5 vienkāršas lietas, kas jāievēro, lai būtu veselīgi zobi

© pexels.com

Farmaceite Zane Melberga dalās ar pieciem ieteikumiem labākai zobu veselībai.

pexels.com

1. Tīrīšanas rutīna

Zobu rutīnai vajadzētu būt no divām līdz trīs minūtēm garai, gan no rīta, gan vakarā. Vienmēr ir jāsāk ar mutes izskalošanu ar ūdeni, tad zobi jāiztīra ar zobu birsti un zobu pastu, nedrīkst aizmirst par mēles notīrīšanu. Pēc tam ar zobu diegu vai zobu starpu birstīti jāiztīra zobu starpas. Noslēgumā mutes dobums jāizskalo ar mutes skalošanas līdzekli. Tāpat zobus ieteicams tīrīt pēc katras ēdienreizes, kas gan attālinātā, gan klātienes darba apstākļos ir viegli īstenojams. Ja tomēr ir jādodas uz darbu klātienē, var lietot košļājamo gumiju, kas ražo siekalas un noskalo aplikumu un ēdiena pārpalikumus.

pexels.com

2. Elektriskās un parastās zobu birstes

Pēdējo gadu laikā iecienītākas kļūst elektriskās zobu birstes. Tās ir ļoti efektīvs palīgs zobu tīrīšanas rutīnā - tās ne tikai labāk atbrīvo zobus no aplikuma, bet arī notīra visgrūtāk pieejamās vietas mutes dobumā. Daudzas elektriskās zobu birstes var savienot ar aplikāciju telefonā. Bērnus motivēt var iecienītākais animāciju varonis, savukārt pieaugušie var sekot līdzi zobu tīrīšanas ilgumam. Šāda zobu birste var būt laba un praktiska dāvana svētkos gan lieliem, gan maziem.

Izvēloties parasto zobu birsti, jāpievērš uzmanība tās rokturim, vai tas būs ērts, kad tīrīsiet zobus, vai varēsiet aizsniegt mutes dobuma tālākās vietas. Ieteicams izvēlēties zobu birsti, kurai uz iepakojuma sariņu mīkstums ir norādīts kā soft (mīksts), jo tie ir maigi un saudzīgi. Tāpat farmaceite atgādina, ka gan elektrisko, gan parasto zobu birsti ieteicams mainīt reizi 3 mēnešos gan bērniem, gan pieaugušajiem, jo ar laiku tās sariņi nodilst un zobu aplikumu nenoņem tik labi kā vajadzētu, kā arī uz tās sakrājas baktērijas, kurām ir tendence vairoties tieši mitrā vidē.

pexels.com

3. Piemērotākā zobu pasta

Zobu pasta ir jāpiemeklē atbilstoši katra vēlmēm un vajadzībām.

Ja vēlamies baltākus zobus, ieteicams izvēlēties zobu pastas, kuru sastāvā ir abrazīvās vielas, kas sadalītas mikrodaļiņās. Taču tiem, kuriem ir jūtīgi zobi, ieteicams lietot zobus baltinošās zobu pastas, kuru sastāvā ir dabīgie enzīmi - papaija vai ananāss, kas ir saudzīgāki zobiem.
Cilvēkiem, kuriem ir jūtīgi zobi, ieteicams lietot zobu pastu, kuras sastāvā ir rets minerāls - hidroksilapatīts, kas pārklāj zobus ar hermētisku kārtiņu, piešķirot zobiem mirdzumu.
Bērni tīrot zobus mēdz daļu zobu pastas norīt, tāpēc viņiem piemērotākas ir gēlveida zobu pastas ar maigāku sastāvu. Tāpat bērnu zobu pastām ir dažādas garšas, piemēram, zemeņu vai apelsīnu, kas viņus vairāk motivē rūpēties par saviem zobiem.

Nav ieteicams atkārtoti iegādāties un vairākus gadus ilgstoši lietot vienu un to pašu zobu pastu, jo zobi pie tās pierod un vēlamais efekts var mazināties.

pexels.com

4. Zobu starpu tīrīšana

Ir dažādas zobu starpu tīrīšanas metodes un rīki, taču pats galvenais ir izvēlēties sev piemērotāko un ieviest savā zobu tīrīšanas rutīnā. Vairākām elektriskajām zobu birstēm komplektā ir smaganu irigatori jeb zobu starpu skalotāji, kas ar spēcīgu gaisa spiedienu izskalo zobu starpas. Tie ir īpaši piemēroti cilvēkiem, kuriem ir iekaisušas vai jūtīgas smaganas, jo skalošanai var izmantot ārstnieciskos pretiekaisuma mutes skalošanas līdzekļus. Cilvēkiem, kuriem ir lielākas zobu starpas, piemēroti ir tie zobu diegi, kas, saskaroties ar siekalām, nedaudz piebriest. Tas palīdz labāk iztīrīt zobu starpas. Tāpat zobu diegi ir pieejami dažādos platumos, kas jāpielāgo atkarībā no lietošanas ērtuma un zobu garuma. Krāsainie zobu diegi, piemēram, sarkans, palīdzēs redzēt un novērtēt, cik labi izdevies notīrīt aplikumu no zobiem. Aptiekās ir pieejamas arī starpzobu birstītes, kas ir dažādos izmēros un ērti lietojamas ikdienas gaitās, jo tās var paņemt līdzi speciālā kastītē.

5. Zobu stiprināšana

Lai stiprinātu zobus, ieteicams uzturā lietot cietu pārtiku - košļājot cietākas konsistences ēdienu, zobi un smaganas tiek stiprināti. Tāpat uzturā ieteicams lietot kalciju saturošos produktus, piemēram, sieru vai pienu, kas stiprinās zobus. Ja kalciju nav iespējams uzņemt ar uzturu, to var darīt lietojot uztura bagātinātājus, taču svarīgi tos lietot kopā ar D vitamīnu, kas palīdzēs kalcijam organismā labāk uzsūkties. Savukārt bērniem ieteicams lietot fluora tabletes, kas stiprinās zobus un rūpēsies par to veselību.

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais