Ar ko kopā drīkst lietot kliņģerītes un no kā ir jāuzmanās

© pexels.com

Kliņģerītes ziedus zāļu tēju sastāvā parasti iekļauj ne vairāk kā 5% no kopējās maisījuma masas, atklāj Dr. biol. Dailonis Pakalns.

pexels.com

Kādās kombinācijās kliņģerīti mēdz lietot

Ar rožu paaugļiem un aronijas augļiem, kumelītes un vīgriezes ziediem, zemeņu un upeņu lapām kliņģerītes stiprina organisma dabiskās aizsargspējas, uzlabo imūnsistēmas funkcijas, aizkavē ar novecošanu saistītās fizioloģiskās izmaiņas organismā, labvēlīgi ietekmē vielmaiņu.

Maisījumā ar salvijas un melisas lapām, pelašķa lakstiem, apiņa rogām tēja izmantojama ginekoloģijā - klimaktēriskā diskomforta, nervozitātes novēršanai, kombinācijā ar kumelītes un liepas ziediem, pelašķa un asinszāles lakstiem, nātres lapām un ozola mizu to lieto lokāli skalojumiem, kā arī iekšķīgi sāpju mazināšanai un menstruālās asiņošanas regulēšanai.

Kopā ar piparmētras lapām, pienenes saknēm, ancīša lakstiem kliņģerītes palīdz attīrīt aknas un žultspūsli, veicina žults veidošanos un izdali.

Gremošanas traucējumu novēršanai: ar rozmarīna lapu un dižzirdzenes sakņu vai ar melisas un malvas lapu, pelašķa lakstu tēju - vieglu kuņģa spazmu gadījumā; kopā ar kasijas, altejas, piparmētras un melisas lapām, izopa lakstiem - viegla aizcietējuma novēršanai.

Ar zeltgalvītes, vijolīšu un pelašķa lakstiem, vārpatas sakneņiem, pētersīļa un pienenes saknēm - urīnsistēmas veselībai un urīna plūsmas regulācijai.

Ar rožu paaugļiem un mārsila lakstiem - plaušu tēja bērniem.

Dmitrijs Suļžics/F64

Kā un cik daudz drīkst lieto?

Drogas vidējā reizes deva ir 1-2 g tējai, arī kompresēm un skalojumiem. Pagatavo, ņemot 1-2 tējkarotes drogas uz tasi ūdens. Siltu uzlējumu var lietot mutes un kakla iekaisuma gadījumā, iekšķīgi dzer ⅓-½ glāzes starp ēdienreizēm.

Tinktūru iekšķīgi lieto īpašos gadījumos, uz ādas - virspusēju ievainojumu apstrādei un oromukozāli mutes dobuma skalojumiem, 2-4 ml atšķaidot ar ¼-½ l ūdens. Ādas dezinfekcijai nobrāzumu gadījumā izmanto neatšķaidītu tinktūru, brūču mitrināšanu veic vienīgi gar brūču malām. Kompresēm atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:3.

2%-5% ziedi lieto transdermāli. Svarīgi atcerēties, ka bērniem transdermālos produktus lieto tikai uz nebojātas ādas.
Kliņģerīti saturošus preparātus lieto ne ilgāk par 1-2 nedēļām. Ārīgai lietošanai ilguma ierobežojumi nav noteikti, paskaidro Rīgas farmaceitiskās fabrikas Dr. Pakalna produktu līnijas tēvs Dailonis Pakalns.

Kad ir jāuzmanās?

Nelietot, ja ir paaugstināta jutība pret kurvjziežu dzimtas augiem. Jāņem vērā, ka nav apstiprinošu datu par lietošanas drošumu grūtniecības un bērna zīdīšanas posmā. Nav ieteicams lietot transdermāli bērniem līdz 6 gadu vecumam, oromukozāli - līdz 12 gadiem. Tomēr kopumā kliņģerītes drogai ir zema toksicitāte un nav arī nopietnu blakņu. Var būt viegla kontaktalerģija.

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!