5 higiēnas kļūdas, kas negatīvi iespaido veselību

© pexels.com

Šie pieci ikdienas paradumi var kaitēt mūsu veselībai. Var šķist, ka piekopjam labu higiēnu, taču patiesībā tas viss var būt pretēji!

pexels.com

1. Roku mazgāšana ar karstu ūdeni

Pētnieki apgalvo, ka nav nozīmes tam, cik karstā ūdenī mazgājam rokas, lai atbrīvotos no mikrobiem. Lai iznīcinātu mikrobus nepieciešams rokas mazgāt ilgstoši. Tāpēc nieka piecu sekunžu ilga roku mazgāšana karstā ūdenī nenogalina baktērijas. Lai iznīcinātu baktērijas, nepieciešams rokas mazgāt vismaz 30 sekundes. Bieži mazgājot rokas karstā ūdenī, var rasties kairinājums vai dermatīts.

pexels.com

2. Dekoratīvās kostmētikas lietošana sportojot

Reizēm, steidzoties uz treniņu, mums nav laika noņemt dekoratīvo kosmētiku. Var šķist, ka tas nav nekas slikts, jo pēc fiziskajām aktivitātēm dosieties dušā un nomazgāsiet seju. Taču tā nav! Ja treniņus aizvadīsiet ar uz sejas uzklātu dekoratīvo kosmētiku, tā tiek veicinātas ādas problēmas. Treniņu laikā ādai ir jāelpo, kosmētika šo procesu aizkavē, tādējādi var tikt aizsprostotas poras.

unsplash.com

3. Roku žāvēšana

Atrodoties publiskajās labieriecībās, pēc roku nomazgāšanas bieži vien izmantojam roku žāvētāju. Var šķist, ka šī ir pareizākā metode kā nosusināt rokas, vienlaicīgi "nogalinot" atlikušās baktērijas. Taču tā nav! Roku žāvētāji ir ļoti nehigēniski! Žāvējot šādi rokas, pateicoties gaisa plūsmai, tiek izplatītas baktērijas, kas ne tikai var nonākt uz jūsu ādas, bet arī plaušās.

unsplash.com

4. Viens virtuves dēlītis visam

Mikrobiologs Čārlzs Gerba apgalvo, ka uz virtuves dēlīša ir 200 reižu vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda. Tas ir saistīts ar to, ka mēs virtuvē visiem produktiem mēdzam izmantot vienu dēlīti. Eksperts iesaka ieviest virtuvē vismaz divus dēlīšus. Vienu, kas paredzēts gaļas griešanai, otrs - dārzeņiem. Kā arī ieteicams izvēlēties par labu stikla dēlīšiem, nevis koka.

unsplash.com

5. Mobilā telefona turēšana somiņā

Var šķist, ka telefona turēšana somiņā ir izcila ideja. Tas tur ir ne tikai drošībā, bet arī pasargāts no apkārtējās vides, piemēram, mikrobiem. Tomēr tā nav tiesa! Mūsu somiņas ir visai netīras, jo tās, iespējams, nekad netiek mazgātas, tajās tiek ievietotas daudz un dažādas lietas. Eksperti iesaka telefonu ievietot speciāli tam paredzētā maciņā un turēt labāk to kabatā. Svarīgi ir arī katru dienu telefonu notīrīt ar mitru lupatiņu!



Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais