3 iemesli, kāpēc uz tevi neiedarbojas kofeīns

© pexels.com

Ja vari izdzert dienā vairākus dzērienus ar kofeīnu un tāpat nejust enerģijas pieplūdumu, iespējams, tev ir kofeīna tolerance, ka ierobežo vai pilnība bloķē kofeīna iedarbības sajušanu. "Insider" nosaucis trīs iespējamos iemeslus, kāpēc nejūti kofeīna iedarbību.

pexels

1. Ģenētika

Pēc kofeīna uzņemšanas ķermenim ir nepieciešamas aptuveni 45 minūtes, lai to absorbētu. Tad kofeīna molekulas pārvietojas uz smadzenēm, kur saistās ar receptoriem, kas veicina miegu, tādejādi kavējot miegainību.

"Ģenētika var ietekmēt kofeīna jutīgumu, jo ģenētika nosaka, cik efektīvi ķermeņa adenozīna receptori var sasaistīties ar kofeīna molekulām," saka medmāsa Džena Liphārta Roda.

Tas, cik ātri jūtam kofeīna iedarbību ir atkarīgs no ģenētikas. Aknu enzīms ir atbildīgs par 95% kofeīna metabolizācijas. Tomēr ir divas šī enzīma formas, no kurām viena metabolizē kofeīnu ātrāk nekā otra, kas nozīmē, ka mazāk jūtat stimulanta iedarbību.

pexels.com

2. Tolerance

Ieteicamā maksimālā kofeīna deva ir 400 miligrami dienā, kas ir aptuveni četras tases kafijas. Ja vairs neizjūtat kofeīna stimulējošo iedarbību, iespējams, izveidojusies augsta tolerance.

Ja kofeīna iedarbība ar laiku samazinājusies, iesaka ieturēt pauzi.

"Cilvēki var samazināt toleranci pret kofeīnu, samazinot kofeīna uzņemšanu. Kofeīna lietošanas pārtraukšana var palīdzēt ķermenim kļūt jutīgākam pret kofeīna iedarbību" saka dietologs Mogins Kleirs.

Pārtraukuma ilgums atkarīgs no tā, cik liela ir neuzņēmība pret kofeīnu, taču personalizētus datus var sniegt dietologs.

pexels.com

3. Nogurums

Kofeīns nepalīdzēs, kad runa ir par lielu nogurumu.

"Ja kāds ir ārkārtīgi noguris, kofeīns var tevi nepamodināt un ķermenim nepieciešams labs miegs," norāda Rods.

Šādā gadījumā vislabāk palīdzēs pilvērtīgs miegs un atpūta.

pexels.com

Avots: Insider

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Vasarā pēdām pievēršam pastiprinātu uzmanību, jo slēgtos apavus nomainām uz atvērta tipa apaviem, baudām peldes un pastaigas ar basām kājām. Tieši tāpēc šajā sezonā rūpes par pēdām ir īpaši svarīgas, jo tās ir pakļautas dažādiem riskiem, kuri var veicināt noteiktu slimību un problēmu attīstību. Tas nav tikai estētikas jautājums, bet arī būtisks pēdu veselības aspekts, jo āda darbojas kā vairogs, kas aizsargā organismu no infekcijām un netīrumiem, bet bojāta āda nespēj pilnībā pildīt savas funkcijas. Kādas ir biežāk sastopamās pēdu problēmas vasarā un kā par pēdām rūpēties, stāsta veselības centra “Možums-1” podoloģe Sņežana Savčenko un farmaceite Ksenija Lukjanova.