6 pazīmes, kas liecina par D vitamīna deficītu organismā

© unsplash.com

Tiek lēsts, ka aptuveni vienam miljardam cilvēku visā pasaulē ir D vitamīna deficīts. Šī vitamīna trūkums organismā var izraisīt dažādas veselības problēmas. Kādas ir pirmās pazīmes, kas liecina par D vitamīna trūkumu organismā?

unsplash.com

1. Matu izkrišana

D vitamīns palīdz organismā iztrādāt keratīnu. Keratīns ir olbaltumvielu veids, kas atrodams matos, ādā un nagos. Līdz ar to, ja ir D vitamīna deficīts, tas negatīvi ietekmē keratīna daudzumu organismā, kā rezultātā cieš mūsu mati.

unsplash.com

2. Miega problēmas

Vai zinājāt, ka pie bezmiega var būt vainojams arī D vitamīna deficīts? Pētījumi liecina, ka tā trūkums organismā var izraisīt bezmiegu, trauslu miegu. Dažiem cilvēkiem tas var izraisīt pat miega apnoju.

pexels.com

3. Novājināta imunitāte

Ne tikai C vitamīns ir lielisks slimību atvairītājs jeb imūnsistēmas stiprinātājs. Imunitāti var palīdzēt stiprināt arī D vitamīns. Ja jums ir šī vitamīna deficīts, jums būs daudz vieglāk saslimst ar sezonālām slimībām, vīrusiem.

unsplash.com

4. Sāpes locītavās un kaulos

Pētījumi ir parādījuši, kā D vitamīna deficīts palielina reimatoīdā artrīta iespējamību vecumdienās. Tam par iemeslu ir tas, ka šis vitamīns palīdz uzturēt normālu muskuļu darbību, kā arī veselus kaulus. Tāpat šis vitamīns palīdz labāk organismā uzsūkties kalcijam, kas ir atbildīgs par labu zobu un kaulu veselību.

unsplash.com

5. Bezspēks

Bezspēkam un nemitīgam nogurumam var būt daudz dažādu iemeslu, tostarp stress, trauksme, depresija un D vitamīna deficīts. Pētījumā, kurā piedalījas 480 cilvēki, noskaidrojās, ka cilvēki, kuriem bija D vitamīna deficīts, visi kā viens izjuta nemitīgu bezspēku.

pexels.com

6. Brūču dzīšana prasa ilgāku laiku

Cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, ir grūtības sadziedēt brūces jeb tas prasa ilgāku laiku. Ja jums nav cukura diabēta, bet tāpat brūču dzīšana prasa ilgu laiku, iespējams, jums nepieciešams uzņemt papildus D vitamīnu.




*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Avots

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais