7 uzturvielas, kas liks matiem augt ātrāk

© pexels.com

Gada laiku maiņa ietekmē ne tikai dabu, bet arī mūsu ķermeni. Daudzi cilvēki, mainoties gadalaikiem, piedzīvo pastiprinātu matu izkrišanu. Arvien tuvāk nāk pavasaris, tāpēc uzziniet, kādas uzturvielas veicina matu augšanu.

pexels.com

1. Olbaltumvielas

Ja vēlaties izaudzēt biezus, kuplus matus, eksperti iesaka uzturā lietot olabaltumvielām bagātu pārtiku. Mati 95% sastāv no keratīna (olbaltumvielas) un 18 aminoskābēm (olbaltumvielu pamats). Ja uzturā lietosiet olbaltumvielām bagātus produktus, tie veicinās matu augšanu. Savukārt, ja organismā ir šī proteīna deficīts, tas var palēlināt matu augšanu un padarīt tos vājus. Labs olbaltumvielu avots ir olas, piens, jogurts, siers, mājputnu gaļa, kvinoja u.c.

pexels.com

2. Biotīns

Biotīns ir B vitamīns. Šis vitamīns palīdz augt veselīgiem matiem. Tāpēc īpaši ieteicams lietot uzturā pārtiku, kas satur biotīnu. Šis vitamīns ir sastopams tādos produktos kā lēcās, mandelēs, valriekstos, dažādos dārzeņos, piemēram, ziedkāpostos, burkānos.

pexels.com

3. Dzelzs

Dzelzs trūkums organismā izraisa skābekļa deficītu audos. Sarkanās asins šūnas palīdz nodot skābeklim ķermenim, ja trūkst dzelzs, tad šis process ir apgrūtināts. Tādējādi var rasties ilgstošs nogurums un pat matu izkrišana. Dzelzs ir svarīgs elements matu augšanai. To var uzņemt gan ar uztura bagātinātājiem, gan pārtiku, piemēram, mājputnu gaļu, olām, zaļajiem lapu salātiem, spinātiem u.c.

pexels.com

4. B grupas vitamīni

Vitamīni ne tikai palīdz uzturēt labu imūnsistēmu, pašsajūtu, bet ir arī vitāli svarīgi matu augšanas procesā. Lai veicinātu matu augšanu, ieteicams ar uzturu uzņemt B12 un B6 grupas vitamīnus kā arī folijskābi jeb folātus. Folijskābe ir ūdenī šķīstošs vitamīns. B12, B6 vitamīni un folijskābe palīdz uzturēt gan matu, gan galvas ādas veselību. Šie vitamīni ir sastopami pupiņās, graudos, pienā u.c.

pexels.com

5. Omega-3 taukskābes

Omega-3 taukskābēm ir svarīga loma matu veselībā. Šīs taukskābes atstāj pozitīvu ietekmi arī uz galvas ādu. Sausa galvas āda var veicināt lēnu matu augšanu, tāpēc ieteicams ēst pārtiku, kurā ir augsts omega-3 taukskābju daudzums. Šīs taukskābes ir sastopamas treknajās zivīs, linsēklās, valriekstos.

pexels.com

6. C vitamīns

C vitamīns ir ne tikai svarīga uzturviela labas imunitātes veicināšanai, bet arī ādas veselībai. Veselīga galvas āda nodrošina labu matu augšanu. Turklāt C vitamīns būtiski uzlabo dzelzs uzsūkšanos organismā. Tādējādi īpaši ieteicams ikdienā patērēt produktus ar augstu C vitamīna saturu, piemēram, citrusaugļus, papriku u.c.

pexels.com

7. Cinks

Cinks ir minerāls, kas organismam nepieciešams ļoti mazos daudzumos, bet tas ir svarīgs dažādiem procesiem organismā. Arī matu augšanā. Tiek uzskatīts, ka cinks palīdz uzturēt labu matu folikulu veselību. Cinku iespējams uzņemt ar tādiem produktiem kā graudiem, pākšaugiem, zemesriekstiem, saulespuķu sēklām u.c.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!