Tuvojoties pavasarim, aizvien biežāk izvēlamies vieglākus produktus un “zaļāku” ēdienkarti, lai uzmundrinātu ķermeni un prātu, kas mostas no ziemas miega. Pievienojot svaigiem produktiem gaļu vai jūras veltes, salāti var aizstāt pilnvērtīgu pusdienu maltīti, bet kombinācijā ar pikantām un eksotiskām mērcēm – aizvest garšu sapņu ceļojumā uz jebkuru pasaules vietu. Sākoties svaigo salātu sezonai, Rimi Gardēži iesaka aizmirst par ziemas rasoliem un izvēlēties vieglas un veselīgas izejvielas!
Zaļos salātus, augļus, dārzeņus un riekstus iespējams kombinēt ar vistu, lasi, garnelēm, zaļumiem un dažādām garšvielām, ļaujot vaļu fantāzijai un radošumam. Spināti, rukola, dažādu krāsu salātlapas un biešu lapiņas daudzveidīgās kombinācijās nodrošinās lielisku pamatu gandrīz visām salātu receptēm. Ēdienu garšas dažādībai der izmēģināt arī baltos, saldos, sarkanos vai šalotes sīpolus.
Lai papildinātu svaigo salātu garšas buķeti, vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka izvēlēties svaigus, neuzbāzīgus vīnus ar augļu vai ziedu notīm buķetē, piemēram, Maori Bay Sauvignon Blanc, sausu baltvīnu no Marlboro reģiona Jaunzēlandē, kam piemīt bagātīgs ananāsu un ērkšķogu aromāts ar nātres niansēm, vai Pluma Doc Vinho Verde, sausu baltvīnu ar vieglu citrusa nokrāsu, patīkamu skābumu pēcgaršā un tikko jaušamu burbuļu klātbūtni. Vīnzinis iesaka meklēt salātu vai dārzeņu piktogrammu uz Rimi Vīna dārza vīnu etiķetēm, sekojot ekspertu ieteikumiem par piemērotāko vīnu saderību ar svaigajiem salātiem.
Ābola un selerijas salāti
Iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis
Sastāvdaļas:
Mērcei:
Nomizo ābolu un izņem sēklas. Nomizo selerijas sakni. Izmantojot dārzeņu rīvi “mandolīni”, sarīvē ābolu un seleriju smalkās strēmelēs un pieber riekstus. Sajauc visas mērces sastāvdaļas un visu pievieno salātiem.
Elegantie garneļu salāti
Iesaka Ilze Jurkāne
Sastāvdaļas 4 porcijām:
Salātus sadala četros lielos šķīvjos vai lēzenās bļodās. Pārgriež tomātus un pievieno salātiem. Avokado sagriež 1,5 cm kubiņos un kārto uz salātiem. Noņem garnelēm čaumalu līdz astei - asti atstāj. Gatavo mērci, sajaucot 100 ml olīveļļu, balzametiķi, sojas mērci un citrona sulu. Sakapā ķiplokus un liek pannā, kurā ir 4 ēd. k. sakarsētas olīveļļas. Pievieno garneles, uzkaisa sāli un čili skaidiņas. Cep, līdz garneles kļūst rozā, bet ne ilgāk par 3-4 minūtēm. Katrai porcijai pievieno 6 garneles. Suliņu no pannas pievieno mērcei un visu uzlej salātiem. Pasniedz nekavējoties! Ja vēlas, pasniedz ar maizi, piemēram, bageti ar ķiploku sviestu.