Ko darīt, kad tomāti "kā jūra"

© lifehacks.lv

Teju katram, kurš audzē siltumnīcā tomātus vairāk par dažiem stādiem, piedzīvo laiku, kad tomātu zari teju lūzt no ražas. Tad ir jādomā, kā to visu apēst, realizēt ziemas krājumiem vai ilgāk saglabāt pašus augļus. Padalīšos ar Lifehacks un savām idejām!

Lai saprastu, kādēļ tomātus vērts lietot uzturā un ar tiem draudzēties, varam ieskatīties to pozitīvajās īpašībās, kas nāk par labu mūsu veselībai.

Izrādās tomāti uzlabo ādas stāvokli. Ja vēlies izmēģināt tomātu iedarbību uz savas ādas, būs nepieciešami aptuveni astoņi līdz 12 tomāti. Notīri tomātus un to mizu liec uz sejas, ar mizas iekšpusi uz ādas. Paturi tomātus uz sejas vismaz 10 minūtes un tad nomazgā ar ūdeni. Āda kļūs tīra un spīdīga. Jāatzīmē, ka āda var palikt nedaudz sarkana, taču tas ar laiku izzudīs.

Tāpat šis auglis palīdz uzturēt veselīgas nieres un pat tajos esošais vitamīns A uzlabo redzi.

Receptes, kā gatavot tomātus ziemai ir visdažādākās - marinēt veselus vai savā savā sulā, šķēlītēs kopā ar baziliku, utt. Ir arī neparastākas receptes, piemēram, tomātu ievārījums, kuram nepieciešami tomāti, ievārījuma cukurs, kanēļa standziņas, krustnagliņas un citrons.

Savukārt tomātu "zakuska" spēs radīt izbrīnu citos. Kad mūsu kolēģe deva šo uzkodu garšot mājiniekiem un kolēģiem, nesakot, no kā tā pagatavota, daļa taujāja, vai tajā ir sēnes, savukārt citi sagaršoja zivis. Īstenībā tajā nav ne sēņu, ne zivs, bet gan tomāti!

Tāpat tomātu ražu iespējams realizēt "vīriešu zaptē", kurai ir daudz dažādu versiju, taču visvienkāršākajai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas - tomāti, ķiploki un sāls.

Mēs paši šogad izmēģinām tomātu marmelādi.

Sastāvdaļas:

  • 500g gatavi tomāti;
  • 3 ēdamkarotes ūdens
  • 2 tējkarotes citrona sulas
  • viens gabals svaiga ingvera saknes
  • 400g cukura.

Pagatavošana:

  1. Tomātus patur dažas minūtes verdošā ūdenī un nomizo miziņu.
  2. Tomātus pārgriež uz pusēm, liek katliņā, pievieno nedaudz ūdens, ingveru, citrona sulu.
  3. Vāra uz nelielas uguns, līdz tomāti pārvēršas biezenī.
  4. Pievieno cukuru un maisot vāra, kamēr cukurs izkūst.
  5. Vāra, līdz masa sāk sabiezēt.
  6. Marmelādi liek burkās, aizvāko.
  7. Ja marmelādi vēlas biezāku, var pievienot arī nedaudz želatīna.

Sanāk piedeva gaļai vai citiem ēdieniem, kurus baudot, vēlies nelielu asumiņu!