Astoņi dabiski līdzekļi, kas palīdzēs pret bezmiegu

© pexels.com

Aizmigšana un nepilnvērtīgs miegs ir problēma daudziem. Veselības portāls "healthline" nosaucis 8 dabiskus līdzekļus, kas var palīdzēt, ar tiem domājot līdzekļus, kas nav speciāli jāizraksta ārstiem.

pexels.com

1. Kumelītes

Kumelītēm ir nomierinoša iedarbība. Tās veicina relaksāciju un miegu. Lai gan kumelīšu lietošanā nav tipiskas devas, to iespējams izmantot vairākos veidos - tējās, kā kumelīšu ēterisko eļļu, lietot kā lokālu augu tinktūru, lietot tablešu vai kapsulu veidā.

Kumelītes palīdz arī gremošanas sistēmai, nomierina un dziedē ādu, atslābina muskuļus, mazina galvassāpes. Tomēr kumelītes nedrīkst lietot, ja ir alerģija.

Kaspars Krafts/F64

2. Baldriāni

Baldriāni darbojas kā nomierinošs līdzeklis. Jāņem vērā, ka baldriāni var mijiedarboties ar dažādiem medikamentiem, tāpēc pirms lietošanas jākonsultējas ar ārstu.

Baldriānus var kombinēt ar apiņiem, citrona balzamu un citiem augiem. Ja dzerat tos kā tēju, var lietot 1/4 līdz vienai tējkarotei līdz trīs reizēm dienā. Kad miegs uzlabojas, baldriāna lietošana jāturpina divas līdz sešas nedēļas. To lietošana jāpārtrauc pakāpeniski, jo pēkšņa pārtraukšana var izraisīt absistences vai trauksmes simptomus, raskta "healthline".

Baldriāni var arī palīdzēt atvieglot menstruāciju un vēdera krampjus, muskuļu un locītavu sāpes, depresiju, galvassāpes.

pexels.com

3. Apiņi

Apiņus izmanto, lai aromatizētu dzērienus, piemēram, alu un kā augu izcelsmes zāles. Ir pierādīts, ka apiņi uzlabo miegu. Kā atklāj "healthline", 2014. gadā veiktā pētījumā tika secināts, ka augstskolu studenti, kuri dzēra bezalkoholisko alu, kas satur apiņus, uzlaboja savu miega kvalitāti.

Apiņus var apvienot arī ar citiem augiem, piemēram, baldriāniem. Var lietot to šķidro ekstraktu - 0,5 līdz 2 mililitriem dienā. Var lietot arī pulverveida ekstraktu - līdz 1 gramam trīs reizes dienā.

Apiņi var palīdzēt arī pazemināt holesterīna līdzekli, mazināt aizkaitinātību, palīdzēt gremošanas problēmu gadījumos, tiem piemīt antibakteriālas īpašības. Taču apiņi var pasliktināt noteiktus depresijas veidus, kā arī tos nevajadzētu lietot, ja ir problēmas ar hormoniem.

pexels.com

4. Melatonīns

Melatonīns ir hormons, kas kontrolē mūsu diennakts ritmus. Papildu melatonīna deva var palīdzēt ātrāk aizmigt un uzlabot miega kvalitāti.

Saskaņā ar "healthline", ieteicamā melatonīna deva ir viens līdz pieci miligrami pirms gulētiešanas. To jāpārtrauc lietot pēc divām nedēļām. Ja miega traucējumi saglabājas pēc divu nedēļu lietošanas, jākonsultējas ar ārstu.

Melatonīns arī varot plīdzēt paaugstināt imunitāti, cīnīties ar iekaisumu, taču tas varot izraisīt arī nomodu naktī, depresiju, aizkaitināmību, vēdera krampjus.

pexels.com

5. Pasiflora

Pasiflora ir augs, kas satur ķīmiskas vielas, kas rada nomierinošu efektu. Tas rada relaksāciju un miegainības sajūtu.

Šo augu var izmantot tējās, ko dzer pirms gulētiešanas, vai kapsulu veidā. Ieteicamā deva ir 10 līdz 20 pilieni pasifloras ekstrakta pirms gulētiešanas, raksta "healthline".

Pasifloras zieds var palīdzēt mazināt arī sāpes, truksmes sajūtu, muskuļu spazmas, iekaisumu, menopauzes simptomus. Nelabvēlīgie blakusefekti var būt reibonis, apjukums, neregulāra muskuļu darbība, koordinācijas zudums, iekaisuši asinsvadi. Kā norāda "healthline", pasifloru nedrīkst lietot grūtnieces un bērnu barošanas laikā, šis augs mijiedarbojas ar daudziem medikamentiem un var padarīt normierinošus līdzekļus un asins šķidrinātājus parāk spēcīgus. To nedrīkst lietot arī tad, ja lieto antidepresantus.

pexels.com

6. Lavanda

Lavandām piemīt nomierinoša iedarbība un tās var palīdzēt aizmigt. Kā atklāj "healthline", 2015. gadā veiktā pētījumā secināja, ka lavanda ir efektīva miega kvalitātes uzlabošanā sievietēm pēcdzemdību periodā. Pētījuma dalībnieki pirms gulētiešanas astoņas nedēļas ieelpoja lavandas aromātu.

Lavanda var arī palīdzēt atvieglot sāpes, uzlabot asinsriti, dezinficēt galvas ādu, atvieglot diskomfortu vēderā, mazināt galvassāpes un atvieglot elpošanas problēmas.

pexels.com

7. Žeņšeņs

Tiek uzskatīts, ka žeņšeņs veicina miegainību un uzlabo imunitāti. 2013. gadā veiktā pētījumā secināts, ka sarkanā žeņšeņa ekstraktam ir pozitīva ietekme uz cilvēkiem ar miega problēmām, kad pēc nedēļas ilgas ekstrakta lietošanas, dalībniekiem uzlabojās miega kvalitāte.

"Healthline" arī ziņo, ka žeņšeņs paaugstina enerģijas līmeni, palīdz cīnīties pret stresu un palīdz ar potenci. Taču tas var izraisīt arī galvassāpes, satraukumu, kuņģa darbības traucējumus, reiboni, sirds problēmas un menstruāciju traucējumus.

pexels.com

8. 5-hidroksitriptofāns (5-HTP)

5-HTP ir triptofāna atvasinājums, kas ir aminoskābe. To lieto, lai palielinātu serotonīna līmeni. 2016. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka 5-HTP var veicināt miegu, ja to lieto kopā ar citu piedevu, ko sauc par gamma-aminosviestskābi.

5-HTP ir pieejams kapsulu formā un saskaņā ar "healthline", ieteicamā deva ir 150 līdz 400 miligrami dienā, taču noteikti jāievēro uz produkta iepakojuma rakstītie norādījumi. Tiek ieteikts to nelietot ilgāk par sešām nedēļām.

Tas var palīdzēt mazināt depresiju, trauksmes sajūtu un galvassāpes, taču pie nepatīkamajiem blakusefektiem tiek nosaukts diskomforts vēderā, grēmas, apetītes zudums, gāzes vai vēdera uzpūšanās.

NB! Ikvienā no iepriekš minēto līdzekļu lietošanas gadījumiem, ja sākat izjust neparastus simptomus, pārtrauciet to lietošanu. Konsultējieties ar ārstu, ja simptomi ir ilgstoši.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais