Omega taukskābes gandrīz ikvienam ir pazīstamas to labo īpašību dēļ, kas veicina normālu smadzeņu darbību. Taču omega taukskābēm ir arī citas funkcijas, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību un pašsajūtu kopumā.
Kas ir omega taukskābes un kā tās var noderēt, kā arī kāpēc to uzņemšanai būtu jāpievērš uzmanība arī ziemā, skaidro farmaceite Zane Melberga.
Ir trīs veidu omega taukskābes - omega-3, omega-6 un omega-9. Katra no tām pilda kādu konkrētu funkciju, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību. Neaizvietojamās taukskābes omega-3 un omega-6 ir polinepiesātinātās taukskābes, kuras cilvēka organisms sintezē ļoti mazā daudzumā vai arī nesintezē vispār. Savukārt omega-9 taukskābes nav neaizvietojamas, jo tās organisms var sintezēt pats no omega-3 un omega-6. Neaizvietojamo omega-3 taukskābju galvenais avots ir zivis, kas satur eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS), savukārt svarīgākās omega-6 taukskābes cilvēka uzturā ir arahidonskābe, kas atrodama gaļā, un linolskābe, kas ir konstatēta sēklās un augu eļļās. Parasti taukskābes uzņemam ar pārtiku, taču, ja ikdienā nelietojam produktus, kuru sastāvā ir vērtīgās omega-3, omega-6 un omega-9 taukskābes, tās ieteicams uzņemt ar uztura bagātinātājiem, piemēram, zivju eļļu.v
Par omega taukskābju trūkumu organismā var liecināt dažādas pazīmes, piemēram:
Omega-3 ir svarīgākās un plašāk pētītās taukskābes, kas cilvēka organismam ir nepieciešamas, lai veidotu šūnu apvalku. Tās ir īpaši būtiskas smadzeņu šūnām, jo omega-3 labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību un redzi. DHS taukskābēm ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā. Tāpat omega-3 ziemas sezonā var noderēt, lai uzlabotu noskaņojumu, kamēr laikapstākļi mūs nelutina ar skaistu un biezu sniega kārtu. Arī sirds veselībai omega-3 taukskābes ir nepieciešamas, jo tās stiprina sirds muskuļa šūnapvalkus, tādējādi mazinot sirds ritma traucējumus. Papildu omega-3 lietošana var uzturēt normālu asinsspiediena līmeni.
Omega-3 uzturā var uzņemt ar šādiem produktiem:
Gadījumos, kad ir kairināta un sausa galvas āda ar niezi, vai arī trausli, lūstoši un sausi mati, ieteicams lietot gurķenes sēklu eļļu, kuras sastāvā ir omega-6, tādējādi novēršot problēmu. Savukārt, lai uzlabotu ādas stāvokli ziemā, kad aktuāla ir apkures sezona, ārā ir spēcīgs un auksts vējš, ieteicams lietot uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir naktssveces eļļa, kas ir piesātināta ar omega-6 taukskābēm, kas mitrina ādu.
Bez minētā, omega-6 taukskābes līdzīgi kā omega-3 ir svarīgas, lai cilvēka smadzenes normāli funkcionētu.
Omega-6 uzturā var uzņemt ar šādiem produktiem: