu, regulāri to apmaisot. Ievārījums būs gatavs, kad uzliekot tējkaroti karsta ievārījuma uz auksta šķīvja, tas neizplūdīs pa šķīvi. Kad ievārījums gatavs, pievieno tam divas ēdamkarotes rožūdens. "Izmakšķerē" garšvielu maisiņu.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Avoti:

Ķirbja un ingvera ievārījums

Biešu ievārījums

Burkānu ievārījums

Virtuvē

Produktu sasaldēšana vēlākam laikam ir izcila ideja, lai nevajadzētu mest laukā pārtiku. Bieži vien cilvēki nezina, kādus produktus var sasaldēt un vai nu tos izmet, vai cenšas ātri notiesāt. Vai zinājāt, ka teju gandrīz visus produktus drīkst likts saldētavā? Sākot no avokado un beidzot ar tortiljām. Noskaidrojiet, kurus produktus ir droši sasaldēt, lai vēlāk tos izlietotu!

Svarīgākais