Ir vairākas uzturvielas, kas ziemas laikā rūpīgi jāpapildina, intervijā portālam "Health Essentials" norādījusi uztura speciāliste Liza Berneta.
Lai papildinātu olbaltumvielu rezerves, ir vērts uzuru papildināt ar pākšaugiem, riekstiem, zivīm, olām un gaļu.
Ziemā jāpalielina šī vitamīna uzņemšana. Pirmkārt, tas nepieciešams muskuļu un kaulu veselībai. Otrkārt, šī vitamīna trūkums vājina imunitāti un izraisa ātru nogurumu. Tā kā D vitamīnu cilvēks lielākoties uzņem no saules gaismas, ziemas laikā jācenšas to papildināt ar uzturu - piena produkti, zivis (lasis, tuncis).
C vitamīns uzlabo imunitāti, tāpēc aukstajā ziemas sezonā tas palīdzēs pasargāt organismu no slimībām. Lai papildinātu krājumus, katru dienu var apēst divas līdz trīs porcijas augļu (citrusaugļi, dzērvenes) un trīs porcijas dārzeņu (paprika).
Tas palīdzēs atbrīvoties no ādas sausuma, niezes un apsārtuma, kas ziemā ir diezgan biežas parādības. E vitamīns var mazināt iekaisumu un uzlabot ādas stāvokli. Ķermenis to var iegūt no augu eļļām, riekstiem, ķirbju sēklām, sarkanajiem pipariem, mango un avokado.
Šie vitamīni ir svarīgi arī tāpēc, ka tie ietekmē enerģijas līmeni un smadzeņu darbību. Tie atrodami lapu zaļumos un pākšaugos.