7 pazīmes, kas var liecināt par zarnu veselības problēmām

© pexels.com

Portāls "Healthline" nosaucis septiņas pazīmes, kas var liecināt par problēmām ar zarnu veselību.

pexels.com

1. Vēdera darbības traucējumi

Kuņģa darbības traucējumi, piemēram, gāzes, vēdera uzpūšanās, aizcietējums, caureja vai grēmas, var liecināt par neveselīgu zarnu darbību. Līdzsvarotām zarnām būs mazāk grūtību apstrādāt pārtiku un likvidēt lieko, raksta veselības portāls.

pexels.com

2. Augsts cukura daudzums uzturā

Ja uzturā tiek lietots pārāk daudz pievienoto cukuru, tas var samazināt labo baktēriju daudzumu zarnās, atzīmē "Healthline". Šī nelīdzsvarotība var izraisīt pastiprinātu tieksmi pēc cukura, kas vēl vairāk bojā zarnas.

pexels.com

3. Svara izmaiņas

Svara uzņemšana vai zaudēšana, nemainot diētas vai fiziskās slodzes paradumus, var liecināt par neveselīgu zarnu darbību. Problēmas ar zarnām var pasliktināt ķermeņa spēju absorbēt barības vielas, regulēt cukura līmeni asinīs un uzglabāt taukus. Svara zudumu var izraisīt tievās zarnas baktēriju aizaugšana, bet pieaugumu - insulīna rezistence, norāda veselības portāls.

pexels.com

4. Miega traucējumi vai pastāvīgs nogurums

Neveslīgas zarnas var veicināt miega traucējumus, piemēram, bezmiegu vai traucētu miegu, un tādejādi izraisīt hronisku nogurumu. Kā pauž "Healthline", lielākā daļa ķermeņa serotonīna, hormona, kas ietekmē garastāvokli un miegu, tiek ražots zarnās. Līdz ar to zarnu bojājumi var liegt pilnvērtīgu miegu.

pexels.com

5. Iekaisusi āda

Ādas slimības, piemēram, ekzēma, var būt saistītas ar zarnu veselību. Zarnu iekaisums, ko izraisa nepareizs uzturs vai pārtikas alerģijas, var izraisīt pastiprinātu noteiktu olbaltumvielu "izplūdi" organismā, kas savukārt var kairināt ādu, raksta "Healthline".

pexels.com

6. Imūnsistēmas traucējumi

Kā norāda "Healthline", medicīnas pētnieki nepārtraukti atrod jaunus pierādījumus par zarnu ietekmi uz imūnsistēmu. Tiek uzskatīts, ka neveselīgas zarnas var palielināt sistemātisku iekaisumu un mainīt pareizu imūnsistēmas darbību, proti, izraisīt autoimūnas slimības, kad organisms uzbrūk sev, nevis kaitīgajiem iebrucējiem.

pexels.com

7. Pārtikas nepanesamība

Pārtikas nepanesamības cēlonis ir grūtības sagremot noteiktus produktus. Tiek uzskatīts, ka pārtikas nepanesamību var izraisīt slikta baktēriju kvalitāte zarnās. Tas var radīt nepatīkamus simptomus, piemēram, vēdera uzpūšanos, gāzes, caureju, sāpes vēderā un sliktu dūšu. Ir daži pierādījumi, ka pārtikas alerģijas var būt saistītas ar zarnu veselību, norāda "Healthline".

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!