10 garšvielas, kurām piemīt dziednieciskas īpašības

© pexels.com

Garšvielas ne tikai lieliski papildina ēdienus, bet var arī palīdzēt justies labāk. Apkopojām 10 veselīgākās garšvielas!

pexels.com

1. Kanēlis

Kanēlis spēj ēdienu ne tikai padarīt gardāku, bet arī palīdz cīnīties ar dažādām veselības problēmām. Kanēlis satur ķīmisko savienojumu kanēļamaldehīdu. Šī garšviela var palīdz samazināt cukura, holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs. Ieteicams dienas laikā apēst 0,5-2 tējkarotes kanēļa jeb 1-6 gramus.

unsplash.com

2. Salvija

Pētījumi liecina, ka salvija var uzlabot smadzeņu darbību un atmiņu. Šī garšviela ir īpaši noderīga cilvēkiem, kuri sirgst ar Alcheimera slimību. Šiem cilvēkiem smadzenēs pazeminās ķīmiskā viela acetilholīns. Uzturā lietojot salviju, tā aizkavē šīs ķīmiskās vielas sadalīšanos. Savukārt veseliem cilvēkiem šī garšviela var palīdzēt uzlabot atmiņu.

pexels.com

3. Piparmētra

Piparmētra jau ilgstoši tiek izmantota tautas medicīnā. Piparmētras ir lielisks dabiskais līdzeklis, ja saskaraties ar gremošanas trakta problēmām. Šim garšaugam piemīt tādas labās īpašības, kas palīdz samazināt karinātu zarnu sindromu un sliktu dūšu. Piparmētras var palīdzēt vēdera uzpūšanās gadījumā.

pexels.com

4. Kurkuma

Kurkuma satur kurkumīnu. Kurkumīns ir ļoti spēcīgs antioksidants, ka palīdzī cīnīties ar priekšlaicīgas novecošanās cēloni - oksidatīvo stresu. Tas ir arī spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis. Pētījumi liecina, ka tas var uzlabot arī smadzeņu darbību, samazināt sirds slimību risku, kā arī atvieglot artrīta simptomus.

unsplash.com

5. Tulsi jeb svētais baziliks

Šis baziliks palīdz cīnīties pret dažādām infekcijām. Tulsi jeb svētais baziliks Indijā tiek uzskatīts par svētu augu. Svarīgi to ir nesajaukt ar parasto baziliku! Pētījumi liecina, ka svētais baziliks var aizkavēt dažādu baktēriju, rauga un pelējuma sēnīšu veidošanos. Kā arī šis garšaugs ir lielisks palīgs, lai uzlabotu imūnsistēmu.

pexels.com

6. Kajēnas pipari

Kajēnas pipari satur kapsaicīnu, kas palīdz samazināt apetīti. Kajēnas pipari ir čili piparu veids, ko izmanto pikantu ēdienu pagatavošanai. Ir pierādīts, ka kapsaicīns var palīdzēt samazināt apetīti un dzedzināt taukus. Tieši tāpēc šī garšviela tiek izmantota dažādos svara zaudēšanas līdzekļos.

pexels.com

7. Ingvers

Ja jums ir slikta dūša, tad ingvers ir tieši tas, kas jums ir vajadzīgs. Šis garšaugs ne tikai palīdz sliktas dūšas gadījumā, bet tam piemīt arī pretiekaisuma īpašības. Aptuveni viens grams ingvera var palīdzēt samazināt nepatīkamās sajūtas. Ingvers palīdz pret rīta nelabumu un jūras slimību. Ingveram piemīt arī spēcīgas pretiekaisuma īpašības.

pexels.com

8. Grieķu trigonella jeb sierāboliņš

Sierāboliņš var uzlabot cukura līmeni asinīs. Šī garšviela tiek plaši pielietota ājūrvēdā. Sierāboliņš ir lielisks palīgs, lai uzlabotu libido. Sierāboliņš satur augu proteīnu (4-hidroksiizoleicīnu), kas var uzlabot hormonu insulīna darbību. Pētījumi liecina, ka apēdot vismaz vienu gramu sierāboliņa dienā, pazeminās cukura līmenis asinīs.

pexels.com

9. Rozmarīns

Rozmarīnā esošo aktīvo vielu sauc par rozmarīnskābi. Tā palīdz samazināt alerģijas simptomus un aizliktu degunu. Rosmarīnskābei piemīt pretiekaisuma īpašības.

pexels.com

10. Ķiploks

Ķiploks ir izcils garšaugs. Tam piemīt daudz vērtīgas īpašības. Tas palīdz cīnīties ar veselības dažādām problēmām. Ķiploks ir lielisks līdzeklis saausktēšanās gadījumos. Kā arī tas labvēlīgi ietekmē sirds veselību, pazeminot holesterīna līmeni organismā un asinsspiedienu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!