8 iemesli, kāpēc nevajadzētu dzert diētiskos dzērienus

© unsplash.com

Veikalu plauktos pieejams plašs klāsts ar dažādiem gāzētiem, krāsainiem dzērieniem. Vairākos gadījumos ierastajiem dzērieniem tiek piedāvātas diētiskās alternatīvas, kurās ir mazāks kaloriju daudzums. Tomēr eksperti iesaka neaizrauties ar šādiem diētiskajiem dzērieniem, jo tie organismam var nodarīt ļaunu.

unsplash.com

1. Diētiskie dzērieni rada atkarību

Diētiskajos dzērienos esošie mākslīgie saldinātāji izrādās tik tiešām var izraisīt atkarību. Izdzerot vienu glāzi, bundžiņu vai pudeli šāda dzēriena, organisms var "prasīt" vēl un vēl. Tā kā uz etiķetes vēstīts, ka šis ir diētisks dzēriens, jums var rasties maldīgs priekšstats, ka šādi dzērieni ir nekaitīgi, tāpēc tos var regulāri malkot un nav nepieciešams kontrolēt to patēriņu. Par iemeslu atkarībai kalpo dzēriena saldenā garša.

unsplash.com

2. Diētiskie dzērieni - neveselīga pārtika

Lai arī diētiskajos dzērienos netiek pievienots parastais cukurs, tas ir bagāts ar mākslīgajiem saldinātājiem. Mākslīgi saldināts dzēriens būs daudz saldāks nekā tāds, kuram ir pievienots cukurs. Brīdī, kad ķermenis uzreiz saņem lielu daudzumu saldinātāja, tas var pierast pie tā un "prasīt" arvien biežāk saldu pārtiku. Kā rezultātā diētisko dzērienu lietošana var veicināt to, ka arvien biežāk patērējat neveselīgu pārtiku, saldumus.

pexels.com

3. Kaitīgs kuņģim

Nesen veiktajā pētījumā pierādījās tas, ka mākslīgie saldinātāji var nelabvēlīgi ietekmēt labo baktēriju daudzveidību un daudzumu kuņģī. Mākslīgie saldinātāji var "iznīcināt" labvēlīgās baktērijas zarnās. "Veselīgs mikrobioms ir svarīgs ne tikai labai gremošanas trakta darbībai, bet arī smadzeņu veselībai, vielmaiņai, svara kontrole un imūnsistēmai," pauž uztura speciāliste Naomi Vitela.

unsplash.com

4. Vielmaiņas traucējumi

Ķīmiskās vielas, kuras tiek izmantotas diētisko dzērienu saldināšanai, nav dabiskas. Tāpēc tās nokļūstot organismā var radīt nelabvēlīgu ietekmi uz ķermeņa detoksikācijas sistēmu. Tādējādi radot ietekmi uz metabolismu, kā rezultātā var rasties vielmaiņas traucējumi, piemēram, metaboliskais sindroms, insulīna rezistence, diabēts.

unsplash.com

5. Organisma dehidrācija

Katrai mūsu orgānu sistēmai vitāli svarīgs ir ūdens. Tas palīdz nogādāt barības vielas mūsu šūnām un izvada ārā toksīnus. Tāpēc ļoti svarīgi ir katru dienu izdzert pietiekami daudz ūdens. Ja ikdienā bieži patērējat diētiskās limonādes, tad dienas laikā visticamākais izdzerat pārāk maz ūdens. Tādējādi organisms ir pakļauts dehidrācijas riskam.

unsplash.com

6. Svara pieaugums

Diētiskie dzērieni satur mazāk kaloriju nekā parastās limonādes, taču tas nenozīmē, ka šie dzērieni ir veselīgi. Ja vēlaties zaudēt lieko ķermeņa svaru un būt veselīgāki, tad nav ieteicams šādus dzērienus lietot uzturā. Diētisko dzērienu lietošana var radīt smaguma sajūtu, vēdera uzpūšanos. Uztura speciāliste Naomi Vitela atzīst, ka tie cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt svaru, dzerot šādas limonādes, būs grūtības atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Nereti liekas svars var palielināties.

unsplash.com

7. Kaitīgs zobiem

Ne tikai diētiskie dzērieni, bet arī parastās limonādes var nelabvēlīgi ietekmēt zobu veselību. Šādi bezalkoholiskie dzērieni noārda zobu emalju.

pexels.com

8. Biežas galvassāpes

Neticami, bet fakts! Diētiskās limonādes var izraisīt galvassāpes. Nepatīkamās izjūtas var izraisīt diētiskajos dzērienos esošais kofeīns vai mākslīgie saldinātāji. Pie vainas var būt arī tas, ka dzerot šādus dzērienus organisms dehidrējas. Ja izjūtat galvassāpēs pēc šādu diētisko dzērienu lietošanas, tad nekavējoties iedzeriet ūdeni.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais