Aknu veselība: kai­tē gan pār­ēša­nās, gan ba­do­ša­nās

© Pixabay

Viens no fak­to­riem, kurš ie­tek­mē gan­drīz vi­sus mū­su ve­se­lī­bas as­pek­tus, ir uz­turs. Ak­nu ve­se­lī­ba ša­jā zi­ņā nav iz­ņē­mums, lai gan, plā­no­jot sa­vu ēdien­kar­ti, pa­ras­ti par to īpa­ši ne­do­mā­jam. Cil­vē­kam bez spe­ci­fis­kām ve­se­lī­bas pro­blē­mām tas, ie­spē­jams, arī ne­bū­tu jā­da­ra, ja viņš ik­die­nā ie­vē­ro­tu di­ētas ār­stu ie­teik­tos vis­pār­pie­ņem­tos ra­ci­onā­la uz­tu­ra prin­ci­pus, kas iz­strā­dā­ti tā, lai nāk­tu par la­bu vis­am or­ga­nis­mam. Diem­žēl dau­dzu cil­vē­ku ēša­nas pa­ra­du­mi stip­ri at­šķi­ras no vē­la­ma­jiem, un tas at­stāj ne­lab­vē­lī­gu ie­spai­du arī uz ak­nām.

Kus­tas maz, ēd daudz

Lai gan dzī­ves­veids dau­dziem no mums ir maz­kus­tīgs, ēša­nas tra­dī­ci­jas, kas nāk līdz­i no ie­priek­šē­jām pa­au­dzēm, no­sa­ka to, ka cil­vē­ki re­gu­lā­ri uz­ņem par daudz ka­lo­ri­ju. Ne­re­ti vi­ņi pa­ši to ap­zi­nās, ta­ču mai­nīt uz­tu­ra pa­ra­du­mus ir ļo­ti grū­ti. Tur­klāt mūs­die­nās tam, ko vec­mā­mi­ņas sau­ca par kār­tī­gu ēdie­nu - cūk­ga­ļai, dū­mo­tam spe­ķim, olām, piln­pie­nam, svies­tam, krē­ju­mam un ci­tiem lau­ku la­bu­miem -, klāt nā­ku­ši ogļ­hid­rā­tiem ba­gā­ti naš­ķi - sal­du­mi, smalk­mai­zī­tes, gā­zē­tās li­mo­nā­des, sal­das aug­ļu su­las u.c. Ja cil­vēks ir fi­zis­ki ak­tīvs, ogļ­hid­rā­ti tiek pār­vēr­sti ener­ģi­jā un pa­tē­rē­ti, bet, ja viņš ir maz­kus­tīgs, tad or­ga­nisms ogļ­hid­rā­tus pār­vei­do tau­kos, kas no­gul­snē­jas ne ti­kai uz vē­de­ra vai gur­niem, bet arī iek­šē­jos or­gā­nos, tos­tarp ak­nās. Tā­pēc ir ļo­ti sva­rī­gi no­dro­ši­nāt sev pie­tie­ka­mu fi­zis­ku slo­dzi. Vis­maz piec­reiz ne­dē­ļā vē­la­mas mē­re­nas 40-60 mi­nū­šu fi­zis­kas ak­ti­vi­tā­tes - spor­to­ša­na, pel­dē­ša­na, de­jas, lēns skrē­jiens vai ātr­a pa­stai­ga. Ja pēc tam cil­vēks ir ne­daudz sa­svī­dis, tas no­zī­mē, ka no­dar­be ir bi­ju­si pie­tie­ka­mi in­ten­sī­va.

Pixabay

Kas ak­nām pa­tīk

No ak­nu ve­se­lī­bas vie­dok­ļa ir vē­la­mas bie­žas, bet ne pā­rāk ap­jo­mī­gas mal­tī­tes, 4-6 rei­zes die­nā. Jā­se­ko, lai sa­ba­lan­sē­tās de­vās or­ga­nisms uz­ņem­tu ne­pie­cie­ša­mos vi­ta­mī­nus un mi­ne­rāl­vie­las. Ie­tei­cams iz­vē­lē­ties ve­se­lī­gus ēdie­na ga­ta­vo­ša­nas pa­ņē­mie­nus - vā­rī­ša­nu, sau­tē­ša­nu, tvai­cē­ša­nu vai cep­ša­nu fo­li­jā. Ak­nām ne­pie­cie­ša­mas piln­vēr­tī­gas ol­bal­tum­vie­las, ko var uz­ņemt ar pie­na pro­duk­tiem, ga­ļu, zi­vīm. Vis­la­bāk, ja ēdiens tiek ga­ta­vots mā­jās vai la­bā ēdi­nā­ša­nas uz­ņē­mu­mā no svai­giem pro­duk­tiem. Ie­tei­cams lie­tot ter­mis­ki ne­ap­strā­dā­tas augu tauk­vie­las, pie­mē­ram, kva­li­ta­tī­vas pirm­ā spie­du­ma eļ­ļas, kas sa­tur po­li­ne­pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes, uz­tu­rā vē­la­mi piln­grau­du iz­strā­dā­ju­mi un ci­ti ar šķiedr­vie­lām ba­gā­ti pro­duk­ti, tā­pat arī ne­drīkst aiz­mirst ik die­nu uz­ņemt pie­tie­ka­mi daudz ūdens.

Kas ak­nām ne­pa­tīk

Ak­nām nāk par slik­tu re­tas, bet ap­jo­mī­gas mal­tī­tes, tā­pēc vis­iem spē­kiem bū­tu jā­cen­šas iz­skaust «pus­dien­va­ka­ri­ņu» tra­dī­ci­ju - kad cil­vēks, va­ka­rā at­grie­zies no dar­ba un bū­dams pa­ma­tī­gi iz­sal­cis, ap­ēd mil­zī­gu ēdie­na por­ci­ju, pār­ēdas un pēc tam ir spē­jīgs vairs ti­kai zvil­nēt pie tele­vi­zo­ra. Ak­nas nav sa­jūs­mā par ļo­ti trek­nu, sā­ļu un kū­pi­nā­tu ēdie­nu. Ar pie­sar­dzī­bu jā­iz­tu­ras arī pret asām garš­vie­lām.

Pixabay

Ja ak­nas ir ve­se­las, asās garš­vie­las tām ne­kai­tē un pat vei­ci­na gre­mo­ša­nas pro­ce­sus, bet no garš­vie­lām jā­iz­vai­rās, ja tās iz­rai­sa de­dzi­nā­ša­nu, sā­pes vē­de­rā vai ci­tas ne­pa­tī­ka­mas sa­jū­tas. Pa­pil­du slo­dzi ak­nām ra­da da­žā­di pār­ti­kas kon­ser­van­ti, tā­pēc nav vē­lams aiz­rau­ties ar kon­ser­vē­tiem pro­duk­tiem, de­sām un da­žā­diem ga­ta­viem pus­fab­ri­kā­tiem, kas tur­klāt bie­ži ir pār­sā­lī­ti, tā­dēļ aiz­tur or­ga­nis­mā šķid­ru­mu un ne­va­ja­dzī­gi vei­ci­na ape­tī­ti. Nav vē­la­mi tau­kos cep­ti ēdie­ni, kaut arī tiem ir tik kār­di­no­ša brū­ni zel­tai­na ga­ro­zi­ņa. Ak­nu ve­se­lī­bai kai­tī­gi arī al­ko­ho­lis­kie dzē­rie­ni, jo īpa­ši bīs­ta­ma ir al­ko­ho­la kom­bi­nā­ci­ja ar me­di­ka­men­tiem.

Ba­do­ša­nās nav la­bā­kais ri­si­nā­jums

Šķiet pa­ra­dok­sā­li, ta­ču tau­kai­no ak­nu sli­mī­ba - ste­ato­he­pa­to­ze var at­tīs­tī­ties arī tā­pēc, ka cil­vē­kam ilg­sto­ši bi­jis ne­piln­vēr­tīgs uz­turs, jo ol­bal­tum­vie­lu trū­ku­ma ap­stāk­ļos var no­tikt tau­ku iz­gul­snē­ša­nās ak­nās. At­tiek­sme pret ba­do­ša­nos da­žā­dos gad­sim­tos bi­ju­si at­šķi­rī­ga. Se­nos lai­kos cil­vē­kiem daž­kārt nā­cās ba­do­ties pār­ti­kas trū­ku­ma dēļ, ci­ti prak­ti­zē­ja ba­do­ša­nos, bal­sto­ties uz re­li­ģis­kiem ap­svē­ru­miem, vēl ci­ti vien­kār­ši ce­rē­ja ar ba­do­ša­nās pa­lī­dzī­bu ātr­i at­brī­vo­ties no lie­kā sva­ra. Mūs­die­nās iz­man­tot ba­do­ša­nos šim mēr­ķim uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti ne­ie­sa­ka. Lie­kā sva­ra pro­blē­mas vis­la­bāk pa­lī­dzēs at­ri­si­nāt in­di­vi­du­āla kon­sul­tā­ci­ja pie kom­pe­ten­ta spe­ci­ālis­ta, kas ļaus at­brī­vo­ties no ne­vē­la­mās ķer­me­ņa ma­sas pa­kā­pe­nis­ki, ne­no­da­rot pār­i sa­vam or­ga­nis­mam.

Veselība

Ir klāt septembris, kad laiks palēnām no siltās un patīkamās vasaras nomainās pret vēso un krāsaino rudeni. Lai arī aiz loga vēl valda patīkams siltums, ilgi vairs nav jāgaida, kad sāks palikt vēsāks. Iestājoties vēsam laikam pavisam viegli ir noķert pirmās iesnas un klepu. Saaukstējoties mēs visbiežāk dodamies uz aptieku pēc zālēm, lai ātrāk justos labi. Lai nevajadzētu pie nelielas saaukstēšanās skriet uz aptieku pēc zālēm, varat uzlabot veselību arī ar dabiskajām antibiotikām jeb dabiskiem produktiem, kuriem piemīt antibakteriālas īpašības

Svarīgākais