8 iespējamie iemesli, kāpēc visu laiku salst

© pexels.com

Ir cilvēkiem, kuriem mēdz būt auksti visu laiku. Ir vairāki iemesli, kuru dēļ mēs varam pastāvīgi nosalt, atklāja endokrinoloģe Marija Jeļesina.

pexels.com

1. Anēmija

Ja trūkst dzelzs vai citu vielu, piemēram ,vitamīnu B9 vai B12, vara, var rasties anēmija. Samazinās hemoglobīna līmenis, tādēļ audi saņem mazāk skābekļa - veidojas hipoksija.

Organisms cenšas kompensēt skābekļa trūkumu, paplašinot asinsvadus, lai paplielinātu asinsriti. Kad asinsvadi paplašinās, ķermenis izdala vairāk siltuma, kas noved pie salšanas. Šo problēmu var noteikt, veicot asins analīzes..

pexels.com

2. Liekais vai nepietiekams svars

Normāls svars ir svarīgs pilnīgai siltuma ražošanai un pārnesei. Cilvēkiem ar nepietiekamu svaru bieži ir auksti, jo viņiem ir grūti uzturēt siltumu audos, viņiem gandrīz nav tauku un ir maz muskuļu. Lai saglabātu siltumu, jāpieņemas svarā - gan muskuļu, gan tauku ziņā.

Šķiet, ka cilvēkiem ar lieko svaru vajadzētu labi uzturēt siltumu, taču ne vienmēr tā notiek. Viņu vidū ir arī daudz tādu, kuriem pastāvīgi ir auksti. Pārmērīgi daudz tauku saspiež kapilārus, traucē asinsriti audos, cieš orgānu uzturs un skābekļa piegāde. Lai komponsētu problēmu, palielinās siltuma pārnese, cilvēks zaudē enerģiju un salst. Trenējot muskuļus, ir svarīgi pakāpeniski zaudēt svaru.

pexels.com

3. Vairogdziedzera problēmas

Visbiežāk pastāvīga salšana saistās ar hipotireozi - samazinātu vairogdziedzera darbību. Ja tas ražo mazāk hormonu, tiek izjaukts organisma enerģijas līdzsvars, mazāk enerģijas tiek tērēts audu un orgānu sildīšanai.

To, ka problēma ir vairogdziedzerī, var saprast, ja visu laiku salst kājas. Taču tikai ārsts var noteikt precīzu diagnozi, pamatojoties uz analīžu rezultātiem.

pexels.com

4. Zems asinsspiediens

Ja pārsvarā salst kājas un rokas, tas var liecināt par perifērās asinsrites traucējumiem. Siltās asinis visbiežāk nesasniedz ekstremitātes, kas sasilst no iekšpuses. Tas parasti notiek cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu. Šajā gadījumā jābūt aktīvākiem, vairāk jāsporto. Visefektīvākais līdzeklis cīņā ar salšanu ir sabalansēts uzturs, fiziskās aktivitātes. Lai paaugstinātu spiedienu var dzert stipru tēju vai kafiju.

pexels.com

5. Diabēts

Cukura diabēta gadījumā cieš asinsvadu un nervu šķiedras, rodas vielmaiņas un asinsrites traucējumi. Iespējamas pastāvīgi salstošas kājas, ko papildina jutības traucējumi.

pexels.com

6. Emocionālais stress

Bieži pastāvīga salšana var būt saistīta ar nervu sistēmas problēmām, stresu. Jo spēdzīgāks ir pārdzīvojums un uztraukums, jo vairāk cilvēks fiziski saspringst un sastingst. Tas ir saistīts ar mazo asinsvadu spazmu, kas rodas stresa hormonu izdalīšanās asinīs dēļ.

pexels.com

7. Tauku trūkums uzturā

Lai gan esam pieraduši taukus uzskatīt par vielām, kas var kaitēt figūrai, bez tiem var ciest vielmaiņa un termoregulācija. Tieši tauki un taukos šķīstošie A un E vitamīni regulē vielmaiņas procesu līdzsvaru aknās, kas veicina siltumenerģijas izdalīšanos. Ja pārtikā ir maz tauku un šo vitamīnu, cilvēks salst pat siltā laikā.

Svarīgi lietot veselīgus, nepiesātinātos taukus - augu eļļas, omega skābes. Bet no transtaukiem vajadzētu atteikties, tie organismam nenāk par labu.

pexels.com

8.Infekcijas slimības

Attīstoties infekcijas slimībām, temperatūra var paaugstināties. Parasti febrilu reakciju pavada drebuļi, salšana. Uz ilgstošu vai hronisku infekciju fona parasti nav augstas temperatūras, raksturīga normāla vai zema temperatūra. Bet intoksikācijas, patogēno mikrobu vitālās aktivitātes, imūnās aizsardzības samazināšanās un hroniskām infekcijām raksturīgu vielmaiņas traucējumu dēļ ir iespējama pastāvīga salšanas sajūta.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem, izklaidējošiem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais