6 organismam svarīgi vitamīni, kuri palīdz labāk izgulēties

© pexels.com

Šie seši vitamīni, minerālvielas un uztura bagātinātāji palīdz labāk izgulēties un justies dienas laikā enerģiskākiem.

! Vienmēr pirms jaunu vitamīnu, uztura bagātinātāju lietošanas konsultējieties ar ārstu.

pexels.com

1. D vitamīns

D vitamīns organismam ir ļoti nozīmīgs. Izrādās, ka D vitamīna deficīts organismā var izraisīt miega traucējumus, bezmiegu. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka šis vitamīns organismā ir pietiekamā daudzumā. D vitamīnu iespējams uzņemt ar saules gaismu, uztura bagātinātājiem un dažādiem pārtikas produktiem, piemēram, olām, lasi, tunci, sēnēm u.c.

pexels.com

2. E vitamīns

E vitamīns ir spēcīgs antioksidants. Tas palīdz aizsargāt ķermeņa audus no brīvo radikāļu radītajiem šūnu bojājumiem, palīdz uzturēt spēcīgu imūnsistēmu, novērš šūnu novecošanos, regulē asinsspiedienu. E vitamīnam ir būtiska loma arī saistībā ar miegu. Šis vitamīns palīdz novērst atmiņas traucējumus, kas ir saistīti ar sliktu miegu. E vitamīnu var uzņemt gan ar uztura bagātinātājiem, gan pārtikas produktiem, piemēram, saulespuķu sēklām, mandelēm u.c.

pexels.com

3. B vitamīns

Kopumā ir astoņi dažādi B vitamīnu veidi. Tiek izcelti pieci no astoņiem vitamīna veidiem, kas pozitīvi var ietekmēt miegu. B3, B5, B6, B9 un B12 vitamīni palīdz regulēt aminoskābes triptofāna piegādi ķermenim, kas savukārt palīdz organismam ražot melatonīnu. Melatonīns ir hormons, kas padara jūs miegainus. B vitamīnu iespējams uzņemt uztura bagātinātājiem, kā arī ar graudaugiem, gaļu, augļiem, dārzeņiem.

pexels.com

4. Kalcijs + Magnijs

Šos divus minerālvielus ieteicams lietot tieši pirms gulētiešanas. Šie minerāli var palīdzēt relaksēties, atslābināt muskuļus. Kalcija un magnija trūkums organismā var izraisīt dažādus miega traucējumus. Kalcijs, līdzīgi kā B vitamīns, palīdz organismam ražot melatonīnu. Hronisks bezmiegs ir arī viens no pirmajiem magnija deficīta simptomiem. Magniju un kalciju iespējams uzņemt ne tikai ar uztura bagātinātājiem, bet arī dažādiem zaļumiem, riekstiem un sēklām.

pexels.com

5. Teanīns

Teanīns ir aminoskābe, kas atrodas tējas lapās, īpaši zaļajā tējā, un atsevišķās sēnēs. Teanīns palīdz smadzenēm ražot dažādas ķīmiskās vielas (piem., dopamīnu, serotonīnu), kas palīdz regulēt miegu. Eksperti uzskata, ka šī aminoskābe veicina miegainību un paātrina laiku, kas nepieciešams, lai iemigtu. Šo aminoskābi iespējams uzņemt ne tikai ar tējām vai atsevišķām sēnēm, bet arī ar uztura bagātinātājiem.

pexels.com

6. Dzelzs

Viena no galvenajām pazīmēm, ka organismam trūkst dzelzs, ir nogurums un miega traucējumi. Zems dzelzs līmenis organismā var izraisīt bezmiegu, kā arī trauksmi, kas var ietekmēt miega kvalitāti. Dzelzi var uzņemt ar dažādiem pārtikas produktiem, piemēram, liesu liellopa gaļu, austerēm, vistas gaļu, tītara gaļu, pupiņām, lēcām, tofu, Indijas riekstiem, zaļajiem lapu salātiem (spinātiem) u.c.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!