Kurš gan nav grauzis kraukšķīgus rabarberus uzreiz no dobes vai apmērcējis to kātus cukurtraukā, vai mielojies ar sulīgu rabarberu plātsmaizi! Rabarberu laiks nozīmē, ka vasara patiešām ir sākusies, un jau drīz dārzos ienāksies arī pirmās ogas. Bet, kamēr vēl kūku veidnēs un ķīseļa krūzēs valda rabarbers, Rimi Gardēži aicina atklāt tā neierastās rakstura šķautnes.
"Rabarbers ir dārzenis, taču tiek gatavots un lietots uzturā kā auglis - no tā top deserti, pīrāgi un ievārījumi. Rabarbera kātiem piemīt svaigi skābena garša, ko nodrošina ābolu un citronskābes klātbūtne. Kātos ir arī daudz dažādu mikroelementu: tie ir bagāti ar C, B grupas, P vitamīniem, satur kāliju, fosforu un magniju.
Taču jāņem vērā - jo ilgāk rabarberi aug, jo vairāk organiskās skābes, t. s. skābeņskābes, uzkrājas kātos un lapās. Skābeņskābe var izraisīt intoksikāciju, tāpēc svarīgi rabarberu kātus regulāri nogriezt, jo tad augs atkal jauni, kuros skābeņskābes koncentrācija nav augsta," stāsta "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.
Ja ierastās rabarberu plātsmaizes vai ķīseļa vietā gribas pamēģināt ko neparastāku, kārdinošas rabarberu pagatavošanas receptes piedāvā "Rimi" Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Salsai nepieciešams:
Tortiljām nepieciešams:
Pagatavošana
Rabarberus sagriež mazos kubiņos un apber ar cukuru. Pievieno vaniļas sēklas. Kad cukurs izkusis, pasilda, līdz rabarberi kļūst mīksti, un atdzesē.
Smalki sagriež zemenes un piparmētras, pievieno salsai un samaisa. Mini tortiljas sagriež mazākos trijstūros, apviļā eļļā un cukurā un cep cepeškrāsnī 200 grādos, līdz tās kļūst kraukšķīgas. Daļu tortilju apkaisa ar kanēļa pūdercukuru.
Pamatnei nepieciešams:
Siera masai nepieciešams:
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem, ietauko kūkas formu (18-21 cm diametrā). Puto olas ar cukuru līdz gaisīgai konsistencei. Iecilā izsijātus miltus un lej formā. Cep, kamēr gatavs (18-22 minūtes). Atdzesē.
Saputo Filadelfijas sieru ar jogurtu. Aukstā rabarberu biezenī iejauc želatīnu un ļauj uzbriest piecas minūtes. Tad sakarsē, līdz želatīns izkūst. Pievieno to siera masai un sajauc. Lej formā uz atdzesētās pamatnes un liek ledusskapī sastingt vismaz uz trīs stundām. Dekorē pēc patikas ar svaigām ogām vai viegli apvārītiem rabarberiem.
Nepieciešams:
Pagatavošana
Rabarberus uzvāra ar avenēm, cukuru un cietes sīrupu. Sablendē un izspiež caur sietu. Atdzesē. Sakuļ olu baltumus biezās putās un iecilā rabarberu biezenī. Lej traukā un liek saldētavā. Ik pēc 30 minūtēm saputo, lai sorbets izdotos gaisīgs un nenoslāņotos. Tas jāatkārto vismaz 3-4 reizes, līdz sorbets pilnībā sastindzis.