Neļaušu vasarai "atņemt" veselīgo matu rotu

© Lifehacks

Kamēr mēs ar pilnu klapi baudām vasaru - peldes jūrā, saules vannas un lielo karstumu, mūsu mati diemžēl skaļi kliedz pēc palīdzības. Saules stari un sāļais ūdens tos var pamatīgi sabojāt, taču labā ziņa ir tā, ka mēs paši varam saviem matiem palīdzēt.

Matiem, tāpat kā ādai, vasarā nepieciešama īpaša aprūpe. Iespējams, tie kļuvuši sausi, sākuši lūzt vai izkrist. Tādā gadījumā nepietiks vien ar šampūnu un kondicionieri.

Protams, cēloņi tam, ka pasliktinājusies matu veselība, var būt dažādi. Rakstījām par 7 iemesliem, kāpēc izkrīt mati un kā to novērst, kur viens no cēloņiem minēts, piemēram, olbaltumvielu trūkums uzturā. Ja izvairies no dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem vai ēd tos pārāk maz, iespējams, pie matu izkrišanas vainojams olbaltumvielu trūkums. Izlasi arī par citiem cēloņiem matu izkrišanai!

Tomēr arī tad, ja cēlonis sliktai matu veselībai ir kāds no minētājiem, nevar nepiekrist, ka uzturēšanās saulē un ūdenī to stāvokli vēl vairāk pasliktina.

Taču viss nav tik slikti un neatgriezeniski, jo tikpat lielā mērā, kā diemžēl bojājam savus matus, mēs varam tiem palīdzēt atgūt veselīgu izskatu.

Pirmkārt, derētu zināt, 5 lietas, ko NEDARĪT ar matiem, ja vēlies tos veselīgus un stiprus, tostarp, pārāk spēcīgi savilkta matu gumija matos var izraisīt matu lūzumu vietā, kur tā savilkta, īpaši tad, ja mati ir balināti. Cieša matu savilkšana var pat bojāt matu folikulas.

Otrkārt, matus taču regulāri kopjam, tos mazgājot, tāpēc der zināt par 8 pārsteidzošām kļūdām, ko pieļaujam, mazgājot matus. Piemēram, mēs esam pieraduši vispirms mazgāt matus ar šampūnu un pēc tam lietot kondicionieri. Bet izrādās, ka pretēja kārtība veidos labāku rezultātu dažiem matu tipiem.

Treškārt, ir jāsakārto sava ēdienkarte, jo, lai saglabātu spēcīgus un mirdzošus matus, savā uzturā jāiekļauj produkti, kas palīdzēs cīnīties pret matu izkrišanu, veicinās to augšanu.

Un, ceturtkārt, tāpat kā rūpejamies par savu ādu, arī matiem patiks kāda maska, kas uzlabos to stāvokli. Ja neiet pie sirds veikalā pirktās, eksperimentējam mājās! Piemēram, var uztaisīt alus masku matiem, lai atbrīvotos no blaugznām vai matu kopšanā izmantot aspirīnu.

Un vēl brīnumlīdzeklis matiem, kuru nevar nepieminēt, balstoties uz savu pieredzi, ir kokosriekstu eļļa. Ideālā variantā to vajadzētu iesmērēt matos uz nakti vai visu dienu un šo procedūru atkārtot reizi nedēļā. Ja īsumā jāapraksta rezultāts, tad es teiktu - ideāla smarža un gludi, spīdīgi mati.

Piekritīšu, ka teiciens - mati ir mūsu veselības spogulis - ir patiess, tāpēc gan atbilstošai matu kopšanai, gan kā rūpēm par veselību jābūt pastāvīgām.