Mūsdienīgas receptes Lieldienu svētku galdam

© Publicitātes foto

Jau šajā nedēļas nogalē svinēsim Lieldienas – tiks kārtas šūpoles, krāsotas olas un klāts svētku galds, tāpēc aktuāls būs arī jautājums par to, ko likt svētku galdā? Par klasiskajām Lieldienu receptēm nav zināms daudz – daži cep saldo Lieldienu maizi jeb kuliču, citi gatavo biezpiena desertu – pashu. Ja šoreiz svētku galdā kārojas ko mūsdienīgi un, iespējams, vēl nebijušu, konditore Inese Meldere iesaka divas lieliskas un gardas ēdienu receptes.

Pasaule mainās, cilvēku domāšana kļūst citādāka, tāpat mainās arī tradīcijas, kas ir ciešā sasaistē arī ar to, ko izvēlamies likt ikdienas vai svētku galdā. Lai gan joprojām ir iecienīti dažādi tradicionālās latviešu virtuves ēdieni, jāuzsver, ka, gadiem ejot, arī izpratne par to, kas ir tradicionāls, mainās.

Nātru zupa pēc olu kaujām

Olu kaujas ar Klusajā sestdienā vārītām un skaisti krāsotām olām ir neatņemama Lieldienu rīta sastāvdaļa. Atcerēsimies, ka olas jāēd ar sāli, lai visu gadu nebūtu jāmelo. Taču Lieldienu dienā, kad olu kaujas jau pusē, ļoti noderēs nātru zupa, ko tradicionāli vāra uz ugunskura lielajā katlā.

Publicitātes foto

Nātru zupas sastāvdaļas un pagatavošana:

  • žāvētas ribiņas;
  • 5 kartupeļi;
  • divi lielāki burkāni;
  • viens liels sīpols;
  • divas ķiploku daiviņas;
  • sauja putraimu vai auzu pārslu, kas nu kuram labāk iet pie sirds;
  • jauno nātru lapiņas 0,5kg jeb pieplūkta pilna bļodu;
  • garšvielas: ēdamkarote sāls, pieci melno piparu graudi un divas lauru lapas;
  • vārītas olas (6-10 gab.).

Pagatavošana:

Žāvētās ribiņas nomazgā un pārlej ar 5 litriem ūdens.

Liek uz uguns vārīt, kad noņemtas vārīšanās procesā radušās putas, pieliek klāt garšvielas, kā arī sīpolu un ķiploku.

Kad gaļa gandrīz gatava - pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus un burkānus, turpina vārīt 10-15 minūtes, ļaujot dārzeņiem uzvārīties.

Pēc tam pievieno sakapātas nātru lapiņas, kā arī kapātas vārītas olas.

Pirms ēšanas zupai vari pievienot krējumu, ja ir pieejamas dillītes un lociņi, tad liec bļodā arī tos!

Biezpiena kēksiņi aizstās kuličus

Neapšaubāmi, pēc visām Lieldienu aktivitātēm un kārtīgām pusdienām pie tējas vai kafijas tases gribēsim apēst arī kādu kārumu. Kuliči un pashas, kas ir ļoti iecienīta šo svētku delikatese, nav latviešu tradicionālais gardums, tāpēc saldajā ēdienā Lieldienu svētku galdā var likt gardus biezpiena kēksiņus.

Biezpiena kēksiņu sastāvdaļas un pagatavošana:

  • sviests (200 grami);
  • biezpiens (200 grami);
  • trīs olas;
  • cukurs (200 grami);
  • divas glāzes miltu;
  • sauja rozīņu;
  • sauja riekstu pēc izvēles;
  • soda ( 1TK);
  • viena citrona sula.

Pagatavošana:

Istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu samīca ar cukuru.

Pēc tam pievieno biezpienu (biezpiens - samalts gaļas mašīnā vai izberzts caur sietu), olas un visu rūpīgi samīca.

Tad pievieno izmērcētas rozīnes un riekstus, pieber miltus un sodu, kas ir dzēsta ar citronu sulu.

Gatavo masu liek ietaukotā kēksu formā un cep 30 līdz 40 minūtes 180 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī.

Gatavību pārbauda ar nelielu koka skaliņu, kuram jābūt sausam, to iedurot un izņemot no kēksa.

Gatavo kēksu glazē ar pūdercukura glazūru (150 grami pūdercukurs, kas sajaukts ar 3 ēdamkarotēm ūdens). Lai kēkss būtu acīm pievilcīgāks, droši var pārkaisīt ar krāsainajiem graudiņiem/ skaidiņām.

Publicitātes foto

Svarīgākais